Wrap-up Dutch E-commerce Week dag 2: Bluepapers en B2B E-commerce Markt Monitor 2020

Categorie
Gepubliceerd op: 30 oktober 2020
Bijgewerkt op: 30 maart 2021
Geschreven door
Shopping Today Dutch E Commerce Week

Leerden we op dag 1 van de Dutch E-commerce Week alles over marketplaces en cross-border e-commerce, op dag 2 lag de focus op de winnaars van de Shopping Awards, de eindresultaten van de expertgroepen van ShoppingTomorrow en op de B2B E-commerce Markt Monitor. “Ook deze tweede dag zien we als groot succes. Veel digitale bezoekers die gisteren aanwezig waren, waren er ook vandaag weer”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Amazon.nl

De aftrap was vandaag voor Roeland Donker, country manager van Amazon.nl. Hij vertelde over de lancering van Amazon.nl, twee dagen voor de eerste corona-persconferentie in maart 2020. Hoewel het een heftig begin was, waarin ze veel uitdagingen tegenkwamen, aanpassingen moesten maken en medewerkers thuis moesten werken, zijn ze blij met waar ze nu staan. Tijdens de lancering lag de focus met name op hun uitgebreide selectie en binnen enkele maanden is het aanbod verdubbeld naar 200 miljoen. Op de vraag of retailers wel of niet gebruik moeten maken van marketplaces en zo ja, welke en hoeveel, zei Roeland: “Ik denk dat je sowieso met de generieke platformen mee moet, maar ook op niches actief moet zijn. Net als dat je online en offline kanalen in moet zetten. Diversiteit is belangrijk en op elk kanaal zitten andere klanten.”

B2b E-commerce Markt Monitor

In een van de parallelrondes werd de B2B E-commerce Markt Monitor gepresenteerd. Maar liefst de helft van werkend Nederland heeft weleens een zakelijke aankoop online gedaan. Kantoorartikelen en computers blijven hierbij populaire categorieën, maar ook grotere en specialistische producten worden vaak online gekocht. Het hele persbericht lees je hier.

Bluepapers gepubliceerd

De coronacrisis heeft de groei van e-commerce versneld. Er kwamen vele honderdduizenden webshoppers bij, Nederlanders die al online kochten zijn dat meer gaan doen en ook bedrijven bestellen meer en meer op internet. Zo worden klanten, b2c en b2b, eerder digitaal volwassen en stijgt hun verwachtingsniveau. De acceleratie van de groei vergt versnelde aanpassingen van de markt, constateren de experts van ShoppingTomorrow. Vandaag werd hun nieuwe boek gepresenteerd op ShoppingToday: The Next Chapter – Versneld vooruit. Lees hier het hele artikel.

ZOOplus.nl

Drie jaar op rij winnaar van de Shopping Awards, acht miljoen klanten, en omzet van 95 miljoen (in 2019) en een retentie van 95%. Menig webwinkelier droomt van dit soort cijfers. Roberto Damen nam de digitale kijker mee in hun visie op trouwe klanten, iets terug doen voor de maatschappij en wel of niet verkopen op marketplaces. Het hele artikel lees je hier.

Decathlon

De sportwinkel is zich meer gaan richten op de drie P’s van duurzaamheid (planet, people en profit), zo vertelt Laurens Spiele, e-commerce director bij Decathlon. De e-commercemodel is niet in balans en om succesvol te worden (of te blijven) moeten webwinkels hun klanten bewuster maken van de effecten van hun bestelgedrag. Het doel van Decathlon is om sport toegankelijk te maken voor iedereen en dat willen ze doen door in plaats van sportartikelen sportervaringen aan te bieden. Op een duurzame manier. Lees hier het hele artikel.

Wehkamp

Hoe kan Wehkamp haar CO2-footprint zo snel mogelijk zo klein mogelijk maken? Dit routeplan lichtte Rick Bakker van wehkamp toe tijdens zijn keynotepresentatie. Door een nauwe samenwerking aan te gaan met logistiek partner DHL en te innoveren via bijvoorbeeld het verhogen van rolcontainers. Door kritisch te kijken naar het verpakkingsmateriaal, want de verpakkingen zijn nu nog maar voor 5% bedrukt (dit was 110%), zijn 100% gerecycled én bevatten wegwerpinstructies. Rick: “De eerste stap is reduceren. We innoveren slim, maar zijn nog niet klaar. We gaan hier dus nog mee door!”

Deel dit nieuwsartikel