Thuiswinkel.org ontvangt veel vragen van consumenten over hoe zij nu gebruik moeten maken van hun herroepingsrecht. Ze vragen zich af of zij wel (veilig) hun bestelling terug kunnen sturen nu het dringende advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een pakket binnen 14 dagen terugsturen, kan dan lastig worden. Om deze drempel bij consumenten weg te nemen, en de veiligheid van online winkelen te garanderen, roept Thuiswinkel.org webwinkels op om de herroepingstermijn vanaf nu tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen.

Voor veel mensen is online shoppen op dit moment de veiligste manier om aan producten te komen om thuis te kunnen (over)leven en thuis te kunnen werken. Consumenten zijn daarmee in belangrijke mate afhankelijk van webshops in Nederland, omdat zij (tijdelijk) niet naar buiten kunnen of willen. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: “Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee voor de branche als vitale sector. Door webwinkels op te roepen hun herroepingstermijn tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen geven we de markt, consumenten en vervoerders rust. Tegelijkertijd garanderen webshops klanten nog altijd dezelfde rechten als voor de pandemie, maar in plaats van binnen 14 dagen aan te moeten geven dat ze een product retour willen sturen, wordt dit minimaal 30 dagen. Vervolgens hebben consumenten wettelijk gezien nog eens 14 dagen extra om het pakket daadwerkelijk te retourneren. Daarmee wordt het herroepingsrecht ten gunste van de klant uitgebreid. Het is aan individuele webwinkels om het advies van het verlengen van de herroepingstermijn over te nemen.”

Veel voordelen voor webshops

Het verlengen van de retourtermijn speelt niet alleen consumenten in de kaart, het heeft ook voordelen voor webwinkels en vervoerders. “Veel webshops en vervoerders geven aan dat in sommige sectoren volumes fors zijn toegenomen. Vervoerders geven aan dat zij de forse toename van het aantal online bestellingen vooralsnog aankunnen, maar laten ook weten dat zij erg gebaat zijn bij een verruimde retourtermijn. Als er meer tijd is om pakketjes terug te sturen, zal de druk in de komende weken verlaagd worden”, vertelt Wijnand Jongen.

Tips voor webwinkels

  • Verleng je herroepingstermijn naar minstens 30 dagen, zodat klanten kunnen wachten met hun bestelling retoursturen en nu thuis kunnen blijven.
  • Geef duidelijke instructies wanneer je klant zijn product moet terugsturen.
  • Informeer klanten waar ze hun pakketje kunnen inleveren.
  • Verken de mogelijkheden van het laten ophalen van een retour, zodat klanten de deur niet uit hoeven.
  • Webshops mogen wachten met terugbetalen van de retourzending totdat ze de retour terug ontvangen hebben.

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Ellen de Lange 250x250
Ellen de Lange