Onlineverf.nl: “Bricks and clicks is de toekomst”

Categorie
Gepubliceerd op: 16 november 2021
Bijgewerkt op: 16 november 2021
Geschreven door
Interview Jan Willem Harmsen Onlineverf.Nl

Het idee voor Onlineverf.nl is negen jaar geleden ontstaan vanuit een passie, een ambacht, én vanuit een fysieke winkel in Hengelo, Gelderland. Inmiddels hebben ze ruim 30 jaar ervaring in het schildersvak en ruim zeven jaar met de online verkoop van verf en non-paint. Anno 2020 is het de snelst groeiende online verfwinkel van Nederland en bouwen ze verder aan hun bricks and clicks bedrijf. We spreken met Jan-Willem Harmsen, directeur Onlineverf.nl, over groei, online uitdagingen en toekomstplannen.

Onlineverf.nl is gestart vanuit de fysieke winkel van de ouders van Jan-Willem die verbonden was met een schildersbedrijf. Hij vertelt: “Toen ik bij het bedrijf betrokken werd, heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om naast offline ook online verf te gaan verkopen. Ik heb het in die tijd met een plaatselijke webbouwer op een akkoord gegooid en die heeft ons heel fijn geholpen aan een eerste webshop inclusief alle opties en features die we in de basis nodig hadden om te starten.” Volgens Jan-Willem verliep het eerste jaar vrij rustig, maar al snel verspreidde het verhaal zich door heel Nederland: “het was revolutionair, gemakkelijk en voordelig.”

Van webshop naar franchise

“Na een flinke groei met de webshop zijn we geswitcht van franchisegever voor onze fysieke winkel naar Thuisin Franchise en heb ik mijn huidige compagnons leren kennen. In onze fysieke winkel merkte ik op dat de traffic enorm toenam door de komst van de webshop”, zegt Harmsen. De verftak in de fysieke winkel explodeerde de jaren erna. Uiteindelijk ontstond het idee om van Onlineverf.nl ook een franchiseformule te maken om zo ook andere fysieke winkels te ondersteunen met de webshop.

De vier winnaars van bricks and clicks

Ze draaien nu ruim anderhalf jaar op de formule en hebben 13 fysieke vestigingen gekoppeld aan de webshop. Jan-Willem: “De traffic is enorm toegenomen in alle vestigingen en dit laten wij met een dashboard ook zien aan de franchisenemers. Het toont precies hoeveel telefoontjes er zijn gepleegd naar aanleiding van onze advertenties, hoeveel routebeschrijvingen er zijn gedownload en uiteindelijk hoeveel bezoekers de winkel heeft gehad. Dit is heel interessant voor de ondernemer, maar ook voor de webwinkel. We bouwen zo samen aan een fantastisch bricks and clicks bedrijf wat op dit moment uniek is in Nederland. De webshop krijgt hierdoor ook een boost in het vertrouwen en wordt lokaal beter zichtbaar. Zo hebben we voor de ring Amsterdam onlangs een pilot opgezet voor bezorgen binnen twee uur. Dit lukt je als webshop alleen natuurlijk nooit: de samenwerking met de lokale ondernemer is daarin een must.”

De combinatie van de fysieke winkels en de webwinkel kent volgens Jan-Willem vier winnaars: de winkelier, de webshop, de consument en de fabrikant. Hij zegt hierover: “We zien de bricks and clicks explosief toenemen. Zie een Coolblue, maar ook Amazon die hier flinke stappen in maakt. Met name de combinatie van offline en online is goud waard en kan eigenlijk niet meer zonder elkaar anno 2022.”

Warehouse management systeem

Begin dit jaar is Onlineverf.nl verhuisd naar een hypermodern pand waarin alles overzichtelijk is en ieder product zijn eigen plekje heeft. Harmsen vertelt: “Sinds twee maanden werken we met een warehouse management systeem wat de logistieke operatie een enorme impuls heeft gegeven. We werken nu compleet papierloos, de klant ontvangt de pakbon en de factuur via e-mail. In het magazijn is het allemaal heel clean en veel efficiënter opgezet. De orderpicker loopt een uitgekiende route door het magazijn en komt uiteindelijk bij de mengstraat terecht waar alle orders gemengd worden. Vervolgens worden alle orders geschud op een andere afdeling en nogmaals gecontroleerd en ingepakt. Alle stations zijn verbonden met een aangedreven rollenbaan. Iedere collega heeft zijn eigen plek, maar kunnen onderling wel afwisselen. Een super efficiënt systeem wat ons veel gemak opgeleverd heeft.”

Grootste online uitdaging: kleuronzekerheid

De kleuronzekerheid bij de klant wegnemen is de grootste online uitdaging voor Onlineverf.nl. “Natuurlijk verwijzen we dagelijks veel klanten door naar onze servicepunten waar ze kleuren kunnen zien, voelen en proeven, maar ook online maken we stappen in deze fase van de aankoop. Op de nieuwe website zijn er straks innovatieve tools te vinden op het gebied van kleurgebruik.”

Alles draait om klantbeleving

Op de vraag welke toekomstplannen ze nog hebben, antwoordt Jan-Willem: “We willen graag landelijke dekking qua servicepunten. Na een bijzonder coronajaar starten we nu langzaam de gesprekken op om de perfecte samenwerkingen te zoeken. Daarnaast lanceren we eind dit jaar onze nieuwe webshop. En zijn we druk bezig met het uitwerken van mooie nieuwe tools die we later aan dit platform gaan toevoegen. Een interactief platform waarin ook de aangesloten winkels een belangrijke rol spelen. Alles draait uiteindelijk om de beleving van de klant: goede service, een goed product, snelle levering en een goede aftersales.”

Het lidmaatschap van Thuiswinkel.org

Tot slot licht Jan-Willem nog toe waarom ze lid zijn geworden van Thuiswinkel.org: “We zijn op zoek gegaan naar een label waar vertrouwen door gewekt wordt en die hebben we gevonden in Thuiswinkel.org. De klant kan daar een klacht indienen als ze de klacht niet bij ons willen neerleggen. Dit geeft voor klanten een veilig gevoel, een soort second opinion. Gelukkig hebben we maar weinig klachten. Ook stellen we de jaarlijkse juridische keuring van de website enorm op prijs.”

 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp