In 2018 kochten vijf miljoen Nederlandse consumenten online producten en diensten in het buitenland. Samen gaven zij € 880 miljoen uit bij buitenlandse webshops. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL. 

De 5,0 miljoen cross-border shoppende Nederlanders vorig jaar betekent een groei van 32% ten opzichte van 2017, toen dit er 3,8 miljoen waren. Vooral binnen de productcategorieën Kleding, Schoenen en Personal Lifestyle, IT en Speelgoed is het aandeel van cross-border shoppers binnen alle online kopers gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het aantal online bestedingen is daardoor toegenomen van € 765 miljoen naar € 880 miljoen (+15%). Als we dit bedrag vergelijken met de totale online bestedingen in 2018 (€ 23,7 miljard), dan verloopt 3,7% via een anderstalige website.

“Nederlandse consumenten besteden elk jaar meer bij buitenlandse webshops, maar het gaat hierbij nog steeds om een klein percentage van de totale online bestedingen”, vertelt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. “In andere landen ligt het aandeel van cross-border bestedingen veel hoger, soms wel in de tientallen procenten. Nederlandse consumenten hebben nog steeds een sterke voorkeur voor de webwinkels in eigen land. En dat is logisch, want in Nederland beschikken we over een sterke, gezonde e-commercesector die haar klanten met een groot aanbod en een goede en snelle service over het algemeen op hun wenken bedient.”

China populair voor producten

Net als in voorgaande jaren blijft China de populairste bestemming van Nederlandse consumenten die online over de grens shoppen. Van alle cross-border uitgaven gaat 31% naar een Chinese webshop, terwijl dit voor Duitsland 17% en voor Groot-Brittannië 15% is.

 verdeling cross-border besteding naar land

Als we alleen kijken naar de bestedingen aan producten, dan ligt het aandeel van Chinese webshops met 47% nog een stuk hoger. Aan de andere kant zoeken de Nederlandse consumenten het bij de aankoop van diensten dichter bij huis: 18% van de cross-border uitgaven gaat naar Britse webshops en 14% naar onze oosterburen. China is op dit gebied minder in trek, getuige de 2% van de cross-border uitgaven aan diensten die naar Chinese webshops gaat.

Voor meer informatie over de Thuiswinkel Markt Monitor en het bestellen van het rapport kun je contact opnemen met Danny van den Burg, GfK (Danny.vandenburg@gfk.com).

lees de tekstversie voor meer informatie

Download de infographic van de cross-border bestedingen

Bekijk de tekstversie van de infographic

Wil je weten
welke webshops lid zijn?

In onze ledenlijst vind je welke webwinkels lid zijn bij Thuiswinkel.org. 

Ga naar de ledenlijst


Sluit je aan bij de beste webwinkels van Nederland

Niet iedereen kan zomaar lid worden van Thuiswinkel.org. Alleen de webshops die alles online goed geregeld hebben, mogen het Thuiswinkel Waarborg dragen. Al meer dan 2000 leden gingen je voor. Hoor jij bij de beste webwinkels van Nederland en ben je klaar voor meer klanten en online omzet? Meld je dan snel aan.

Lid worden
TMM 2022 HY

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van de Thuiswinkel Markt Monitor met daarin de hoogtepunten van het rapport.

Thuiswinkel Markt Monitor 2022


Word business partner

Wil je profiteren van alle voordelen die ons business partnerschap met zich meedraagt en een sterke samenwerking met Thuiswinkel.org aangaan? 

B2b 2022

Download de rapportage

Wil jij weten wie de b2b-koper is en praktische tips ontvangen om jouw webshop te verbeteren voor zakelijker kopers? Je kunt het onderzoek gratis downloaden op shoppingtomorrow.nl.

B2B E-commerce Markt Monitor

Heb jij vragen over
wet- en regelgeving?

Neem dan contact op met één van onze juristen. Zij helpen jou graag verder.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel
Ank van Heeringen 250x250
Ank van Heeringen

meld je aan voor de Thuiswinkel Update
Blijf op de hoogte van al het nieuws

Ontvang updates over de wet- en regelgeving, e-commercenieuws, onze producten & diensten, evenementen, onderzoeken, cijfers en interviews met leden en business partners.

Meld je aan


Volg ons op social media!

Wil jij groeien binnen e-commerce? Volg al onze updates op LinkedIn.

Volg ons op LinkedIn


Heb je een vraag?

Wij helpen jou graag veilig, ontspannen en duurzaam online te shoppen. In ons helpcenter verzamelen wij alle veelgestelde vragen van consumenten. We helpen je graag verder. 

Ga naar ons helpcenter

Wil jij meer weten over het programma
voor business partners?

Neem dan contact op met Arthur Vastenholt.

Arthur Vastenholt 250X250
Arthur Vastenholt
Feestdagenonderzoek 2021

Wat zijn de feestdagentrends? Download het
Feestdagenonderzoek 2021

Wat kopen consumenten tijdens de feestdagen en wanneer? Hoe belangrijk is Singles Day nu eigenlijk en blijft Black Friday alleen maar groeien? En wat was het nu eigenlijk effect van Corona afgelopen jaar? Het feestdagenonderzoek geeft inzicht in consumentengedrag tijdens de feestdagen en vergelijkt dit met echte omzetcijfers. 

Feestdagenonderzoek 2021
Flyer Gemeenteraadsmanifest Online Winkelen (400 X 400 Px)

De toekomst van lokaal is ook online

De groei van de e-commercesector heeft impact op de fysieke leefomgeving, de digitale en verkeersveiligheid en het milieu. Om gemeenten te helpen in het bepalen van hun beleid, schreven wij aanbevelingen om mee te nemen tijdens de gemeenteverkiezingen en het sluiten van de coalitieakkoorden. 

Download hier het pamflet

Postnl Succes Op Bestelling Magazine

Succes op bestelling

Wil je hier meer over weten? Download dan het magazine van PostNL. Je leest hierin onder andere interviews met Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org, Gineke Hopstaken, commercieel directeur PostNL International, Vince Design en je krijgt consumenteninzichten van de belangrijkste buitenlandse e-commercemarkten. 

Download het magazine

Laptopscherm voor webinar CTA

Digitale Q&A over de
Thuiswinkel Markt Monitor

Marktonderzoekers Randy Streng en Danny van den Burg van GfK gaven op 29 september 2022 een webinar over de laatste cijfers en de belangrijkste conclusies. Wil je ook weten wat dit specifiek voor jouw webshop betekent? Kijk de webinar terug. 

Meld je dan aan
Oekraïne Vlag CTA 800X400 (200 X 200 Px)

Meer lezen over
de impact van de oorlog

De oorlog raakt veel mensen en het zijn spannende en onzekere tijden. Veel ondernemers maken zich zorgen om hun personeel of hun business. We geven je hier een overzicht van de ontwikkelingen voor ondernemers. 

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor ondernemers
Bijlage FD (1)

FD-bijlage
De toekomst van e-commerce

Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org, schreef een opiniestuk voor de bijlage 'De toekomst van de economie' van het FD. In de bijlage staat het laatste nieuws op het gebied van investeren en beleggen, vastgoed en bouw, ondernemerschap en e-commerce. 

Download het magazine
Laptopscherm voor webinar CTA

Terugkijken
Webinar 'Voorkom kinderarbeid'

Bestaat het risico dat er kinderarbeid in jouw inkoopketen voorkomt? Welke stappen kunnen ondernemersnemen om hier inzicht in te krijgen? Dit soort vragen kwamen aan bod tijdens het webinar van 29 maart 2022 ‘Voorkom kinderarbeid. Weten hoe?’. Onder leiding van presentator en journalist Sander de Kramer deelden verschillende bedrijven en experts hun ervaringen.

Kijk de webinar terug
Herkenbaarheidsonderzoek 2022 PNG

Download het rapport
Thuiswinkel Waarborg bekendste keurmerk van NL

Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat 92% van de Nederlandse consumenten het keurmerklogo herkent. Daarnaast blijkt dat 76% van de ondervraagden die het keurmerk kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart. Bekijk alle resultaten.

Onderzoek bekendheid Thuiswinkel Waarborg
Herkenbaarheidsonderzoek 2022 PNG

Download het rapport
Thuiswinkel Reviews geliefd door consument

Onafhankelijk onderzoek door Motivaction toont aan dat tweederde van de Nederlandse consumenten het belangrijk vindt dat een webshop reviews heeft. Daarnaast blijkt dat 68% van de ondervraagden die Thuiswinkel Waarborg Reviews kennen dit als (zeer) betrouwbaar ervaart. Bekijk alle resultaten.

Onderzoek bekendheid Thuiswinkel Waarborg
Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor Cover

Download de
Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor

De Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor geeft inzicht in de houding en het duurzaamheidsgedrag van consumenten rondom online aankopen. Leden en business partners kunnen hier het rapport downloaden.

Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor
European E Commerce Report 2022

Download de
European E-commerce Report 2022

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van het European E-commerce Report met daarin de hoogtepunten van het rapport.

European E-commerce Report 2022
Ontwerp Zonder Titel (2)

Meld je nu aan voor
Shopping Secure

Shopping Secure is het internationale keurmerk van Thuiswinkel.org. Hiermee voldoe je aan de geldende wet- en regelgeving in andere Europese landen en straal je vertrouwen uit onder je buitenlandse klanten.

Shopping Secure
ST Boek, Zonder Achtergrond 250 X 250

Verbreed gratis je kennis
met de bluepapers van ShoppingTomorrow

De bluepapers staan vol met stappenplannen, concrete tips en voorbeelden rondom verschillende deelgebieden van digital commerce, voor brands en retailers en voor organisaties in finance, travel en b2b.

Bekijk alle bluepapers
Ontwerp Zonder Titel (16) (1)

Van Black Friday naar Green Friday?
Ontdek meer over Green Friday

Black Friday is dé dag om mooie aanbiedingen te doen aan jouw klanten. Maar ook een perfecte dag om aandacht te geven aan nieuwe en duurzame initiatieven. Verschillende bedrijven doen dit via Green Friday, iets wat inmiddels een groeiende beweging aan het worden is. Met onderstaande artikelen wil Thuiswinkel.org jouw webshop kennis laten maken met het duurzame initiatief. 

 

E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over marketing
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over marketing
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over e-commerce
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over e-commerce
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over logistiek
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over logistiek
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over data
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Wil je meer leren, maar heb je geen tijd voor lange opleidingen? Dan is online leren via e-Academy iets voor jou! De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over data
E Academy Org Verticaal RGB

Verbreed je kennis over online ondernemen
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Ontdek via de korte en praktische e-learnings hoe jij je bedrijf kan versterken door online te communiceren. Of online te verkopen. De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

Bekijk de e-learnings over online ondernemen