Vos Koffie: “Kwaliteit verkoopt zichzelf”

Categorie
Gepubliceerd op: 20 april 2021
Bijgewerkt op: 20 april 2021
Geschreven door
5B. Logo Van Vos Koffie

Een webwinkel en showroom met hoogwaardige koffiemachines en eigen koffie, Johnno de Vos van Vos Koffie heeft het goed voor elkaar. “Er zit een groot sociaal aspect bij de verkoop van koffie en dat maakt het interessant. Overal waar je komt, drink je eerst gezellig een kop koffie. Daarna begint het werken pas”, vertelt hij.

Johnno startte zijn carrière als vertegenwoordiger in de koffiewereld. Na zijn ontslag besloot hij nooit meer in de koffiebranche te gaan werken, maar zijn reis door Azië veranderde dat. “Achteraf was ik veel te jong voor zo’n salesfunctie, maar daar heb ik wel de affiniteit met koffie gekregen. In Azië zag ik veel koffiemarkten en was ondertussen aan het nadenken over mijn toekomst. Ik vond die koffie toch wel heel interessant en ben koffiecursussen gaan volgen. Ik wilde er toch mee verder.” Johnno zocht uit welke branderijen een goede naam hebben en kwam zo bij zijn huidige leverancier. “Zij leveren kwaliteit. Dat vind ik belangrijk. Ik wilde geen koffie verkopen die iedereen verkoopt, dus ik ontwikkelde zelf wat ik lekker vond. De koffiebranderij levert in kleine batches, waardoor je de koffie vers kunt houden. Hiermee startte ik mijn webshop.”

Kleine stapjes

Ondertussen werkte hij nog als accountmanager bij Hilti, waar hij het verkoopvak pas echt leerde. “Ik leerde verkopen en communiceren met allerlei verschillende mensen en niveaus, van directie tot mensen op de bouwplaats. Nu ik koffieapparaten in het hoge segment verkoopt, komt deze kennis me goed van pas”, vertelt hij.

Tegelijkertijd werkte hij aan zijn webshop. In kleine stapjes ging hij steeds verder, van het bouwen van de webshop naar het uitbreiden van het assortiment met koffiemachines. “Inmiddels verkoop ik vijf tot tien machines per dag en kan ik er goed van leven”, zegt hij. Hoewel Johnno officieel een eenmanszaak heeft, praat hij veel in de wij-vorm. “Ik krijg veel hulp van vrienden en familie, dus ik zou hen te kort doen als ik zou zeggen dat ik alles alleen doe.”

Deals mislopen door ontbreken keurmerk

De grootste uitdaging voor Vos Koffie is het krijgen van vertrouwen online. “We verkopen producten in het hoogste segment, en iemand moet je wel vertrouwen voordat hij of zij online € 5000,- neerlegt. Klanten vroegen specifiek naar een keurmerk. Ik heb dat een paar keer genegeerd, maar toen ik een grote deal misliep, werd het tijd om het toch op te pakken. Ik vroeg een partner van mij, Prijsvergelijker.nl, welk keurmerk zij aanraadden. Dat was Thuiswinkel Waarborg, omdat dat de kwaliteit uitstraalt die ik nodig heb. Ik heb niet eens verder gezocht en me direct aangemeld.” Over het proces van de certificering is hij tevreden. “Het is prettig dat er juristen meekijken die meteen zeggen wat er aangepast moet worden. Het grootste gedeelte daarvan kon ik zelf, dus ik was zo door de certificering heen.”

Plannen voor uitbreiding

Op de vraag welke plannen hij nog heeft voor de toekomst vertelt hij dat hij graag iemand erbij zou willen voor de zakelijke kant. “Ik ben bezig met een leaseplan voor de zakelijke markt, waarbij klanten binnen twee minuten een leaseconcept of offerte voor aankoop met koffiedeal kunnen krijgen. Daarbij wil ik graag een accountmanager die dat verder uit kan rollen en op klantenbezoek gaat. Dat geeft mij iets meer vrijheid, want een webshop staat nooit stil. Op vakantie gaan zit er nu amper in.”

De laatste vraag was natuurlijk welke koffie het lekkerst is. “Dat moet ieder voor zich bepalen. Ik verkoop nu drie smaken. Je kunt aan klanten ook niet uitleggen wat het verschil is tussen tien verschillende smaken, toch? Ik heb een wat zachtere, een allemansvriend en een sterke. En dat is voor nu voldoende.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp