Circulaire e-commerce vraagt om samenwerking sector

Categorie
Gepubliceerd op: 16 november 2022
Bijgewerkt op: 21 november 2022
Geschreven door
E Commercepoort 2022 Sprekers

Naar een volledig duurzame e-commercesector. Dat vraagt om verregaande samenwerking met ketenpartners en met concurrenten. Maar vooral ook met beleidsmakers en politici. Thuiswinkel.org voelt de urgentie om met verduurzaming bezig te zijn en ziet het als haar rol om die samenwerking vorm te geven, zo werd geconcludeerd tijdens de eerste E-commerce Poort.

Kantelpunt

In de ogen van Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org, staat de sector op een kantelpunt. Ze kwam met een krachtige oproep: “Na de jarenlange groei van e-commerce is het noodzakelijk om te veranderen. De transformatie naar duurzame businessmodellen is een grote uitdagende opgave en dwingt tot samenwerking, met ketenpartners, maar ook met concurrenten. Het is cruciaal dat we de komende jaren deze transitie op de juiste wijze versnellen, en daar moeten we de kracht van digital commerce voor gebruiken.”

Steun en richting vanuit de politiek

De sector is op zoek naar samenwerking met, en ook richting te krijgen vanuit, de politiek.  Zo suggereerde Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) om “een duurzaamheidsdoel voor lange termijn in te stellen, en hieraan vast te houden.” Ze riep op om ook tot verboden te komen van onwenselijke praktijken, zoals een verbod op materialen die niet herbruikbaar zijn en direct naar de verbrandingsoven gaan.

Ook Eva van Esch (PvdD) toonde zich geïnteresseerd in het verder optrekken met de sector. “Het is de taak van de overheid om sturend te zijn, maar als een keurmerk zoals dat van Thuiswinkel.org ook voor duurzaamheid is te gebruiken, wordt het voor de consument erg inzichtelijk wat duurzaam is.”

Wegnemen misvattingen over online winkelen

De discussie vond plaats na een keynotespeech door Walther Ploos van Amstel, lector Stadslogistiek bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij verschafte helderheid over een aantal stevige misvattingen over de sector. Zo wordt de zogenoemde ‘overlast’ van bestelbusjes niet veroorzaakt door e-commerce (nog geen 1% van het verkeer in woonwijken zijn pakketbussen) en is de milieu-impact van de e-commercesector vele malen lager dan de fysieke retail. Uit onderzoek blijkt dat een online aankoop twee tot drie keer minder belastend is voor het milieu dan een winkelaankoop. Toch riep Ploos van Amstel op om op andere manieren te kijken naar bezorglogistiek, met “de klant die bepaalt wanneer en hoe de bezorging plaatsvindt,” aldus de HvA-lector.

Download hier zijn presentatie

Wat is de E-commerce Poort?

Thuiswinkel.org organiseerde op 15 november 2022 de allereerste E-commerce Poort in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Een initiatief van de e-commerce belangenvereniging en haar leden om met politici, beleidsmakers en experts stil te staan bij de snelle ontwikkelingen in de e-commercesector en in gesprek te gaan over maatschappelijke en beleidsmatige uitdagingen.

De eerste E-commerce Poort stond in het teken van de verduurzamingsopgaven van de sector en was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van Walther Ploos van Amstel en de leden van het panel: Kiki Hagen (Tweede Kamerlid, D66), Eva van Esch (Tweede Kamerlid, Partij voor de Dieren, Suzanne Debrichy (Programmamanager Duurzame E-commerce, PostNL), Roland ten Klooster (expert bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en hoogleraar University of Twente) en Oscar Diele (CEO Flinders Design, bestuurslid Thuiswinkel.org). De borrel werd mede mogelijk gemaakt door Amazon.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp