Goudwisselkantoor: “Dezelfde persoonlijke en transparante service online”

Categorie
Gepubliceerd op: 20 april 2021
Bijgewerkt op: 21 april 2021
5A. Goudwisselkantoor

Sinds begin maart is Goudwisselkantoor lid van Thuiswinkel.org en het is daarmee de eerste in zijn branche. Het bedrijf is Nederlands grootste inkoper van goud, zilver en andere edelmetalen en wil ook de grootste verkoper worden. Mede daarom zijn ze een webwinkel gestart. We praten hierover met Hans Soet, marketingadviseur bij Goudwisselkantoor.

“Wij zijn een familiebedrijf dat 35 jaar geleden is ontstaan vanuit de bevlogen passie van een handelaar in munten en postzegels”, zo begint Hans. “De handel in goud en zilver heeft vanaf het begin van dit millennium een vlucht genomen door de stijgende goudprijs. Dat werd vooral ingegeven door de verschillende crises in die jaren, waaronder de hypotheekcrisis. Investeerders zochten daardoor hun toevlucht in de veilige haven van goud.”

Economie omlaag, goud omhoog

Een algemene economische regel luidt dat als het slecht gaat met de economie, dat de goudprijs dan juist stijgt. Door goed in te spelen op de ontwikkelingen is op dat moment Goudwisselkantoor ontstaan: een handelaar die zich in het begin vooral richtte op de inkoop van sieraden, baren en munten. En met succes, want het bedrijf is van één kantoor uitgegroeid naar honderd vestigingen in Nederland en België en telt inmiddels meer dan tweehonderd medewerkers.

“De laatste jaren zijn we ons ook meer gaan richten op de verkoop van edelmetalen”, vertelt Hans. “Daarbij richten we ons niet op verzamelaars, maar op mensen die hun geld willen investeren. Zowel kleine als grote beleggers kunnen hiervoor bij ons terecht.”

Transparant en betrouwbaar

Hans hoeft niet lang na te denken als we hem vragen waar hij het meest trots op is met betrekking tot het bedrijf. “Dat is zonder twijfel onze solide basis van meer dan honderd lokale vestigingen. Wij zijn in heel veel opzichten het vertrouwde kantoor om de hoek voor mensen die willen handelen in goud. Dat komt omdat wij betrouwbaarheid en zekerheid hoog in het vaandel hebben staan en dat stralen onze medewerkers allemaal uit. Wij zijn daardoor een transparante winkel en bieden een uitstekende persoonlijke service.”

Een onderdeel van deze service is dat kopers bij Goudwisselkantoor contant kunnen betalen en anoniem kunnen blijven. “Dit is vaak een belangrijke voorwaarde bij onze grote kopers, omdat zij niet te koop willen lopen met hun vermogen”, legt Hans uit. “Wij respecteren dan hun privacy door de transacties waar mogelijk en gewenst anoniem te verwerken. Hierbij houden we ons natuurlijk altijd aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo maken we een melding richting de overheid als een transactie een bepaald bedrag overstijgt en houden we ons ver van schimmige zaken.”

Online vertrouwen

Op dit moment is Goudwisselkantoor al de marktleider in Nederland op het gebied van het inkopen van goud. De komende maanden willen ze ervoor zorgen dat zij dit ook worden wat betreft het verkopen van goud. “Onze nieuwe webwinkel is wat dat betreft een van de stappen die we ondernemen om dat doel te bereiken”, aldus Hans. “Online winkelen zit al jaren in de lift en door het stijgende consumentenvertrouwen wordt er in steeds meer sectoren online gekocht. En dus ook in onze sector. Omdat wij als innovatief bedrijf ons willen blijven ontwikkelen, hebben we onze webwinkel opgezet. Via deze digitale weg kunnen kopers sneller hun goudwensen vervullen, maar zijn ze nog steeds verzekerd van dezelfde persoonlijke en transparante benadering die wij hun in onze fysieke winkels bieden.”

Om dezelfde betrouwbaarheid en zekerheid online te bieden, is Goudwisselkantoor vrijwel meteen lid geworden van Thuiswinkel.org. Hans: “Hier hebben we eigenlijk twee redenen voor. Ten eerste geeft het mogen voeren van het Thuiswinkel Waarborg aan dat onze online dienstverlening voldoet aan de hoge eisen. Vertrouwen is natuurlijk cruciaal binnen onze branche en het Thuiswinkel Waarborg zet er als het ware ‘zijn stempel op’. Ten tweede zijn wij de enige in onze sector die dit keurmerk heeft en daarmee geeft het ons dus een voorsprong op onze concurrentie.”

Mooi toekomstperspectief

Als we naar de toekomst kijken, vertelt Hans dat hij veel vertrouwen heeft in het bedrijf en dat zij nog mooie plannen hebben. Zo betreedt Goudwisselkantoor binnen afzienbare tijd de Duitse markt en kunnen zij dus nog veel meer potentiële klanten bereiken. Daarnaast heeft ook de coronacrisis ervoor gezorgd dat de goudprijs enorm is gestegen. “Dit heeft ertoe geleid dat veel meer mensen zijn gaan investeren in goud, waardoor op een gegeven moment het aanbod de vraag niet meer aan leek te kunnen. Omdat wij zelf ook goud inkopen en een goede relatie met onze leveranciers hebben weten op te bouwen, hebben wij hier als een van de weinigen in de markt niet zoveel last van gehad.”

De afhankelijkheid van de goudprijs blijft evenveel een kans als een bedreiging voor Goudwisselkantoor. “In principe zijn er zowel bij een lage koers als bij een hoge koers voldoende kopers voor goud te vinden. Toch hebben we er enkele jaren geleden voor gekozen om ons dienstenaanbod uit te breiden en zijn we nu bijvoorbeeld ook actief in het wisselen van valuta, het verpanden van goud en zilver en het verhuren van kluisjes. Op deze manier kunnen we eventuele consequenties van een lage koers beter opvangen.”

Spreid je investeringen

Tot slot wil Hans investeerders nog graag een tip meegeven. “Op dit moment zie je dat veel mensen zich in de cryptomarkt storten en daar kan ook veel winst worden behaald. Toch wil ik mensen aanraden om niet al hun geld in één markt te investeren, maar om het te spreiden over markten als goud, vastgoed en crypto. Hiermee verlaag je je risico als een van de markten onverhoopt een keer instort.”

Deel dit nieuwsartikel