Podcast: "Met groei komt meer politieke aandacht"

Categorie
Gepubliceerd op: 7 oktober 2022
Bijgewerkt op: 7 oktober 2022
Geschreven door
Podcast Verkiezingen 800 X 400

Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org, was onlangs te gast bij de podcast van hoogleraar Kitty Koelemeijer. Zij gingen in gesprek over de ontwikkelingen binnen de sector. Hoe houden we het online landschap veilig en duurzaam voor toekomstige generaties? En welke rol spelen Thuiswinkel.org, de overheid en Marlene daarin?

Ga naar de podcast


E-commercesector krijgt meer aandacht vanuit de politiek

De afgelopen jaren is de e-commercesector volwassen geworden. En met groei van de sector komt er automatisch meer aandacht vanuit de politiek. In Brussel proberen ze via verschillende dossiers de online markt beter te begrijpen en daar passende wet- en regelgeving voor te bedenken. “Thuiswinkel.org mengt zich in die gesprekken, zodat we precies weten wat er nú nodig is voor de e-commercesector om in Nederland, maar ook in Europees verband up to speed te blijven en innovatiekracht te behouden”, zegt Marlene ten Ham.

Zowel consumenten als bedrijven hebben behoefte aan een level playing field, ook de big tech. Met een level playing field pakken we de oneerlijke concurrentie van buiten de Europese Unie aan. Daarom moet er iets gedaan worden aan fragmentatie in Europa. “Als we innovatief willen blijven als sector, dan moet er meer geïnvesteerd worden. Dan moeten we de mensen die nu allemaal naar het buitenland vertrekken om te werken juist in Nederland houden. We moeten de innovatiekracht faciliteren, dat doen we ook door samen te werken.”, zegt Marlene.

“Het moet aantrekkelijk zijn om hier te werken. De e-commercesector moet dus investeren in talent en de jonge generaties, zij moeten het immers voor de e-commercesector gaan doen. Met e-Academy zorgen we dat we de nieuwe generatie goed opleiden, met de juiste capabilities. Thuiswinkel.org werkt met alle mbo’s, hogescholen en universiteiten samen. Zo sluiten we het onderwijs aan op wat de sector nodig heeft, nu en in de toekomst”, concludeert Marlene.

Eerlijk, veilig en duurzaam speelveld

Wat heeft die sector nu dan nodig? Marlene: “We moeten meegaan met de tijd, zichtbaar zijn op de politieke dossiers en investeren in duurzaamheid en veiligheid. We doen het niet alleen vóór de leden, maar mét de leden. We moeten samen werken aan de transitie in de keten op het gebied van duurzaamheid en het waarborgen van de veiligheid online.”

Maar daarvoor moet ook vanuit de politiek eerlijk naar de Nederlandse e-commercesector gekeken worden. Een voorbeeld waarop dat nu niet gebeurt, is de onnodige toevoeging van extra wetgeving bovenop de bestaande regels. “Kijk naar de garantiewetgeving. Die is in Europa twee jaar, maar in Nederland hebben we het over levensduur van producten. Dat helpt niet bij een level-playingfield in Europa. Nederland is koploper als het gaat om digitale transformatie in Europa. Maar wanneer je naar de wetgeving kijkt, is Nederland ook maar gewoon 1 van de 28 landen van Europa. Wetgeving die vanuit Brussel komt is niet altijd passend voor Nederland maar wel bepalend. Wetten moeten veel meer getest worden in de markt. Met Thuiswinkel.org zoeken we het debat steviger en zichtbaarder op”, besluit Marlene.

Bekijk de podcast

Please to watch this video.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp