Online betalen

Om een goed inzicht te krijgen in de marktaandelen van de verschillende betaalwijzen in Nederland, brengen Thuiswinkel.org, Currence en GfK twee keer per jaar de eCommerce Payment Monitor uit. Daarbij kijken we onder andere naar de betaalmethoden waarmee consumenten online producten of diensten kopen. Wist je bijvoorbeeld dat van de ruim 174 miljoen online aankopen die Nederlanders in 2016 deden, er meer dan 99 miljoen zijn afgerekend met iDEAL (57%)?

Ook kijken we naar de betaalwijze per device (smartphone, tablet, laptop, etc). De groei van online aankopen via de smartphone zet zich  2016 door. Waar in 2015 8,9 miljoen aankopen via de smartphone werden gedaan, zijn dat er in 2016 14,95 miljoen (+68%). 9% van alle online aankopen gaat hiermee nu via de smartphone.

De eCommerce Payment Monitor is gebaseerd op data uit de Thuiswinkel Markt Monitor. In het onderzoek worden B2C aankopen van producten en diensten meegenomen, ongeacht waar het product of de dienst gekocht wordt: thuis, op het werk, onderweg, in de winkelstraat of in de fysieke winkel (online instore via een tablet of zuil).

Thuiswinkel.org, Currence en GfK zijn kennispartners die deze eCommerce Payment Monitor gezamenlijk uitbrengen. Ben je geen lid of business partner van Thuiswinkel.org maar wil je wel graag een rapport bestellen? Vul dan het bestelformulier in.

Online betaalcijfers 2009-2013

Thuiswinkel.org heeft de laatste jaren cijfers verzameld over online betalen. Deze cijfers zijn onder andere afkomstig uit de Thuiswinkel Markt Monitor en publicaties van Currence, PayPal en De Nederlandse Bank.