Online cross-border bestedingen groeien in 2019 naar € 1,1 miljard

Categorie
Gepubliceerd op: 2 april 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Wereldbol

In 2019 kochten 4,6 miljoen Nederlandse consumenten een product of dienst online in een ander land, wat neerkomt op 34% van de Nederlandse bevolking van vijftien jaar of ouder. Samen hebben zij voor € 1,1 miljard online over de grens uitgegeven, een stijging van 22% ten opzichte van 2018. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL.

Het aantal van 4,6 miljoen cross-border shoppers in Nederland betekent een daling van 8% ten opzichte van 2018, toen het er nog 5,0 miljoen waren. Waar we in een aantal productcategorieën (zoals IT, Kleding en Schoenen & Personal Lifestyle) een lichte daling zien van het percentage cross-border shoppers ten opzichte van alle online kopers binnen het betreffende marktsegment, zien we vooral in Speelgoed en Consumentenelektronica juist een sterke stijging.

De totale cross-border bestedingen via internet* zijn vorig jaar echter toegenomen: met 22% ten opzichte van 2018, naar € 1,1 miljard. Het aandeel van de aankopen die over de grens zijn gedaan binnen de totale online bestedingen uit de Thuiswinkel Markt Monitor ook is toegenomen, van 3,4% in 2018 naar 4,2% in 2019. Vergeleken met de landen om ons heen is dit een laag aandeel, wat inhoudt dat Nederlandse consumenten nog steeds een sterke voorkeur hebben voor webwinkels in eigen land.

Duitse webwinkels meer in trek

Net als in voorgaande jaren blijft China de populairste bestemming voor cross-border shoppende Nederlanders: bijna een derde van de online bestedingen aan producten en diensten in het buitenland vindt plaats bij Chinese webwinkels. Duitsland groeit hierbij in populariteit (van 17% in 2018 naar 21% in 2019), terwijl Groot-Brittannië minder populair wordt (van 15% naar 11%).

Als we alleen kijken naar de online bestedingen aan producten, dan blijft China met 49% verreweg het populairst. Op het gebied van de online bestedingen aan diensten loopt China met 4% echter ver achter. Hiervoor gaan de over de grens shoppende Nederlanders het liefst naar Duitsland (21%), Groot-Brittannië (14%) en de Verenigde Staten (12%).

Nieuwe insteek in 2020

In 2020 vindt er een verandering plaats in de onderzoeksmethodiek van de cross-border bestedingen van Nederlandse consumenten. In plaats van een jaarlijks overzicht zullen we de inzichten in de online bestedingen in andere landen elk kwartaal in de Thuiswinkel Markt Monitor laten zien.

Download de infographic als pdf

Lees de tekstversie van de infographic

Voor meer informatie over de Thuiswinkel Markt Monitor en het bestellen van het rapport kun je contact opnemen met Danny van den Burg, GfK (Danny.vandenburg@gfk.com).

*Cross-border bestedingen zijn in de Thuiswinkel Markt Monitor gedefinieerd als alle bestedingen die voortkomen uit aankopen op websites die in een andere taal dan de Nederlandse taal zijn geschreven. Ook bestedingen afkomstig uit aankopen via Vlaamse websites (waarvan de URL eindigt op .be) vallen onder de definitie cross border bestedingen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp