Jack Peters (Alibaba): “Wij veranderen de toekomst van commerce in China”

Categorie
Gepubliceerd op: 31 januari 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
China 800 X 400

Dit jaar sloot Jack Peters, business development director bij Alibaba Group, de Webwinkel Vakdagen af met zijn keynotepresentatie. Hij gaf hierbij inzicht in de status van commerce in China en de rol die Alibaba daarbij inneemt. En had daarbij nog een tip voor de organisatie van het event.

Dat China booming is op het gebied van e-commerce is al langer bekend, zo blijkt ook uit de presentatie van Jack. Het land kent bijvoorbeeld 300 miljoen consumenten in de middenklasse. Dit zijn mensen met geld die dat willen uitgeven aan merkproducten en hierdoor verandert China van een oorspronkelijk exportland naar een importland. Daarnaast heeft China 840 miljoen internetgebruikers, oftewel meer mensen met een internetverbinding dan er überhaupt in Europa of de Verenigde Staten wonen.

Mobile is king

Wat in China ook zeker niet te onderschatten valt, is de invloed van mobiele telefoons. Dankzij de smartphone kunnen mensen in de meest afgelegen gebieden in China alsnog hun producten online bestellen en thuis bezorgd krijgen. Dit zorgt dus voor een extra afzetmarkt, ook voor merken en retailers uit bijvoorbeeld Europa.

De vergelijking tussen Alibaba en Amazon wordt snel gemaakt, maar Jack haast zich om te vertellen dat deze vergelijking niet helemaal opgaat. Natuurlijk is Alibaba ook een grote e-commercepartij die inzet op innovatie en klantervaringen, maar de Chinezen zijn in tegenstelling tot Amazon alleen een platform, zonder eigen voorraad in warenhuizen en zonder vrachtwagens.

De missie van Alibaba zegt ook alles over de ambitie van het bedrijf: ‘To make it easy to do business anywhere’. Retailers kunnen Alibaba gebruiken om bijvoorbeeld voet aan de grond te krijgen in China, waarbij het platform dient als single point of entry. Alles wat je nodig hebt om je merk neer te zetten in de markt, kun je via Alibaba krijgen, aldus Jack.

New Retail

En het bedrijf richt zich daarbij al lang niet meer alleen op de online consumentenmarkt; ook voor b2b, digitale media, entertainment en/of offline retail kun je bij Alibaba terecht. Onder de noemer New Retail worden offline, online, logistiek, data, social media, interactieve content en entertainment op één platform gebundeld. En de rol van de fysieke retail in China wordt hierbinnen steeds belangrijker. Niet gek, want 82% van de Chinese retailmarkt is offline.

Om als retailer succesvol te zijn, zo vertelt Jack, moet je je niet meer alleen richten op je webshop. Er zijn al zoveel meer kanalen die je hiervoor kunt en soms zelfs moet gebruiken. Hij sloot zijn presentatie dan ook af met een tip voor de organisatie van de Webwinkel Vakdagen, want deze naam dekt eigenlijk de lading al niet meer: “Webwinkel Vakdagen allitereert natuurlijk lekker, maar de retailer heeft veel meer nodig dan alleen een webwinkel. Dit kanaal is slechts een klein onderdeel van de hele business.”

Onderwerpen

In reactie op het verhaal van Alibaba, laat Just Hasselaar, platformexpert bij Thuiswinkel.org, weten: “De Chinese markt is booming, dat is duidelijk. Alibaba kent deze markt goed en heeft een goede strategie gekozen. Ondernemen in Europa gaat echter gepaard met strengere regels op onder andere het gebied van productveiligheid dan het bedrijf gewend is. Hier moet het bedrijf zich wel naar voegen om te bewijzen of het ook in de EU op gelijke voet de competitie aankan."

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp