Active Ants: “Met ons nieuwe ultramoderne en duurzame fulfilmentcenter zijn we klaar voor de toekomst”

Categorie
Gepubliceerd op: 30 oktober 2020
Bijgewerkt op: 1 april 2021
Active Ants AMR Floor Plat

Thuiswinkel.org-business partner Active Ants heeft gisteren haar nieuwe fulfilmentcenter in gebruik genomen. Hiermee zet het bedrijf een nieuwe stap op het gebied van duurzame e-fulfilment. We praten hierover met Jeroen Dekker, managing partner bij Active Ants.

“Wat ons nieuwe fulfilmentcenter zo bijzonder maakt, is de inzet van 105 robots die in dienst van onze werknemers aan de slag gaan”, legt Jeroen uit. “Op deze manier kunnen we nog efficiënter ons werk uitvoeren en pakken we per dag duizenden pakketten in voor webwinkels. Daarnaast hebben we hier in Roosendaal ook de beschikking over een nieuw magazijn van 20.000 m2, waardoor we ook hele grote volumes aan kunnen.”

Robots en medewerkers

Active Ants is in 2010 opgericht met het idee om e-fulfilment via innovatie, automatisering en het werken met robotjes, accurater en efficiënter te laten zijn. Dat zij hierin zijn geslaagd, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot een van de grotere spelers in Nederland, met meer dan 250 klanten en ruim 3 miljoen orders per jaar. “En met dit nieuwe, ultramoderne e-fulfilmentcenter zetten we een nieuwe, duurzame stap richting de toekomst”, vertelt Jeroen, die nog eens benadrukt dat de robots niet het werk van de medewerkers overnemen, maar hen juist ondersteunen in het uitvoeren van de taken.

“De opslag, het orderpicken en het sorteren zijn volledig geautomatiseerd, waarbij onze medewerkers bij het orderpicken efficiënt samenwerken met de robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen”, aldus Jeroen. “Deze opzet is uniek in de wereld en wordt volgens ons zeer succesvol. De mechanisering zorgt namelijk niet alleen voor meer efficiëntie, de resultaten zijn ook van een betere kwaliteit en onze medewerkers ervaren de werkomgeving als bijzonder prettig. Hiermee hebben we dus een win-winsituatie gecreëerd voor het bedrijf, de medewerkers, de klanten en niet in de laatste plaats voor het milieu.”

Hoe werkt het precies?

In het nieuwe center brengen zogenoemde Autonomous Mobile Robots (AMR’s) lege dozen naar de medewerkers, die deze vullen met producten die weer door andere robots zijn aangeleverd. Vervolgens rijden de AMR’s naar verschillende inpakmachines die de dozen precies op maat sluiten, wegen en voorzien van een verzendlabel. Op deze manier is er geen opvulmateriaal meer nodig en wordt er zo weinig mogelijk lucht vervoerd naar de klant. Vervolgens pakken de AMR’s de gesloten doosjes weer op en brengen ze deze naar de respectievelijke vervoerders.

Voor de opslag van de producten maakt Active Ants gebruik van een Autostore- opslagbakkensysteem, waarbij speciale robots goederen uit het systeem halen en naar de medewerkers brengen. Ook bij dit systeem is aan een zeer lage footprint gedacht; het systeem slaat tot zes keer meer voorraad op per vierkante meter, en de robots hergebruiken hun eigen energie waardoor het elektrisch verbruik minimaal is.

Ecologisch en gepersonaliseerd inpakken

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen heeft Active Ants een speciale sluitmachine met ingebouwde printer laten ontwikkelen. “Hierdoor kan iedere klant zijn eigen maatwerk geprinte doos krijgen”, legt Jeroen uit. “Door deze unieke functionaliteit stellen we niet alleen grote maar nu ook kleinere webwinkels in staat om een maatwerkverpakking te voeren. Het op voorraad houden van honderden pallets met voorbedrukte dozen is daarmee verleden tijd en dit scheelt onze klant onnodig hoge kosten en zorgt ook weer voor een lagere impact op het milieu.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp