Meta: De impact en kansen van de metaverse op de retail

Gepubliceerd op: 17 oktober 2022
Bijgewerkt op: 27 oktober 2022
Geschreven door
Meta Op Shopping Today

Shopping Today-keynotes Meta en Heineken opende het keynoteprogramma op Shopping Today. Geraldine Bouma, Group Director bij Meta, en Otto Esser, marketingmanager bij Heineken, gingen dieper in op de mogelijkheden die technologische ontwikkelingen, en specifiek de Metaverse, met zich meebrengen. Wat zijn nu precies deze mogelijkheden? En hoe kan je daar als webshop op inspelen?

Een verzameling van ruimtes die met elkaar verbonden zijn

De Metaverse is een verzameling van digitale ruimtes die met elkaar verbonden zijn. In de 3D-werelden waarin je met jouw avatar overal doorheen kunt lopen, bestaat er geen tijd, ruimte of zwaartekracht meer. In deze werelden kun je alles doen wat je wilt en dit brengt ontzettend veel mogelijkheden met zich mee. “We hebben de afgelopen dertig jaar veel grote veranderingen gezien. We zijn van bekabelde telefoon, naar desktop naar smartphone gegaan en nu is de volgende stap de Metaverse. Eens in de zoveel tijd staan we voor een ontwikkeling die de wereld zoals we die kennen op zijn kop zet. Dit is zo’n moment. Deze ontwikkelingen veranderen namelijk de manier waarop we met elkaar communiceren en dat brengt oneindig veel mogelijkheden met zich mee. AR is inmiddels al geïntegreerd in alle social media en er zijn al virtuele werelden waar dagelijks miljoenen mensen gebruik van maken”, vertelt Geraldine.

Voor ondernemers is nu het moment om in te stappen in deze veranderingen. Avatar-commerce is de eerste big bet tussen economische kansen en digitale eigendommen en verschillende creators en fashionmerken spelen hier al op in. Fashionmerk TheFabricant.com maakt al digitale kleding voor in de Metaverse.

De metaverse zal de fysieke wereld niet vervangen

“Het doel van de Metaverse is niet om de fysieke wereld te vervangen, maar om de digitale ervaring beter te maken. Als we terugkijken naar de lockdowns, waarin we massaal dingen wilden blijven beleven, zien we heel veel mogelijkheden om dit in de Metaverse te doen”, aldus Geraldine. Deze nieuwe mogelijkheden veranderen niet alleen de sociale aanwezigheid, maar de Metaverse geeft ook veel kansen op zakelijk gebied. Zo kun je in de digitale wereld naar een werkomgeving genaamd Horizon Workrooms, waarin je met elkaar kunt vergaderen alsof je naast elkaar zit. Volgens Geraldine gaat het om aanwezigheid. “Het gevoel dat de Metaverse geeft is dat we hier samen zijn. In deze wereld kunnen we straks communiceren met subtiele vormen, handgebaren, oogcontact en gezichtsuitdrukking. Het voelt dus niet meer alsof je op afstand bent. Denk je eens in wat voor mogelijkheden dat geeft om mensen wereldwijd met elkaar in een digitale ruimte te verbinden?”

Wat betekent dit voor de retail?

De afgelopen jaren zijn we van fysieke winkels naar omnichannel gegaan en volgens Geraldine maken we nu de stap naar een multidimensionale wereld. De consumenten zien straks geen verschil meer tussen online, instore en offline en verwachten dat retailers overal aanwezig zijn. Zij willen fysiek, digitaal en virtueel kunnen shoppen. Hier liggen voor de retailers de kansen en uitdagingen. “Multidimensionale commerce breidt de winkelervaring uit met mixed reality, filters en hybride ervaringen. Alles moet verbonden zijn, doorbreek de grenzen en ga experimenteren met technologieën”, aldus Geraldine.

Geraldine benoemde in haar presentatie nog vier praktische tips om van start te gaan:

  • Ga ervaring opdoen, experimenteer, test en leer van het proces.
  • Werk met creators. Leer van de bouwers en ontwikkelaars van de Metaverse.
  • Maak gebruik van augmented reality, zo kunnen consumenten met hun telefoon of computer ervaring opdoen.
  • Ga aan de slag met social commerce, steeds meer consumenten kopen via socials.

Via de metaverse een nieuwe doelgroep bereiken

Tijdens deze eerste keynotesessie nam Otto Esser, marketingmanager van Heineken, het podium van Geraldine over om zijn ervaringen van de Metaverse te delen. Heineken had begin dit jaar als doel om een nieuwe en jongere doelgroep aan te spreken voor de productlancering van Heineken Silver. “Onze doelgroep, Generatie Z, wil een ervaringen die ze nog nooit hadden meegemaakt. Door gebruik te maken van de Metaverse konden wij hierop inspelen.” Zo kwam Heineken in maart van dit jaar met de eerste virtuele bierlancering in de Metaverse. “In de Metaverse konden we uitleggen wat Heineken Silver nu precies was. We hielden een persconferentie, we kwamen met elkaar in contact en we konden met elkaar proosten”, aldus Otto.

De resultaten van Heineken Silver

Otto stelt voorop dat er ook voor Heineken nog veel te leren valt over de Metaverse. Op basis van zijn ervaringen heeft Otto drie tips voor andere ondernemers opgesteld:

  • Probeer eens iets nieuws, dat is echt leuk! “De Metaverse heeft ons echt ruimer laten denken en er valt nog heel veel te winnen”, aldus Otto.
  • Denk groot, laat je inspireren, maar begin klein. Bepaal je doel, evalueer en bouw steeds verder naar dat doel toe.
  • Laat je omringen door experts en vertrouw ze.

Ondanks dat er ook voor Heineken nog enorm veel te leren valt, waren de resultaten van Heineken Silver erg positief. “Iedereen had het erover, we konden echt de connectie maken met Generatie Z”, vertelt Otto. Naast de enorm veel positieve reacties, had de bierlancering twee keer zoveel generatie Z shoppers opgeleverd dan in de rest van het portfolio.


Alles lezen over Shopping Today

Was je niet bij Shopping Today of wil je alles nog even rustig teruglezen? Hier vind je alle samenvattingen:

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp