Leden Thuiswinkel.org ambivalent over komst Amazon

Categorie
Gepubliceerd op: 10 maart 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Marktplaatsen Amazon 800X400

Vandaag is Amazon.nl live gegaan met een volwaardig aanbod gericht op de Nederlandse markt. Onderzoek van Thuiswinkel.org onder haar leden, in februari jl. uitgevoerd door abbi insights, laat zien dat bijna de helft van de leden er nog niet over uit is of de komst van Amazon nou een kans of een bedreiging is; 43% van de leden ziet de komst van Amazon als zowel een kans als een bedreiging. Daarnaast ziet 23% het als een kans, ziet slechts 10% het als een pure bedreiging en verwacht 24% dat de impact van Amazon verwaarloosbaar is.

Officieel is Amazon al jarenlang aanwezig in Nederland, maar tot vandaag kon er via de .nl-extensie alleen boeken online worden besteld. Nederlandse consumenten die iets anders via de Amerikaanse webgigant wilden kopen, moesten daarvoor de grens over, hoofdzakelijk via amazon.de. Maar vanaf nu is amazon.nl dus uitgebreid met verschillende productcategorieën en diensten en daarmee is Nederland het zesde Europese land waarin Amazon een volwaardige eigen webwinkel heeft.

Vertrouwen onder webwinkeliers

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, over de komst van Amazon naar Nederland: “De Nederlandse e-commercebranche ziet de komst van Amazon met vertrouwen tegemoet en dat is ook goed te verklaren. In Nederland beschikken we namelijk over een uitstekende e-commerceinfrastructuur en een hoog serviceniveau van webwinkels en distributeurs. Daarmee is de situatie bijvoorbeeld niet te vergelijken met Duitsland, waar Amazon tien jaar geleden de markt betrad en zich dankzij het ontbreken van online concurrentie kon opwerken tot absolute markleider.”

Amazon stuwt online cijfers

Op de dag dat Amazon naar Nederland kwam, publiceerde Thuiswinkel.org ook haar cijfers: de online bestedingen van Nederlandse consumenten kwamen in 2019 uit op € 25,8 miljard, wat een stijging betekent van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast werden er 258 miljoen online aankopen gedaan, een groei van 4% vergeleken met 2018. Wijnand Jongen: “Waar de groei in 2019 wat afvlakt ten opzichte van eerdere jaren, denk ik dat de komst van Amazon zo maar eens een stuwende werking kan hebben voor de hele online markt in 2020 en verder. De toetreding van Amazon heeft daarmee zeker impact op het Nederlandse retaillandschap, op webwinkels die aan de ene kant druk zullen ervaren, maar die ook kunnen profiteren van meer aandacht en mogelijkheden voor het online kanaal. Tegelijkertijd moet de impact van de komst van Amazon op winkels in de winkelstraat niet worden onderschat. Daar is de retailtransformatie nog niet ten einde.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp