Thuiswinkel.org benadrukt belang rijbewijs-B elektrische bestelauto’s in brief richting Kamer

Categorie
Gepubliceerd op: 31 januari 2024
Bijgewerkt op: 31 januari 2024
Geschreven door
Duurzaamheid Groene Levering Stad

Op woensdag 31 januari kwam in het commissiedebat logistiek de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam vervoer aan bod. Thuiswinkel.org is onaangenaam verrast over de beslissing van het Rijk om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. Het OM wil namelijk de gedoogregeling die zorgt dat je ook met een B-rijbewijs een zwaardere elektrische bestelauto mag rijden, slechts met een half jaar verlengen tot 1 juli 2024. Als reactie gaf het bedrijfsleven, inclusief Thuiswinkel.org, een stevige reactie aan de woordvoerders mobiliteit.

Thuiswinkel.org onderschrijft in de brief, evenals de medeondertekenaars, het maatschappelijk belang van het verduurzamen van ons vervoer. Tegelijkertijd zijn we ons ook zeer bewust van de impact van deze complexe en kostbare operatie op de individuele bedrijven die hiermee aan de slag moeten. Om het voor al deze bedrijven (van transportbedrijf tot retailer) haal- en betaalbaar te maken om hun bedrijfsvervoer tijdig te verduurzamen, moeten zij kunnen rekenen op betrouwbaar overheidsbeleid. Overheidsbeleid dat bovendien de overstap naar emissieloos vervoer stimuleert in plaats van ontmoedigt. Helaas zien we dat dit in de praktijk op verschillende punten niet goed gaat. Gezamenlijk pleiten we voor het verlengen van de huidige regeling omtrent het rijbewijs voor elektrische auto’s, totdat er nieuwe wetgeving is geïmplementeerd, maar ten minste tot 1 januari 2025.

De volledige brief lees je hier.

Onzekerheid voor ondernemers

Er is nog zeker een jaar nodig om te komen tot regelende wetgeving. Maar door het besluit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) wordt er een streep gezet door de huidige vrijstellingsregeling per 1 juli 2024. Hierdoor dreigen ondernemers met duurzaamheidsambities onnodig op kosten te worden gejaagd en zullen ze moeten kiezen voor de bestelauto met dieselmotor. Het is onduidelijk hoe de bewindslieden dan verder willen met de ontwikkeling van zero-emissie vervoer. Bovendien komt de verkoop van nieuwe elektrische bestelauto’s stil te liggen. Het verder verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden wordt vertraagd.

Elektrische bestelauto’s worden gereden door bestuurders met een B-rijbewijs. Deze ondernemers hebben al een tekort aan mensen, dus bestuurders inzetten met een C-vrachtwagenrijbewijs is onmogelijk en niet reëel. Ook het tekort aan mensen met zo’n rijbewijs is enorm. Bovendien zijn er aan de scholing tijd en kosten verbonden.

Verlenging gedoogregeling

Thuiswinkel.org vindt het niet te begrijpen dat de overheid verschillende duurzame ambities heeft en dan vervolgens dit soort voertuigen gaat weren, terwijl ze over een paar jaar wél toegestaan zijn onder dezelfde voorwaarden. Daarom roept Thuiswinkel.org, in lijn met andere brancheverenigingen als TLN, de nieuwe Tweede Kamer op om in te grijpen. De sector hoopt op een soepele verlenging van de gedoogregeling tot het moment dat er nieuwe wetgeving is. De duurzame, stille en schone elektrische bestelauto kan dan gewoon haar werk blijven doen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Wouter van der Laan
Wouter 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact
  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400