Ook tijdens coronamaatregelen geldt WEEE-regeling

Categorie
Gepubliceerd op: 8 april 2020
Bijgewerkt op: 30 juni 2021
Stofzuiger En Robotstofzuiger

Verschillende leden hebben bij ons aangegeven een brief te hebben ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport over het voldoen aan de inlevermogelijkheden van de WEEE-regeling. Ook tijdens deze uitzonderlijke situatie met de coronamaatregelen moet je gewoon voldoen aan deze regeling. 

Dat betekent dat consumenten hun oude elektrische en elektronische apparaten in moeten kunnen leveren op het moment dat zij nieuwe elektrische of elektronische apparaten ontvangen. De aangeschreven leden hebben drie maanden de tijd gekregen om het een en ander aan te passen. Mocht bij hercontrole door de Inspectie blijken dat de tekst niet duidelijk op de site staat, dan ben je in gebreke gebleven en zal de Inspectie een last onder dwangsom opleggen

Inname van apparaten

De regeling geeft aan dat bezorgers oude apparaten mee moet nemen. Een voorbeeld: de bezorger brengt een nieuwe stofzuiger en neemt de oude stofzuiger (als de klant dat wil) meteen mee. Webwinkels mogen naast het direct meenemen van de apparatuur er ook voor kiezen om:

  1. het apparaat binnen redelijke termijn na verkoop op te halen, of;
  2. het apparaat door de consument kosteloos te laten verzenden naar de distributeur of een ontvanger namens hem.

Communicatie over mogelijkheid tot inname op de website

In de wetgeving zijn webwinkels verplicht om deze mogelijkheid tot inname van ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten duidelijk aan consumenten te communiceren. Webwinkels moeten aan consumenten minimaal één inlevermogelijkheid aanbieden. Hierbij kunnen webwinkels kiezen uit de volgende opties:

  1. Directe inname.
  2. Later ophalen van een product.
  3. Het apparaat kosteloos door de consument laten verzenden.

De wijze waarop dit gecommuniceerd moet worden in de webwinkel, staat als volgt in de toelichting beschreven:

Daarnaast wordt informatie hierover in ieder geval ook opgenomen in de documenten voor aankoop en aflevering en op het deel van de website van de distributeur dat de klant moet gebruiken om een aankoop af te wikkelen, dus voordat hij een aankoop doet.

De communicatie die webwinkels op hun website doen, zal de toezichthouder (Inspectie Leefomgeving en Transport) gebruiken om toezicht te houden op de naleving van de desbetreffende wetgeving.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp