Nieuwe business partner: Maverick Advocaten

Categorie
Gepubliceerd op: 26 januari 2024
Bijgewerkt op: 26 januari 2024
Geschreven door
Maverick (1)

Thuiswinkel.org heeft een nieuwe business partner: Maverick Advocaten. Maverick Advocaten is in tien jaar uitgegroeid tot een gevestigde naam op het gebied van alles wat raakt aan het mededingingsrecht (concurrentieregels), het consumentenrecht en marktregulering. Cyriel Ruers vertelt ons in een interview alles over de uitdagingen van het bedrijf, de ontwikkelingen die zij zien en hoe Maverick de leden van Thuiswinkel.org verder kan helpen.

Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging is het behouden van onze focus. Er zijn zoveel ontwikkelingen in het consumenten- en het mededingingsrecht dat we keuzes moeten maken wat we wel en niet oppakken. Bedrijven komen ook steeds vaker bij ons terug met andere juridische problemen, maar wij zijn een gespecialiseerd kantoor. Dit betekent dat wij bepaalde opdrachten moeten laten liggen, zodat we focus kunnen houden op de zaken waarin wij echt goed zijn”, aldus Cyriel.

Welke belangrijke online ontwikkelingen zien jullie?

“In het interview geeft Cyriel aan drie belangrijke online ontwikkelingen te zien, namelijk:

  1. De eerste zijn dark patterns. De ACM wordt steeds strenger op het ontwerp van webshops en het gebruik van misleidende technieken, zoals neppe aftelklokken en nepkortingen. De ACM monitort al een tijdlang actief verschillende webshops en is zeer recent begonnen met het handhaven van regels over van/voor-prijzen. In deze blog geven wij tips over wat wel en niet is toegestaan.
  2. De tweede ontwikkeling is de komst van de Digital Markets Act (DMA), die vanaf maart 2024 volledig van kracht wordt. De DMA legt verplichtingen op aan grote platformbedrijven zoals Amazon, Facebook Marketplace en Google Shopping. Webshops die gebruikmaken van deze platforms worden beschermd tegen o.a. self-preferencing en krijgen meer rechten, zoals gratis toegang tot (realtime) data over advertenties en gebruikers.
  3. De derde ontwikkeling zijn de strengere regels voor duurzaamheidsclaims. Webshops moeten steeds duidelijker en concreter zijn over de duurzaamheidsvoordelen van hun producten of diensten. Vage beloften en onduidelijke ‘groene’ icoontjes of labels zijn niet langer toegestaan. Hiermee wordt greenwashing tegengegaan en worden webshops die écht duurzaam zijn beschermd tegen oneerlijke concurrentie.”

Hoe kunnen jullie de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?

Maverick Advocaten kan de leden van Thuiswinkel.org op meerdere manieren verder helpen. Zo geven zij op een begrijpelijke en praktische manier advies over de juridische mogelijkheden bij online verkoop en afspraken met leveranciers en concurrenten. Daarnaast kunnen ze ook nog op een andere manier helpen. Maverick helpt bedrijven die te maken krijgen met een onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) of de Europese Commissie naar vermeende overtredingen van het mededingingsrecht of de consumentenregels. Cyriel vertelt dat ze door de relatief lage kostenstructuur een kwalitatief hoogwaardige dienst aan kunnen bieden tegen een tarief dat aanzienlijk lager is dan bij de grote Zuidas-kantoren.

Zijn jullie ook crossborder actief?

Cyriel vertelt dat Maverick de focus legt op Nederland, maar ook al crossborder actief is: “We bedienen klanten vanuit ons kantoor in Amsterdam. Met de goede contacten die wij met advocatenkantoren van omringende landen hebben, kunnen wij Nederlandse bedrijven helpen met grensoverschrijdende overnames of hun vragen over consumentenregels in andere landen.

Bij grote projecten kunnen wij ook de coördinatie verzorgen tussen de lokale advocaten – op die manier krijgt de klant een gestroomlijnd advies waarmee hij direct aan de slag kan. Daarnaast adviseren wij vanuit Nederland over Europese regels die overal in de EU gelijk zijn”, aldus Cyriel.

Welke 3 adviezen heb je voor onze leden?

“Cyriel sluit het interview af met drie adviezen voor onze leden:

  1. Er is vaak meer mogelijk dan gedacht. De regels over mededinging en online verkoop lijken soms belemmerend, maar binnen deze regels bestaat vaak behoorlijk wat ruimte. Onze klanten zijn meestal verrast over wat er wèl mogelijk is.
  2. Neem signalen en waarschuwingen vanuit de ACM serieus. De ACM maakt vaak vooraf bekend op welke terreinen – zoals nepkortingen – zij gaat handhaven. Grijp dit aan om de eigen werkwijze eens kritisch tegen het licht te houden, daarmee kunnen hoge boetes en kostbare onderzoeken worden voorkomen.
  3. Investeer in de training van medewerkers. Hiermee kunnen onbedoelde overtredingen en hoge boetes van de autoriteiten worden voorkomen. Wij krijgen tijdens cursussen geregeld vragen vanuit de e-commerce teams over praktijkproblemen. Die vragen sluimeren meestal al langere tijd. Een cursus maakt deze vragen bespreekbaar en zorgt dat medewerkers alert zijn op de risico’s voor het bedrijf en henzelf.”

Meer weten?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar Maverick en wil je meer weten? Op de website van het bedrijf vind je meer informatie. Ook schrijven zij relevante blogs voor onze leden.

BEZOEK DE WEBSITE

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp