Wrap-up Shopping Today 2023: Innovatie, kennis & netwerk

Categorie
Gepubliceerd op: 13 oktober 2023
Bijgewerkt op: 13 oktober 2023
Geschreven door
Shopping Today 2023 800X400

In DeFabrique in Utrecht vond gisteren Shopping Today plaats, hét e-commercekennisevent van Nederland.

Dagvoorzitter Marlene ten Ham, algemeen directeur bij Thuiswinkel.org, opende Shopping Today met de nieuwe richting die Thuiswinkel.org is ingeslagen. Onder de missie Shop Responsible zijn duurzaamheid, veiligheid, innovatie en vertrouwen belangrijke pijlers, en Thuiswinkel.org roept de sector op om samen te werken en zo het verschil te maken voor een toekomstbestendige e-commercesector.

Shopping Today stond dit jaar in het teken van innovatie, kennisdeling en netwerken. De ruim 1.500 bezoekers hadden keuze uit meer dan 70 parallelsessies en drie keynotes. Verder werden de Twinkle100 en het EcomTomorrow-magazine uitgedeeld en was er veel gelegenheid om oude bekende te ontmoeten en nieuwe mensen te leren kennen. We kijken terug op een geslaagd event. 

Een korte sfeerimpressie van Shopping Today 2023

Please to watch this video.

AI, omnichannel en retourkosten

1. Alexander Klöpping - controversiële ideeën over AI

Alexander Klöpping, internetondernemer, verkende tijdens Shopping Today de razendsnelle ontwikkelingen binnen kunstmatige intelligentie (AI). Hij schetste een toekomst waarin menselijke realiteit en AI samenkomen, met virtual reality-brillen die alles bedienen en mogelijk maken, inclusief het zien van niet-bestaande objecten. Klöpping voorspelde een oneindig geheugen, aangezien alles constant werd opgenomen, zoals met rewind.ai dat het computerscherm continu filmde. De ondernemer benadrukte dat AI grote veranderingen in omscholing zou veroorzaken, aangezien bepaalde taken door AI konden worden overgenomen. Hij noemde tools zoals draftlab.ai, dat e-mails en presentaties kan genereren.

Maar Klöpping waarschuwde ook voor de gevaren van AI, zoals het vermogen om niet-aangeleerde taken uit te voeren en het manipuleren van informatie en beeld, inclusief het aanpassen van gesproken woorden naar andere talen. Een zorgwekkend punt was de verslavende aard van AI-applicaties die hun aanbod zeer specifiek afstemmen op individuele interesses. Klöpping gaf aan dat een groot deel van de cultuur door AI gegenereerd kon worden, waardoor de scheidslijn tussen realiteit en AI steeds dunner wordt. Hij reflecteerde op de snelheid van ontwikkelingen, benadrukte de noodzaak om de huidige mogelijkheden te begrijpen en wees op mogelijke slachtoffers en fouten op de weg die is ingeslagen. Hij ziet de opkomst van AI als onvermijdelijk en ook zeker als een enorm interessante ervaring.

2. Tim Hehenkamp - de kracht van omnichannel

Jumbo introduceerde vorig jaar het Bezorgeloos abonnement, en volgens Tim Hehenkamp, Directeur E-commerce, Tech & Data, heeft het succesvolle resultaten opgeleverd. In plaats van vrees voor een verspreiding van bestellingen en verhoogde bezorgkosten, merkte Jumbo op dat klanten juist vaker bestelden en meer uitgaven. Het abonnement heeft een verbindend effect gehad en heeft zowel de offline als online verkopen van Jumbo gestimuleerd. De supermarkt richt zich met name op omnichannel klanten, die zowel in de winkel als online boodschappen doen. Daarnaast blijft Jumbo werken aan het optimaliseren van de online winkelervaring.

3. Frans Falize - Retourkosten zorgen voor grote daling in retouren

Wehkamp heeft sinds april 50 cent retourkosten ingevoerd om klanten aan te moedigen bewuster te winkelen. De maatregel volgt op eerdere initiatieven om het buitensporig aantal dagelijkse retourzendingen van ongeveer 50.000 in te perken. Deze aanpassing leidde tot een opmerkelijke daling van 10% in het aantal retouren en verminderde het gebruik van plastic en verpakkingsmateriaal met 30%.

Ondanks dat de omzet is gedaald, houdt Wehkamp door de maatregel onder de streep meer geld over. Er was namelijk een klein aantal klanten die voor een groot deel van de retouren zorgden. Deze klanten zijn ze kwijt door de introductie van retourkosten, maar hier verdienden ze toch geen geld op. Ook bleek duidelijke communicatie over de negatieve impact op het milieu en de keten te resulteren in begrip van klanten. Lees hier meer over in het artikel op nu.nl


Lancering bluepapers en het nieuwe magazine

Het is zover! Vanaf nu zijn alle bluepapers gratis te downloaden. De ShoppingTomorrow-expertgroepen hebben het afgelopen jaar weer hard gewerkt aan hun onderzoeken. De bluepapers staan vol met stappenplannen, concrete tips en voorbeelden rondom verschillende deelgebieden van digital commerce.

Dit jaar hebben we het ShoppingTomorrow-boek vervangen door het Ecom Tomorrow-magazine. Dit magazine van ruim honderd pagina's staat vol met interviews, caseverhalen, visies en toekomstscenario's van de expertgroepen. 

Uitreiking: 21 opleidingen gecertificeerd

Verder stond de feestelijke bijeenkomst voor de docenten van de door Thuiswinkel e-Academy gecertificeerde opleidingen op het programma. Dit jaar kregen 21 opleidingen hun certificaat uitgereikt door Oscar Diele (CEO Flinders), omdat hun curricula voldoen aan de eisen die e-commercebedrijven en omnichannelspelers stellen aan (potentiële) medewerkers.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp