Brief implementatiewet

Gepubliceerd op: 25 januari 2022
Bijgewerkt op: 25 januari 2022
E Mailmarketing Brief Met Notificatie (2) 800X400

Nederlandse retailers mogen geen vergoeding bij de consument in rekening brengen als een product na twee jaar stuk gaat. Dit zou een direct gevolg kunnen zijn van nieuwe wetgeving waarover de Tweede Kamer afgelopen woensdag debatteerde. Thuiswinkel.org vroeg het parlement met klem om de wetgeving niet nodeloos op te plussen met kostbare lokale regels.

Europa kent een maximale garantietermijn van twee jaar. Het oorspronkelijke Europese wetsvoorstel heeft als doel om in alle EU-landen deze termijn te laten gelden. De Nederlandse wetgever blijft, ondanks veel discussie tussen consumenten en verkopers, vasthouden aan het Nederlandse systeem van een onbepaalde garantietermijn. Garantietermijnen worden dan gekoppeld aan de verwachte levensduur van een product.

In de eerste plaats vindt Thuiswinkel.org dat in Nederland dezelfde regels, dus maximaal twee jaar, moeten gelden zoals in de rest van Europa. Kan dat niet, dan moeten retailers toch minstens de mogelijkheid hebben om een gebruikersvergoeding in rekening te brengen bij de consument.

Benieuwd naar onze punten? Lees onze brief.

Downloads

 • Brief implementatievoorstel

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Wat te doen met een beschadigde retour?

  Gepubliceerd op 26 april 2021
  Kennisartikel

  Hoe om te gaan met producten die gebruikt, beschadigd, zonder doos of onvolledig retour komen?

  Garantie - Kapotte Spiegel 800 X 400
 • Uitgesproken Ank: Nieuwe wetgeving

  Gepubliceerd op 22 juni 2022
  Kennisartikel

  Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een gekochte wasmachine waarbij na 31 maanden het glas is gesprongen.

  Ontwerp Zonder Titel (44)
 • Uitgesproken Ank: Gratis reparatie

  Gepubliceerd op 24 maart 2021
  Kennisartikel

  Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een stofzuiger die gerepareerd moest worden wegens een storing.

  Juridisch Uitgesproken Ank Stofzuiger 800X400
 • Uitgesproken Ank: Horloge schiet in normaal functioneren tekort

  Gepubliceerd op 1 september 2021
  Kennisartikel

  Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over het functioneren van batterijen die in bepaalde horloges zitten. 

  UA Horloge 800 X 400