Rabobank Retail Update: De versnelde shift naar online is deels permanent

Categorie
Gepubliceerd op: 13 augustus 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Thuiswinkel.Org Winkelwagen Dozen Op Laptop 800X400

Elke maand brengt onze business partner Rabobank de Retail Update uit. In deze rapportage brengen de retailexperts van de bank de nieuwste ontwikkelingen binnen de retailmarkt. De Retail Updates van april en mei stonden volledig in het teken van de coronacrisis. In juni en juli keken de experts over de crisis heen naar de structurele sectorveranderingen en deze nieuwste Retail Update van augustus borduurt hierop voort.

Natuurlijk komt ook in deze editie het coronavirus aan de orde, maar de focus ligt op de vijf kernthema’s die ook ‘na corona’ weer centraal staan in de verdere ontwikkeling van de sector en die naast risico’s ook kansen bieden. Het doel van de Retail Update is en blijft om ondernemers te informeren en daarmee te helpen, te inspireren en te activeren. Achtereenvolgens gaat de update in op de vijf kernthema’s, voorzien van inspirerende tips en voorbeelden die vaak ook weer een link hebben met de coronacrisis.

Kernpunten

De kernpunten van de Retail Update kunnen als volgt worden samengevat:

 • Het coronavirus heeft naast tijdelijke omzeteffecten ook meer structurele gevolgen. Het consumentengedrag verandert, waarbij een versnelde shift naar online deels een permanent karakter heeft. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Capterra onder bijna zesduizend Europese consumenten (waaronder zo’n duizend Nederlanders). Daarin zegt ruim een kwart dat zij ook na de coronacrisis vaker online zullen winkelen.

  Daarnaast is er meer aandacht voor ‘duurzaamheid’ en ‘lokaal’. Het belang van digitalisering en toegevoegde waarde van de winkel wordt door de coronacrisis verder onderstreept. 

 • Na corona zullen de vijf kernthema’s weer een centrale rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de sector. Het gaat om:
  • Fusion (grenzeloos retailen)
  • Verticale integratie & Smart data
  • Omnichannel & Technologie
  • Samenwerking
  • Markt & Concurrentiepositie.

  Retailers moeten hierop inspelen en hun strategie aanpassen om kansen te kunnen benutten.

 • De update geeft diverse inspirerende voorbeelden rond deze vijf kernthema’s. Zo breidt Coolblue verder uit richting Duitsland, komt Magnum dichter bij de eindklant via een ‘DIY-Magnumbox’ en komt in Putten een mooie samenwerking tussen modeondernemers van de grond.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen binnen de (online-)retailsector? Download dan hier gratis de Retail Update van Rabobank.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp