Deze dagen werken webwinkels en vervoerders keihard om pakketten op tijd bij klanten te krijgen. Maar niet alleen zij hebben het druk. Ook toezichthouders als ACM en de Consumentenbond nemen de e-commercesector onder de loep. Wees daarom ook en juist nu eerlijk en transparant over verwachte vertraging in de levering.

Onderzoek naar klachten over levertijden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe op de naleving van consumentenrechten. De toezichthouder komt vrijwel ieder jaar met een bericht dat zij handhaven bij webwinkels die hun klanten niet juist informeren over levertijden. “Online winkelen is al jaren een topprioriteit bij de toezichthouder in Den Haag,” zegt Martijn Hos, Manager public affairs bij Thuiswinkel.org. “Dit zijn nieuwe tijden. Door COVID-19 zijn consumenten massaal online gaan winkelen en daarnaast zien we al meerdere jaren een extreme drukte rond de feestdagen. ACM speelt daarop in en kijkt mee.”

Ook de consumentenbond doet bijna jaarlijks onderzoek naar de levertijden en voorraden van webwinkels. “Het is begrijpelijk dat de Consumentenbond hier onderzoek naar doet”, aldus Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org. “Voor een consument is dit namelijk een grote ergernis. Hij verheugt zich op zijn aankoop en krijgt zijn artikel niet op de afgesproken dag geleverd. Natuurlijk is hij dan teleurgesteld. Op de website stond immers dat het product die dag zou worden geleverd. Ook Thuiswinkel.org ontvangt dan ook altijd veel klachten van consumenten over dit onderwerp.”  

We willen je daarom graag informeren en je adviseren om de juiste en werkelijke levertijden aan je klanten te communiceren, helemaal met de feestdagen in het vooruitzicht.

Ons advies: informeer compleet, juist en vooraf, tijdig en op een prominente plek

  • Over de verwachte levertijd
  • Over verwachte vertragingen
  • Over onverwachtse omstandigheden
  • Over de voorraad
  • Over het juiste modeltype

Lees ook de ACM leidraad ter bescherming van de online consument.

Wees voorbereid op de feestdagendrukte

Met de feestdagenpiek in het vooruitzicht, kunnen standaard levertijden anders worden. Neem contact op met je vervoerder en geef je prognoses door. Stel levertijden tijdens de feestdagen regelmatig bij. Als dit per product verschilt kun je dit het beste ook bij het product op je webshop vermelden. Meer tips ter voorbereiding van de feestdagen vind je hier

Jezelf verder ontwikkelen op het gebied van Product Informatie Management (PIM)?

Volg onze diepgaande e-learning PIM, gratis voor leden van Thuiswinkel.org.

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel