Singles' Day niet meer weg te denken in Nederland

Categorie
Gepubliceerd op: 3 november 2021
Bijgewerkt op: 26 november 2021
Geschreven door
Singles Day

De bekendheid van Singles' Day neemt rap toe. Dit jaar kent voor het eerst meer dan de helft van de Nederlanders (52%) de van oorsprong Chinese feestdag voor singles. In 2020 was dit nog 44% en in 2019 maar 36%. Eén op de drie consumenten (37%) is van plan om iets te kopen naar aanleiding van Singles' Day. Van deze groep verwacht 28% meer te kopen dan ze eigenlijk van plan is. Vorig jaar was dit slechts 17%. Dit blijkt uit het consumentenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

Singles' Day wordt massaal gebruikt om cadeaus in te slaan

Van alle Singles' Day-shoppers koopt 81% cadeaus in voor zichzelf of iemand anders. De meeste cadeaus zijn bedoeld voor de feestdagen: 64% koopt alvast voor kerst en 54% voor Sinterklaas. “Er is ook ruimte voor spontane aankopen tijdens Singles' Day. 67% van de Nederlanders die nog van plan is om Sinterklaas en/of kerstcadeaus te kopen, is misschien tot zeker bereid om iets te kopen wanneer zij een goede aanbieding of actie zien langskomen tijdens Singles' Day. Een goede reden voor winkels en webshops om in te haken op deze feestdag”, aldus Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Het is interessant om te zien dat de meeste Nederlanders Singles' Day niet gebruiken zoals deze dag is bedoeld: om singles in het zonnetje te zetten. Slechts 10% van de Singles' Day-shoppers koopt daadwerkelijk een cadeautje voor zichzelf of iemand anders om het single-zijn te vieren. Dit percentage is vergelijkbaar met vorig jaar, toen het 6% bedroeg.

Singles' Day aanbiedingen steeds meer een reden voor vervroegen of uitstellen aankoop

Singles' Day is dit jaar vaker een reden om aankopen uit te stellen of te vervroegen dan vorig jaar. Van de Nederlanders die misschien tot zeker van plan zijn om aankopen te doen met Singles' Day geeft 64% aan dat de feestdag een reden is aankopen naar voren te halen om te profiteren van de kortingen. Dit ligt hoger dan vorig jaar (54%). Voor 53% is het juist een reden om aankopen uit te stellen tot deze dag, in vergelijking met 40% vorig jaar. Dit type koopgedrag zien we al langer rondom Black Friday, maar wordt ook voor Singles' Day steeds nadrukkelijker.

Jongere generaties maken gretig gebruik van Singles' Day

Marlene ten Ham: “Singles' Day is vooral populair onder Generatie Z en de Millenials, oftewel de mensen tussen 18 en 39 jaar. Tweederde van deze groep kent het Chinese koopjesfestijn en maar liefst de helft is van plan om aankopen te doen. Specifiek de Millenials trekken het snelst hun portemonnee open: maar liefst 40% verwacht meer te kopen dan dat ze van plan waren.”

Singles' Day zorgt voor omzetstijging voor winkels en webwinkels

Vorig jaar was de omzetstijging in Nederland in de week van Singles' Day 11%. “We verwachten dat de stijging dit jaar meer dan 15% zal zijn, maar in vergelijking met China is dat nog steeds peanuts. Vorig jaar was de omzet alleen bij AliBaba al meer dan 498 miljard yuan, omgerekend bijna 65 miljard euro”, zegt Ten Ham. In China worden komende Singles' Day weer nieuwe verkooprecords verwacht.

Als eerste het rapport met inzichten over alle feestdagen van 2021 ontvangen? Vul hieronder je gegevens in, dan ontvang je het rapport na afloop van de feestdagen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250
wees voorbereid bestel op tijd

Wees voorbereid -

Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je ook dit jaar weer met tips om de piek te spreiden en de consumentencampagne.

Bekijk de tips en campagne

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp