Kleine stap met grote impact: Security.txt

Gepubliceerd op: 23 oktober 2023
Bijgewerkt op: 23 oktober 2023
Online Security

In de dynamische wereld van e-commerce is het waarborgen van de online veiligheid van jouw webshop van cruciaal belang. Wist je dat er een eenvoudige en slimme manier bestaat waarmee ethische hackers of beveiligingsonderzoekers jou kunnen helpen je webshop veiliger te maken? Het antwoord is simpel: met Security.txt. Ontdek in dit artikel waarom je vandaag nog Security.txt wilt implementeren.

Wat is Security.txt?

Security.txt is een krachtige standaard in de wereld van online veiligheid voor jouw webshop. Het is een standaard die is ontworpen om je laagdrempelig te kunnen bereiken. Met dit tekstbestandje die je “verborgen” op je website zet, kun jij informatie delen over hoe ethische hackers of beveiligingsonderzoekers contact met jou kunnen opnemen als ze kwetsbaarheden of beveiligingsproblemen ontdekken.

Waarom Security.txt?

Als er bijvoorbeeld iets wordt ontdekt en het bedrijf is groot, dan komt men waarschijnlijk niet verder dan een melding te sturen naar info@uwbedrijf.nl en bereikt dit bericht mogelijk niet of niet tijdig degene of afdeling die hierover gaat. Dit bestandje is tevens geautomatiseerd makkelijk uit te lezen. Ook de overheid bewaakt dmv het NCSC en DTC op internet de “omgeving” van bedrijven. Iets wat in de toekomst steeds meer zal gebeuren. Door het plaatsen van Security.txt kunnen ze je bij bedreigingen eenduidig en gemakkelijk bereiken.

Kortom: Met Security.txt ben je snel op de hoogte van eventuele kwetsbaarheden of bedreigingen! 

Implementeren in vier eenvoudige stappen:

 1. Kies één of meerdere contactadressen. Bij wie wil je dat de melding binnenkomt? Bij je bedrijf of bij je IT-dienstverlener?

 2. Maak een Security.txt-bestand met behulp van de tool en sla deze op als ‘security.txt’.
  Tip: vul altijd één of meerdere contactadressen in en houd de vervaldatum op maximaal één jaar.

 3. Plaats jouw Security.txt bestand in een map op de webserver met de naam ‘.well-known’. Bijvoorbeeld: https://uwwebsite.nl/.well-known/security.txt. Misschien heb je hierbij hulp nodig van jouw webbouwer.

 4. Gebruik de tool op internet.nl om te controleren of je Security.txt goed geïmplementeerd hebt.
  Tip: zet alvast een reminder in jouw agenda om de Security.txt te verversen voor de verloopdatum.

Wil je meer weten over Security.txt dan kun je altijd terecht op de website van Digital Trust Center.

Bij Thuiswinkel.org staan we altijd klaar om je te ondersteunen bij het realiseren van een veilige online winkelomgeving voor jou en je klanten. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of neem een kijkje bij onze kennisartikelen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)