Update: Nederlandse retailers én consumenten draaien op voor kosten door verbod op gebruikersvergoeding

Categorie
Gepubliceerd op: 27 januari 2022
Bijgewerkt op: 27 januari 2022
Geschreven door
Wethamer En Laptop 800X400

Nederlandse retailers mogen geen vergoeding bij de consument in rekening brengen als een product na twee jaar stuk gaat. Dit zou een direct gevolg kunnen zijn van nieuwe wetgeving waarover de Tweede Kamer afgelopen woensdag debatteerde. Thuiswinkel.org vroeg het parlement met klem om de wetgeving niet nodeloos op te plussen met kostbare lokale regels.

Thuiswinkel.org vraagt de Tweede Kamer om herziening garantieregels

Update n.a.v. het debat op 26 januari 2022

Afgelopen woensdag stond dit onderwerp op de agenda. Waar de wet eerst een hamerstuk was, een wetsvoorstel waarover niemand tijdens een plenaire vergadering het woord wenst te voeren en dat zonder stemming wordt aanvaard, werd uiteindelijk toch een debat nodig gevonden. 

Tijdens het debat bleek dat de kamer en de minister de garantietermijn niet gaan aanpassen. Thuiswinkel.org vindt dat bijzonder, omdat de minister een maximale harmonisatie van wetten in de EU nastreeft, en Nederland in dit geval dus niet in de pas loopt met Europa. 

Daarnaast komt er een evaluatie van de wet. Thuiswinkel.org is hierover tevreden, omdat we veel problemen met de wet verwachten, onder andere rondom het updatebeleid. Verder is de kans groot dat het beleid rondom de gebruiksvergoeding niet gewijzigd gaat worden, wat zou betekenen dat retailers nog steeds een gebruiksvergoeding mogen vragen. 

Dinsdag wordt over dit wetsvoorstel gestemd. Daarna geven wij een nieuwe update. 


Nederland langere garantietermijn dan Europa

Europa kent een maximale garantietermijn van twee jaar. Het oorspronkelijke Europese wetsvoorstel heeft als doel om in alle EU-landen deze termijn te laten gelden. De Nederlandse wetgever blijft, ondanks veel discussie tussen consumenten en verkopers, vasthouden aan het Nederlandse systeem van een onbepaalde garantietermijn. Garantietermijnen worden dan gekoppeld aan de verwachte levensduur van een product.

In de eerste plaats vindt Thuiswinkel.org dat in Nederland dezelfde regels, dus maximaal twee jaar, moeten gelden zoals in de rest van Europa. Kan dat niet, dan moeten retailers toch minstens de mogelijkheid hebben om een gebruikersvergoeding in rekening te brengen bij de consument.

Gebruiksvergoeding betalen vaak geen probleem

Thuiswinkel.org vindt het alleszins redelijk dat bij gebruik langer dan twee jaar, de verkoper het recht heeft om een billijke vergoeding te vragen voor de periode dat de koper normaal gebruik heeft kunnen maken van het product. Krijgt de consument een geheel nieuw product, dan is er sprake van een aanzienlijke verlenging van de gebruiksduur, omdat de gebruiksduur dan opnieuw begint. Ten Ham: “In de dagelijkse praktijk hebben consumenten doorgaans geen enkele moeite met de geldelijke verrekening van een vergoeding voor dit langere gebruik. Zij begrijpen ook dat ze een aantal jaar naar volle tevredenheid gebruik hebben kunnen maken van het product.”

Verplichting tot leveren updates niet taak van verkoper

Naast het verbod op de gebruiksvergoeding, ziet Thuiswinkel.org ook problemen met de verplichting tot het leveren van updates. Door de nieuwe wetgeving wordt de verkoper namelijk aansprakelijk voor het niet leveren van updates. In andere landen kan eenvoudig worden vastgehouden aan de Europese garantietermijn van 2 jaar, maar door de verlengde garantietermijn in Nederland, kunnen consumenten hier langer aanspraak maken op updates.

“Nederlandse verkopers kunnen dan door de consument aansprakelijk worden gesteld voor het niet leveren van updates. Daarnaast kunnen ze producten die niet kunnen worden geüpdatet, terugsturen naar de verkoper. De verkoper heeft hier echter helemaal geen invloed op. Het is de fabrikant die de updates levert en die zal zijn updatebeleid niet aanpassen aan Nederlandse wetgeving”, zegt Marlene ten Ham. “Kortom, de regelgeving zorgt voor allerlei problemen omdat Nederland afwijkt van Europese regelgeving. Er is hierdoor sprake van een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van andere EU-landen. Wij vragen met klem om deze wetswijzigingen niet door te voeren, om zo de Nederlandse retailer én de consument te beschermen.”

Download hier de brief die wij naar de Tweede Kamer hebben gestuurd

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
  • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

    Gepubliceerd op 17 april 2024

    Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

    Ondernemerschap
    Business Partner
  • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

    Gepubliceerd op 4 april 2024
    Kennisartikel

    Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

    Customerloyalty2
  • Data: Het nieuwe goud?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

    Data Binaire Code Digitaal 800X400