Risicobeheer om cross-border te groeien

Categorie
Gepubliceerd op: 21 november 2019
Bijgewerkt op: 7 april 2021
Geschreven door
Cross Border Wereld Digitaal Boven Tablet 800X400

Het uitbreiden van e-commerce-activiteiten naar andere Europese markten is uitdagend. Card-not-present (CNP)-fraude en charge-backs gaan hand in hand met online zakendoen. Fraudeurs profiteren van de onzichtbaarheid van online verkoop, vaak met behulp van geavanceerde technieken. Jeroen Roggeveen, Country Manager Nederland bij Ingenico ePayments, legt het een en ander uit.

Het uitbreiden van e-commerce-activiteiten naar andere Europese markten is uitdagend. Card-not-present (CNP)-fraude en charge-backs gaan hand in hand met online zakendoen. Fraudeurs profiteren van de onzichtbaarheid van online verkoop, vaak met behulp van geavanceerde technieken. Jeroen Roggeveen, Country Manager Nederland bij Ingenico ePayments, legt het een en ander uit.

Frauderisico’s variëren van de ene Europese markt tot de andere door de lokale betaalvoorkeuren. Afhankelijk van lokale favoriete betaalmethoden nemen retailers, payment schemes en consumenten verschillende risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van fraude en chargebacks. Sommige betaalmethoden bieden garanties, andere niet.

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze het lokale risicoprofiel van betaalmethoden begrijpen voordat ze deze Europese markten betreden. Voor kleinere retailers die de omvang of middelen niet hebben om zich aan marktspecialisatie te wijden, kan het moeilijk zijn om hier grip op te krijgen, maar het is cruciaal om het betaalsrisico effectief te beheren.

Wat moeten ondernemers weten over de lokale risicolandschappen in Europa? Hier zijn een aantal aandachtspunten waar ze rekening mee moeten houden:

• Creditcardbetalingen

De creditcard is koning in een groot aantal EU-markten. Het is dé betaalmethode in de UK, waar het in 63% van e-commercetransacties wordt gebruik, en in Frankrijk, waar het in 85% van online aankopen wordt gebruikt. Het is ook een voorkeursmethode voor online betalen in België, Italië en Spanje.

Helaas is de creditcard ook de voorkeursmethode voor CNP-fraude en ‘vriendelijke’ fraude. Het is van vitaal belang dat bedrijven maatregelen treffen om charge-backs te beheren.  Zo kunnen frauduleuze aankopen geïdentificeerd worden voordat ze plaatsvinden. De steeds kleinere marges voor bedrijven betekenen dat ze minder goed in staat zijn om de verliezen op te vangen.

De Strong Customer Authentication (SCA)-verplichtingen die met PSD2 zijn ingevoerd, betekenen dat online creditcardtransacties waarbij de uitgever of acquirer zich in Europa bevindt, onderworpen zijn aan tweefactor-authenticatie. 3D Secure versie 2 is het belangrijkste mechanisme waarmee SCA-vereisten worden geïmplementeerd. Maar bedrijven moeten zich er wel van bewust zijn dat de aanpak kan verschillen tussen EU en niet-EU-landen.

• SEPA Direct Debit

SEPA Direct Debit is niet populair in de e-commerce, maar is nog steeds goed voor 3% van online transacties in België en 6% in Nederland.

Het is belangrijk om te weten dat deze incasso’s dezelfde voordelen en risico’s hebben als creditcardbetalingen, vooral als het gaat om chargebacks. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun chargebackprocessen zijn ingesteld om geschillen voor deze methode te omvatten.

• Bankoverschrijvingen

De populariteit van bankoverschrijvingen groeit in markten in heel Europa. Ze vertegenwoordigen 10% van de online aankopen in België, Italië en Duitsland en 5% in de UK.

Overboekingen zijn minder populair dan creditcardbetalingen, maar ze bieden een belangrijk voordeel voor retailers – ze vormen geen risico voor chargebacks, omdat de betaling door de consument via zijn bankrekening moet worden geïnitieerd.

• Achteraf betalen

Dit is de populairste e-commercebetaalmethode in Duitsland, goed voor 29% van de aankopen. Het wordt in 5% van de digitale transacties in Nederland gebruikt.

Consumenten geven de voorkeur aan deze methode, omdat ze hiermee eerst kunnen uitproberen en later betalen. Dit model geeft risico's voor retailers omdat er geen garantie is op betaling voor ze hun product versturen.

De juiste support

Om door de complexe wereld van betalen te navigeren, is de juiste ondersteuning cruciaal. Dit geldt vooral voor mkb-bedrijven die geen tijd of middelen hebben om hun cross-borderbetaalsrisico’s te beheren. Gelukkig zijn er full-sercivepakketten beschikbaar om retailers te helpen het risico  te beheren  voor alle gewenste betaalmethoden – en advies te geven over welke methoden het beste werken voor elke markt.

Door zo’n relatie aan te gaan met een payment service provider, is het voor bedrijven zeker dat zij support hebben om cross-boarder te groeien. Zo kunnen ze markten in heel Europa benaderen, terwijl ze weten dat ze beschermd zijn tegen de risico’s.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp