Handhaving gaat controleren op de online verkoop van (consumenten)goederen met gevaarlijke stoffen

Categorie
Gepubliceerd op: 17 november 2020
Bijgewerkt op: 17 november 2020
Geschreven door
Caution 800 X 400

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) voeren in 2020 internetinspecties uit met betrekking tot de aanprijzing van als gevaarlijk ingedeelde mengsels en stoffen via webshops. Op het overtreden van de betreffende wet- en regelgeving staan boetes en daarom geven we hieronder een aantal regels waaraan webwinkels zich moeten houden.

Consumenten kopen steeds meer via internet en daarom is het belangrijk dat de zij goed worden geïnformeerd over hun aankoop. Bij de verkoop van de mengsels en stoffen die als gevaarlijk zijn ingedeeld, geldt dat de gegevens van het etiket, de soort(en) gevaren en/of de aanvullende gevarenaanduidingen moeten worden vermeld in reclame-uitingen, voordat een bestelling kan worden geplaatst. Dit is geregeld in Artikel 48, eerste lid en tweede lid van de Verordening (EG) Nr. 1272/2008, betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (CLP Verordening).

De Europese vereniging van mkb (SME United) heeft een folder ontwikkeld over de verplichtingen van online sales.

In welke producten zitten gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen zitten in bijvoorbeeld spuitbussen met deodorant, verf en haarlak, maar ook in cosmetica, zoals nagellak, nagellakremover en haarbleekmiddel. Verder zitten er gevaarlijke stoffen in accu’s, lithium-ion-batterijen, lijmen en kitten.

Hoe kan ik zien of er gevaarlijke stoffen in een product zitten?

Staat een van onderstaande symbolen op het product? Dan gaat het om een gevaarlijke stof waarbij consumenten vóór hun aankoop geïnformeerd moet worden over de gevaarsinformatie (H-zinnen).

Transport

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg moet voldoen aan de bepalingen van het Europese verdrag rondom het internationaal vervoeren van gevaarlijke goederen over de weg (ADR). Er is een vrijstelling in het ADR voor gevaarlijke goederen die in kleine hoeveelheden worden verpakt in een doos of tray met folie (limited quantity (LQ), zie onderstaand symbool). Hierdoor is het gevaar op een incident beperkt. Je verpakt deze producten dan wel op een speciale manier.

Wil je meer informatie over hoe je om moet gaan met de verkoop en het transport van gevaarlijke goederen? Kijk dan op de sites van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • In 2023 meer pakketten verstuurd dan in 2022

  Gepubliceerd op 16 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2022 zagen we nog een daling in het aantal verstuurde pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in 2023 zien we weer een stijging.

  Pakketjes Bezorgen In 2023
 • Navigeren door de gevaren van verboden prijsafspraken en online misleiding

  Gepubliceerd op 15 mei 2024
  Kennisartikel

  Thuiswinkel.org heeft recent de webinar: Verboden prijsafspraken en online misleiding georganiseerd. Wat zijn de belangrijkste learnings?

  Webinar Herroepingsrecht
 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)