Interview met LEDdirect: “In het juiste licht is alles mooier!”

Categorie
Gepubliceerd op: 22 februari 2022
Bijgewerkt op: 22 februari 2022
Geschreven door
Interview Leddirect 800 X 400

LEDdirect kent haar oorsprong in 2009 en stelt zich als doel haar klanten met een zo’n groot mogelijk gemak te voorzien van de beste lichtoplossing met de juiste ledverlichting. We spreken Jonno den Engelsman, algemeen directeur van LEDdirect, over het ontstaan van de webshop www.LEDdirect.nl, hun onderscheidend vermogen en toekomstplannen.

Een stukje geschiedenis

LEDdirect is ontstaan vanuit de gedachte een toonaangevende rol te willen spelen in de Nederlandse en Belgische markt, en vervolgens verder uit te rollen in Europa. “En wellicht zelfs verder”, vertelt Jonno. “Onder één naam, één logo en overal dezelfde uitstraling, met de ontembare passie om alle klanten te voorzien van de beste lichtoplossing met de juiste ledverlichting. En dat is ook ons credo: “In het juiste licht is alles mooier!”. Voor minder doen we het niet.”

De naam LEDdirect zegt ook genoeg. Ze zijn sinds 2009 een online groothandel en verkopen hoge kwaliteit ledverlichting en -armaturen tegen de best mogelijke prijzen. Voor nagenoeg alle klantbehoeftes hebben ze een passende oplossing. Mét daarbij een optimale klantenservice. “Onze klanten staan centraal in alles wat we doen. Dat raakt het tweede deel van de naam: direct”, licht Jonno toe.

En dat nemen ze heel letterlijk. Als klanten bellen, krijgen ze meteen iemand aan de lijn die kennis van zaken heeft. Er wordt direct gereageerd op vragen via mail, chat en WhatsApp. Orders worden vanuit de ruime voorraad direct uitgeleverd en de volgende dag bezorgd. Proactief sturen we additionele informatie over de bestelde ledproducten en ideale installatie. Iedere order wordt ook gecontroleerd op compatibiliteit. Zo krijgen klanten direct de juiste ledverlichting toegestuurd voor de best werkende configuratie. Ze kunnen dus meteen aan de slag.

Het assortiment van LEDdirect kenmerkt zich vooral door het voeren van merken die specialist zijn op hun gebied. Ze werken onder andere met merken als Yphix, Fumagalli en Müller-Licht en zijn continu op zoek naar nieuwe merken en het op een relevante manier uitbreiden van productcategorieën. Zowel in de breedte als in de diepte. Binnenkort zullen er ook weer nieuwe toevoegingen bijkomen. Op deze manier blijft het assortiment actueel en kunnen ze hun klanten nog beter bedienen en direct voorzien van de juiste ledoplossingen.

Al jaren lid van Thuiswinkel.org

“Er zijn voor ons meerdere redenen waarom we al lang lid zijn van Thuiswinkel.org”, vertelt Jonno. “Thuiswinkel.org is vanaf het begin een gewaardeerde partner van LEDdirect. Aangezien we met onze online groothandel zowel zakelijke als particuliere klanten bedienen, hebben we beide keurmerken aan onze webshops verbonden. Voor ons staan de logo’s voor vertrouwen. En dat is wat we willen uitstralen naar onze bestaande en potentiële klanten. We gaan heel ver voor een tevreden klant.”

“Je kunt bij ons met een gerust hart producten kopen. Na betaling leveren we direct uit onze grote voorraad en worden bestellingen voor 23.59 uur de volgende dag afgeleverd in Nederland en België. En dat zeven dagen in de week. Mochten producten toch niet bevallen, kunnen deze binnen 30 dagen teruggestuurd worden en wordt na ontvangst het volledige bedrag meteen teruggestort. En ook na 30 dagen, doen we niet moeilijk”, gaat hij verder.

“Met beide keurmerken van Thuiswinkel.org verzeker je je er als webshop ook van dat alles juridisch en veiligheidstechnisch nog klopt. De jaarlijkse check is een service die we zeer op prijs stellen, omdat er continu zaken wijzigen wat betreft security en wetgeving. En dan is het fijn om te weten dat er over de schouder wordt meegekeken”, geeft Jonno aan.

“Verder vinden we het belangrijk om initiatieven te steunen die je als branche sterker maken. Een vuist wanneer het nodig is en als je gehoord wil worden bij bijvoorbeeld (Europese) instanties die beleid maken waar we allemaal mee te maken krijgen. Dan is het spreken met één stem veel krachtiger dan dat enkele individuele bedrijven dat doen”, vertelt Jonno over de belangenbehartiging die Thuiswinkel.org ook namens de sector doet.

Jonno sluit af: “En, last but not least, Thuiswinkel.org biedt ook een ideaal platform om kennis en ervaring met elkaar te delen. Via marktonderzoeken en talloze events is er veel te halen en te leren van relevante cases uit de praktijk. Daarmee samenhangend is het netwerk van Thuiswinkel.org ook zeer waardevol. Via Shopping Today en ShoppingTomorrow kom je in aanraking met veel verschillende branchegenoten, die je verder kunnen helpen als je vragen hebt. En niet onbelangrijk, het is nog leuk en gezellig ook!”

Thuiswinkel Waarborg & Thuiswinkel Zakelijk

Bij LEDdirect.nl worden beide logo’s gevoerd. “Dit is een bewuste keuze, omdat we zowel de zakelijke als particuliere klantgroepen bedienen. Voor beide partijen willen we duidelijk maken dat LEDdirect een betrouwbare en integere partij is om zaken mee te doen. We geven eerlijk advies en proberen de weinige geschillen die we hebben binnen het redelijke altijd met onze klanten op te lossen. We zijn er trots op dat we een groot aantal zakelijke klanten tot op de dag van vandaag al sinds 2009 mogen bedienen met onze ledverlichting en ledarmaturen. We koesteren het vertrouwen van deze klanten”, vertelt Jonno.

Trots op internationalisering en award

LEDdirect heeft inmiddels in zowel Duitsland met LEDdirect.de als in Frankrijk met LEDdirect.fr voet aan de grond gekregen. In twee jaar tijd hebben ze een mooie schare aan vaste klanten weten te werven en dat groeit nog steeds hard door. Binnenkort zullen meer landen gaan volgen. “Het is mooi om te zien dat onze droom om LEDdirect in Europa verder uit te rollen, steeds meer vorm krijgt. En we dragen op deze manier ook ons steentje bij aan het verder verduurzamen van de samenleving”, vertelt Jonno.  

“Waar we echt enorm trots op zijn, is het winnen van de Shopping Awards 2021 in de categorie Elektronica. Echt een beloning voor het harde werken van het hele team. Alle partijen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van onze nieuwe webshops, hadden maar één doel voor ogen. En dat was een nog betere webshop met de best mogelijke shopping experience. In dit proces zijn kosten nog moeite gespaard om de shopping trip te optimaliseren. Dat dit dan uiteindelijk ook wordt herkend door onze klanten, is natuurlijk fantastisch en een kroon op het werk van het project team”, geeft Jonno trots aan.  

Plannen voor de toekomst

LEDdirect voorziet de meeste groei in het verder uitrollen van de internationale expansie. In landen waar ze een relevante positie kunnen innemen, zullen ze LEDdirect in de markt gaan zetten. Net zoals in Duitsland en Frankrijk is lokalisatie key voor een succesvolle uitrol. Hier zullen ze nog meer op gaan focussen.

Het winnen van de Shopping Awards smaakt volgens Jonno naar meer: “We willen een nog betere shopping-ervaring creëren en zijn hard bezig met het uitwerken van ideeën om de shopping trip te verrijken met tools en services, waardoor we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Gebaseerd op de behoeftes van onze klanten voeren we continu relevante toevoegingen en aanpassingen door in het assortiment van LEDdirect. Sinds het winnen van de Shopping Awards kloppen steeds meer merken en leveranciers bij ons aan. En met de juiste onderbouwing zijn we altijd geïnteresseerd om met elkaar in gesprek te gaan over het verrijken van het aanbod in de verschillende LEDdirect-webshops.”

Trends en ontwikkelingen in de e-commercemarkt

Cross-border e-commerce is een trend die al veel langer aan de gang is, ziet Jonno. In de Nederlandse en Belgische markt ziet hij steeds meer aanbod uit andere landen; zowel uit Europa als daarbuiten. “En de komst van Amazon heeft dat ook nog eens versterkt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Amazon.nl wordt gedomineerd door buitenlandse aanbieders. Waarvan zelfs 60% uit China. Dat zal alleen maar toenemen”, denkt Jonno.

“Wij spelen hierop in door altijd de klant centraal te stellen en te begrijpen welke behoefte hij of zij bevredigd wil zien. Wat heeft een klant nodig? Welke additionele service en hulp kun je bieden om een klant te helpen? Daarin kun je echt het verschil maken. En moet je het verschil ook maken, wat alleen op basis van plaatje-prijs ga je het niet winnen”, vertelt hij.

Grootste online uitdaging

“Onze grootste uitdaging is bepalen welk groeipotentieel we eerst gaan aanpakken”, vertelt Jonno. We hebben ideeën genoeg om te groeien, maar alles gaat gepaard met een investering vooraf. De kosten lopen altijd voor de baten uit. En dan moet je de juiste afweging maken op basis van een verwachte Return-on-Investment. En dat is soms een lastige keuze, omdat er in veel plannen omzetpotentieel zit.”

Een andere uitdaging is je als webshop met kwalitatief hoogstaand assortiment onderscheiden van (internationale) webshops die vergelijkbare producten van mindere kwaliteit aanbieden, vindt hij. In een fysieke winkel kun je producten beet pakken, bekijken en goed beoordelen. Online is dit uiteraard lastig en met een groeiend aanbod uit het buitenland wordt de uitdaging groter om klanten te overtuigen van een kwalitatief beter product en een duurzamere oplossing die op langere termijn goedkoper uitpakt.

In de lichtbranche heeft de EU afgelopen najaar nieuwe wetgeving omtrent ledverlichting ingevoerd. De nieuwe ErP-regelgeving verplicht aanbieders van ledverlichting om alleen nog assortiment te importeren volgens de nieuwe eisen inzake ecologisch ontwerp en bijbehorende energie-etikettering van lichtbronnen. Lang niet alle producenten van ledverlichting kunnen hieraan voldoen. “Hierdoor zal het kaf van het koren gescheiden worden. Hopelijk verdwijnt op deze manier de ‘rotzooi’ in het aanbod van ledverlichting. Gelukkig heeft LEDdirect alleen aanbieders en merken in het assortiment, die deze nieuwe regelgeving al heeft doorgevoerd in hun productportfolio”, zegt Jonno.

Tips voor ondernemers

Jonno sluit af met een tip: “Focus je in eerste instantie vooral op waar je goed in bent. Stap vooral niet in de valkuil om tegelijkertijd op (te) veel gebieden te willen groeien. Daar hebben wij van geleerd. Vaak kost een nieuwe groeiontwikkeling de nodige tijd om tot bloei te komen. En het is lastig, zo niet onmogelijk, om dat proces te versnellen. Win eerst het vertrouwen van je (nieuwe) klanten en zorg dat de investering zich omzet in winstgevende groei. En wellicht kan Thuiswinkel.org daar nog een helpende hand bij bieden.”

Deel dit nieuwsartikel