Ook tijdens coronamaatregelen geldt WEEE-regeling
Bijgewerkt op: 30 juni 2021
Verschillende leden hebben bij ons aangegeven een brief te hebben ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport over het voldoen aan de inlevermogelijkheden van de WEEE-regeling. Ook tijdens deze uitzonderlijke situatie met de coronamaatregelen moet je gewoon voldoen aan deze regeling.
Dat betekent dat consumenten hun oude elektrische en elektronische apparaten in moeten kunnen leveren op het moment dat zij nieuwe elektrische of elektronische apparaten ontvangen. De aangeschreven leden hebben drie maanden de tijd gekregen om het een en ander aan te passen. Mocht bij hercontrole door de Inspectie blijken dat de tekst niet duidelijk op de site staat, dan ben je in gebreke gebleven en zal de Inspectie een last onder dwangsom opleggen
Inname van apparaten
De regeling geeft aan dat bezorgers oude apparaten mee moet nemen. Een voorbeeld: de bezorger brengt een nieuwe stofzuiger en neemt de oude stofzuiger (als de klant dat wil) meteen mee. Webwinkels mogen naast het direct meenemen van de apparatuur er ook voor kiezen om:
- het apparaat binnen redelijke termijn na verkoop op te halen, of;
- het apparaat door de consument kosteloos te laten verzenden naar de distributeur of een ontvanger namens hem.
Communicatie over mogelijkheid tot inname op de website
In de wetgeving zijn webwinkels verplicht om deze mogelijkheid tot inname van ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten duidelijk aan consumenten te communiceren. Webwinkels moeten aan consumenten minimaal één inlevermogelijkheid aanbieden. Hierbij kunnen webwinkels kiezen uit de volgende opties:
- Directe inname.
- Later ophalen van een product.
- Het apparaat kosteloos door de consument laten verzenden.
De wijze waarop dit gecommuniceerd moet worden in de webwinkel, staat als volgt in de toelichting beschreven:
Daarnaast wordt informatie hierover in ieder geval ook opgenomen in de documenten voor aankoop en aflevering en op het deel van de website van de distributeur dat de klant moet gebruiken om een aankoop af te wikkelen, dus voordat hij een aankoop doet.
De communicatie die webwinkels op hun website doen, zal de toezichthouder (Inspectie Leefomgeving en Transport) gebruiken om toezicht te houden op de naleving van de desbetreffende wetgeving.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Kennismaking met onze nieuwe business partner Bringly
Gepubliceerd op 2 oktober 2024CategorieThuiswinkel.org heeft een nieuwe business partner: Bringly.
-
Bestelknop moet aan wettelijke eisen voldoen
Gepubliceerd op 17 september 2024Een bestelknop met een tekst die niet voldoet aan de wettelijke eisen kan leiden tot terugbetaling van het aankoopbedrag. Lees meer over de rechtelijke uitspraak en de gevolgen hiervan.
-
Nieuwe wet: Webshops die in België bezorgen moeten minimaal twee bezorgopties aanbieden
Gepubliceerd op 10 september 2024Vanaf 21 september 2024 zijn webshops die naar België leveren verplicht om minstens twee bezorgopties aan te bieden. Ontdek wat deze nieuwe wet voor jou betekent!
-
Greenwashing: wat is het precies en waarop moeten bedrijven letten in hun marketing?
Gepubliceerd op 9 september 2024KennisartikelOntdek hoe je als e-commerce specialist greenwashing kunt vermijden en je marketingstrategie kunt versterken met de nieuwste richtlijnen en wetgeving.