In 2018 kochten vijf miljoen Nederlandse consumenten online producten en diensten in het buitenland. Samen gaven zij € 880 miljoen uit bij buitenlandse webshops. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL. 

De 5,0 miljoen cross-border shoppende Nederlanders vorig jaar betekent een groei van 32% ten opzichte van 2017, toen dit er 3,8 miljoen waren. Vooral binnen de productcategorieën Kleding, Schoenen en Personal Lifestyle, IT en Speelgoed is het aandeel van cross-border shoppers binnen alle online kopers gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het aantal online bestedingen is daardoor toegenomen van € 765 miljoen naar € 880 miljoen (+15%). Als we dit bedrag vergelijken met de totale online bestedingen in 2018 (€ 23,7 miljard), dan verloopt 3,7% via een anderstalige website.

“Nederlandse consumenten besteden elk jaar meer bij buitenlandse webshops, maar het gaat hierbij nog steeds om een klein percentage van de totale online bestedingen”, vertelt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. “In andere landen ligt het aandeel van cross-border bestedingen veel hoger, soms wel in de tientallen procenten. Nederlandse consumenten hebben nog steeds een sterke voorkeur voor de webwinkels in eigen land. En dat is logisch, want in Nederland beschikken we over een sterke, gezonde e-commercesector die haar klanten met een groot aanbod en een goede en snelle service over het algemeen op hun wenken bedient.”

China populair voor producten

Net als in voorgaande jaren blijft China de populairste bestemming van Nederlandse consumenten die online over de grens shoppen. Van alle cross-border uitgaven gaat 31% naar een Chinese webshop, terwijl dit voor Duitsland 17% en voor Groot-Brittannië 15% is.

 verdeling cross-border besteding naar land

Als we alleen kijken naar de bestedingen aan producten, dan ligt het aandeel van Chinese webshops met 47% nog een stuk hoger. Aan de andere kant zoeken de Nederlandse consumenten het bij de aankoop van diensten dichter bij huis: 18% van de cross-border uitgaven gaat naar Britse webshops en 14% naar onze oosterburen. China is op dit gebied minder in trek, getuige de 2% van de cross-border uitgaven aan diensten die naar Chinese webshops gaat.

Voor meer informatie over de Thuiswinkel Markt Monitor en het bestellen van het rapport kun je contact opnemen met Danny van den Burg, GfK (Danny.vandenburg@gfk.com).

lees de tekstversie voor meer informatie

Download de infographic van de cross-border bestedingen

Bekijk de tekstversie van de infographic

Ledenlijst 150 X 150

Wil je weten
Welke webshops lid zijn?

Ben je benieuwd welke webwinkels door Thuiswinkel.org zijn gecertificeerd? Dit vind je terug in onze ledenlijst. De door ons gecertificeerde webshops voldoen aan strenge eisen op het gebied van wetgeving, veiligheid en financiele stabiliteit. Daarmee kan jij als consument veilig bij hun shoppen. 

Ga naar de ledenlijst


Sluit je aan bij de beste webwinkels van Nederland

Niet iedereen kan lid worden van Thuiswinkel.org. Alleen de webshops die online alles goed geregeld hebben, mogen het Thuiswinkel Waarborg dragen. Ondertussen gingen al meer dan 2000 leden je voor. Jij wilt toch ook bij de beste webwinkels van Nederland horen? Meld je dan snel aan en realiseer met Thuiswinkel.org meer klanten en meer online omzet. 

Lid worden
TMM HY1 2023 Cover

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben vanaf Q1 2023 gratis en exclusief toegang tot het Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard. Zij hebben daarover een e-mail van DisplayR ontvangen. Mocht je vragen hebben, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

Thuiswinkel Markt Monitor 2023
BP CTA 150 X 150

Word business partner

Thuiswinkel.org biedt haar business partners vele vaste voordelen. Om het partnerschap en de samenwerking te versterken profiteer je als business partner ook nog van verschillende exclusieve diensten. Diensten die jij niet wilt missen. Ga jij ook een samenwerking met Thuiswinkel.org aan? 

B2b 2022

Download de rapportage

Wil jij weten wie de b2b-koper is en praktische tips ontvangen om jouw webshop te verbeteren voor zakelijker kopers? Je kunt het onderzoek gratis downloaden op shoppingtomorrow.nl.

B2B E-commerce Markt Monitor

Heb jij vragen over
wet- en regelgeving?

Neem dan contact op met onze jurist Vincent. Hij helpt jou graag verder.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel
Nieuwsbrief CTA 150 X 150

meld je aan voor de Thuiswinkel Update
Blijf op de hoogte van al het nieuws

Ontvang updates over de wet- en regelgeving, e-commercenieuws, onze producten & diensten, evenementen, onderzoeken, cijfers en interviews met leden en business partners.

Meld je aan
Social Media Cta

Volg ons op social media!

Wil jij groeien binnen e-commerce? Zorg dat je up-to-date blijft van de laatste nieuwtjes en mis onze updates op LinkedIn niet.

Volg ons op LinkedIn
Helpcenter CTA

Heb je een vraag?

Wij helpen jou graag veilig, ontspannen en duurzaam online te shoppen. In ons helpcenter verzamelen wij alle veelgestelde vragen van consumenten. We helpen je graag verder. 

Ga naar ons helpcenter

Wil jij meer weten over het programma
voor business partners?

Neem dan contact op met Arthur Vastenholt.

Arthur Vastenholt 250X250
Arthur Vastenholt
Feestdagenonderzoek 2021

Wat zijn de feestdagentrends? Download het
Feestdagenonderzoek 2021

Wat kopen consumenten tijdens de feestdagen en wanneer? Hoe belangrijk is Singles Day nu eigenlijk en blijft Black Friday alleen maar groeien? En wat was het nu eigenlijk effect van Corona afgelopen jaar? Het feestdagenonderzoek geeft inzicht in consumentengedrag tijdens de feestdagen en vergelijkt dit met echte omzetcijfers. 

Feestdagenonderzoek 2021
Flyer Gemeenteraadsmanifest Online Winkelen (400 X 400 Px)

De toekomst van lokaal is ook online

De groei van de e-commercesector heeft impact op de fysieke leefomgeving, de digitale en verkeersveiligheid en het milieu. Om gemeenten te helpen in het bepalen van hun beleid, schreven wij aanbevelingen om mee te nemen tijdens de gemeenteverkiezingen en het sluiten van de coalitieakkoorden. 

Download hier het pamflet

Postnl Succes Op Bestelling Magazine

Succes op bestelling

Wil je hier meer over weten? Download dan het magazine van PostNL. Je leest hierin onder andere interviews met Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org, Gineke Hopstaken, commercieel directeur PostNL International, Vince Design en je krijgt consumenteninzichten van de belangrijkste buitenlandse e-commercemarkten. 

Download het magazine

Laptopscherm voor webinar CTA

Digitale Q&A over de
Thuiswinkel Markt Monitor

Marktonderzoekers Randy Streng en Danny van den Burg van GfK gaven op 29 september 2022 een webinar over de laatste cijfers en de belangrijkste conclusies. Wil je ook weten wat dit specifiek voor jouw webshop betekent? Kijk de webinar terug. 

Meld je dan aan
Oekraïne Vlag CTA 800X400 (200 X 200 Px)

Meer lezen over
de impact van de oorlog

De oorlog raakt veel mensen en het zijn spannende en onzekere tijden. Veel ondernemers maken zich zorgen om hun personeel of hun business. We geven je hier een overzicht van de ontwikkelingen voor ondernemers. 

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor ondernemers
Bijlage FD (1)

FD-bijlage
De toekomst van e-commerce

Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org, schreef een opiniestuk voor de bijlage 'De toekomst van de economie' van het FD. In de bijlage staat het laatste nieuws op het gebied van investeren en beleggen, vastgoed en bouw, ondernemerschap en e-commerce. 

Download het magazine
Laptopscherm voor webinar CTA

Terugkijken
Webinar 'Voorkom kinderarbeid'

Bestaat het risico dat er kinderarbeid in jouw inkoopketen voorkomt? Welke stappen kunnen ondernemersnemen om hier inzicht in te krijgen? Dit soort vragen kwamen aan bod tijdens het webinar van 29 maart 2022 ‘Voorkom kinderarbeid. Weten hoe?’. Onder leiding van presentator en journalist Sander de Kramer deelden verschillende bedrijven en experts hun ervaringen.

Kijk de webinar terug
Herkenbaarheidsonderzoek 2022 PNG

Download het rapport
Thuiswinkel Waarborg bekendste keurmerk van NL

Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat 92% van de Nederlandse consumenten het keurmerklogo herkent. Daarnaast blijkt dat 76% van de ondervraagden die het keurmerk kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart. Bekijk alle resultaten.

Onderzoek bekendheid Thuiswinkel Waarborg
Herkenbaarheidsonderzoek 2022 PNG

Download het rapport
Thuiswinkel Reviews geliefd door consument

Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat tweederde van de Nederlandse consumenten het belangrijk vindt dat een webshop reviews heeft. Daarnaast blijkt dat 68% van de ondervraagden die Thuiswinkel Waarborg Reviews kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart. Bekijk alle resultaten.

Onderzoek bekendheid Thuiswinkel Waarborg
Duurzaamheid Monitor 2023

Download de
Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor

De Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor geeft inzicht in de houding en het duurzaamheidsgedrag van consumenten rondom online aankopen. Leden en business partners kunnen hier het rapport downloaden.

Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor
Europe E Commerce Report 2022

Download het
European E-commerce Report 2023

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van het European E-commerce Report met daarin de hoogtepunten van het rapport.

European E-commerce Report 2023
Ontwerp Zonder Titel (2)

Meld je nu aan voor
Shopping Secure

Shopping Secure is het internationale keurmerk van Thuiswinkel.org. Hiermee voldoe je aan de wet- en regelgeving in andere Europese landen en straal je vertrouwen uit onder je buitenlandse klanten.

Shopping Secure
ST Boek, Zonder Achtergrond 250 X 250

Verbreed gratis je kennis
met de bluepapers van ShoppingTomorrow

De bluepapers staan vol met stappenplannen, concrete tips en voorbeelden rondom verschillende deelgebieden van digital commerce, voor brands en retailers en voor organisaties in finance, travel en b2b.

Bekijk alle bluepapers
CTA Green Friday (1)

Van Black Friday naar Green Friday?
Ontdek meer over Green Friday

Black Friday is dé dag om mooie aanbiedingen te doen aan jouw klanten. Maar ook een perfecte dag om aandacht te geven aan nieuwe en duurzame initiatieven. Verschillende bedrijven doen dit via Green Friday, iets wat inmiddels een groeiende beweging aan het worden is. Met onderstaande artikelen wil Thuiswinkel.org jouw webshop kennis laten maken met het duurzame initiatief. 

 

E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over marketing
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over marketing
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over e-commerce
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over e-commerce
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over logistiek
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over logistiek
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over data
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over data
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over online ondernemen
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Ontdek via de korte en praktische e-learnings hoe jij je bedrijf kan versterken door online te communiceren. Of online te verkopen. De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over online ondernemen
Nieuwsbrief CTA 150 X 150

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Ik meld me aan
E Commercekalender 150 X 150

en mis beste E-commercedagen en -evenementen niet
Download de E-commercekalender

In dé Thuiswinkel e-commercekalender verzamelden we de beste e-commercedagen en -evenementen, zodat jij precies weet wanneer je waarop kunt inhaken. Mis deze kansen niet en download gratis de e-commercekalender, handig voor al jouw marketingcampagnes van 2023!

E Academy Org Verticaal RGB

en begin direct met leren
Bekijk alle e-learnings

In de e-learnings van de e-Academy delen topexperts uit de e-commercemarkt alles over hun vak; van de theorie tot concrete praktijkvoorbeelden en tips. Begin direct met leren en pas de kennis toe op jouw eigen organisatie.

https://www.e-academy.org/e-learnings/
Wetgeving Cta 150 X 150 (1)

Terugkijken:
Webinar herroepingsrecht

Het herroepingsrecht blijft voor veel webwinkeliers een uitdagende wetgeving. Hoe zit het nu precies met deze wetgeving, wat zijn ieders rechten en plichten en bij wie ligt welk risico? Dit alles heeft Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, behandeld in de webinar van 16 maart. Heb je de webinar gemist? 

BEKIJK DE WEBINAR
Netwerken

Lever een bijdrage aan hét kennisnetwerk
voor digital commerce

Wil jij gratis kennis delen, opdoen én netwerken met andere experts uit een bepaald vakgebied? Word ShoppingTomorrow-expert! Je gaat samen met 20-25 andere experts aan de slag met een interessant topic en levert gezamenlijk inzichten voor de e-commercebranche.

Meld je aan als expert
Icoontje Leidraad (150 X 150 Px)

Gratis juridisch advies
voor leden van Thuiswinkel.org

We kunnen ons goed voorstellen dat het lastig is om van alle wetten en regels voor webshops op de hoogte te zijn. Die klus nemen wij graag voor jou uit handen. Al onze leden hebben recht op gratis juridisch advies. Onze topjuristen helpen je graag verder.

Tijdens de (her)certificering wordt jaarlijks gecheckt of jouw webwinkel voldoet aan de wet- en regelgeving. In de dagelijkse praktijk kun je echter situaties tegenkomen die vragen oproepen. Met samen meer dan 35 jaar ervaring in de (e-commerce) wet- en regelgeving kunnen onze juristen jou gratis helpen met juridisch advies. Ook als het een juridisch onderwerp betreft dat misschien niet zo voor de hand liggend is gaan ze graag met je in gesprek. 

Gratis juridisch advies
Laptopscherm voor webinar CTA

Meld je snel aan voor de
ACM Webinar Duurzaamheidsclaims

Duurzaamheid en communiceren over duurzaamheid zijn een belangrijk en actueel thema. In Europa is veel wetgeving in de maak. Een belangrijke uitdaging voor webwinkels is de balans tussen juridisch juiste informatievoorziening en overzichtelijkheid voor de consumenten in de customer journey. En hoe voorkom je greenwashing en greenhushing? Deze en andere vragen beantwoord de ACM in de webinar op 15 juni 2023. 

Ja, ik wil erbij zijn
Check Out Onderzoek

Download
De rapportage

Over effectieve gedragsinterventies voor de stimulering van duurzame bezorgopties.

DOWNLOAD
ST Consumentenonderzoek 2023

Download het laatste
Consumentenonderzoek

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Meld je dan snel aan. 

ShoppingTomorrow Onderzoek