E-commercesector start televisiecampagne: webwinkels en vervoerders spelen cruciale rol in thuis leven en werken

Categorie
Gepubliceerd op: 9 april 2020
Bijgewerkt op: 17 februari 2021
Geschreven door
Coronacampagne 800 X 400

Door de coronamaatregelen groeit het aantal bestellingen bij veel winkels extreem. Vanwege de hygiënemaatregelen en de onverwachte toegenomen drukte bij de webwinkels, en daarmee ook bij distributiecentra en vervoerders, verloopt het online winkelen voor de consument niet in alle gevallen hetzelfde als hij gewend is. Om consumenten daarvan bewust te maken, start Thuiswinkel.org in samenwerking met webwinkels en vervoerders een televisiecampagne op vrijdag 10 april.

De Ster, reclameverkoopmaatschappij van de publieke omroep, heeft gratis reclamezendtijd aan brancheorganisaties aangeboden om te kunnen communiceren over de situatie rondom het coronavirus. “Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van dit aanbod, zodat we consumenten kunnen informeren over de zaken die achter de schermen gebeuren wanneer er een pakketje wordt besteld. We willen als sector alle consumenten in Nederland natuurlijk zo goed mogelijk bedienen. En dat kan gelukkig ook met de aangepaste werkwijze, maar die zorgt er wel voor dat het soms bijvoorbeeld wat langer duurt voordat een pakketje in huis is. Met deze branchebrede campagne vragen we begrip aan de consument en laten we zien dat we aan de achterkant hard werken en het onder controle hebben”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels.

Pakketjes blijven geleverd worden

De campagne vraagt waardering voor de mensen die, met aangepaste werkwijze, zich inzetten om producten bij mensen thuis te brengen, zodat Nederlanders zonder de deur uit te gaan toch in hun (levens)behoeften kunnen voorzien. Met de campagne vraagt de e-commercesector consumenten om begrip voor het feit dat het online shoppen iets anders kan gaan dan ze gewend zijn, bijvoorbeeld dat de levering niet meer tot in huis plaatsvindt, dat het inpakken en de levering van hun pakket iets langer duurt dan gebruikelijk of dat een bepaald product even niet op voorraad is. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org en Ruigrok NetPanel bleek al dat 80% van de consumenten wel begrip heeft indien een pakketje wat later aankomt. “Maar die andere 20% willen we ook bereiken. Sommige van onze leden geven aan dat hun klantenservice veel vragen krijgt over de status van bestellingen. Met deze campagne hopen we die vragen te beantwoorden en zo de druk te verlichten”, geeft Wijnand Jongen aan. 

Grote inzet medewerkers

Met de televisiespot laat de sector zien dat ze ondanks de coronamaatregelen alle bestellingen kunnen blijven leveren, maar dat het wel een aanzienlijke klus is die grotendeels buiten het oog van de consument plaatsvindt. “Per dag worden momenteel ruim 1,5 miljoen pakketten bezorgd. Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van de feestdagen in december. En daar bereiden webwinkels en vervoerders zich samen normaal gesproken maanden op voor. Tijdens de duur van de commercial – 30 seconden – zijn dat er dus 512. Het filmpje laat zien dat vele medewerkers in de e-commercebranche zich inzetten om die bestellingen te verwerken. Tijdens de opname is natuurlijk rekening gehouden met de coronamaatregelen. Daarom is één medewerker diverse malen gedupliceerd, een knipoog naar de aanpassingen die gedaan worden om toch aan de vraag te kunnen voldoen”, besluit Wijnand Jongen.

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Deel dit nieuwsartikel