Proforto: “Wij verkopen aan de échte helden van de maatschappij

Categorie
Gepubliceerd op: 17 november 2020
Bijgewerkt op: 22 januari 2021
Proforto

Na verschillende ideeën en projecten kwamen Jelle Gudden en Rik Burgersdijk via een kennis op het idee om een webwinkel in bedrijfskleding te starten. Zes jaar geleden doken ze in dit gat in de markt, want er was nog niemand met een dergelijke webshop die ook nog eens een goede service én een groot assortiment aanbood. Een goede stap, want inmiddels is Proforto uitgegroeid tot een succesvol platform voor bedrijfskleding.

Even voorstellen

Jelle en Rik hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie. “Tijdens de studie was het al aan het borrelen bij ons, want we ontdekten dat we allebei de ambitie hadden om te gaan ondernemen,” vertelt Jelle enthousiast. Rik: “Samen met Jelle ben ik uiteindelijk een aantal bedrijfjes gestart. Dit ging allemaal op zich prima, maar aan het begin is dit nog allemaal nog redelijk bescheiden. Op een gegeven moment kwam een kennis naar ons toe en vertelde over de bedrijfskledingbranche. Hier zagen wij kansen in en zo begonnen we een webshop op dit gebied. Toen de webshop online ging, stroomden de bestellingen al meteen binnen. Het ging hartstikke snel allemaal.”

Proforto verkoopt naast bedrijfskleding ook persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). “We zijn snel gegroeid en konden al snel nieuwe producten en merken toevoegen aan ons platform”, legt Rik uit. “We zijn ons gaan specialiseren op bedrijfskleding en PBM. Eigenlijk een traditionele productgroep waarvan je er al heel veel kleine winkeltjes had in het land, maar nog geen top of mind leverancier of keten. Die plek wilden wij dus innemen in de Benelux.” Rik vervolgt: “Er valt veel eer te behalen als je de klant centraal stelt en zorgt dat je alle producten hebt en snel kunt leveren. Wij richten ons dan ook vooral op service en assortiment. Op die manier proberen we onze klanten te ontzorgen. Onze klanten zijn de échte helden van de maatschappij, de mensen die het hardste werken en vaak het minste verdienen.”

Proforto verkoopt zowel zakelijk als particulier. De producten worden verkocht via drie verschillende kanalen: via e-commerce, accountmanagers en resellers. Bij e-commerce zijn dit veelal zzp’ers en kleinere bedrijven. De accountmanagers zijn er voor het mkb en de resellers zijn collega-bedrijven die ook bedrijfskleding verkopen.

Hoe is het proces verlopen?

“Toen we in 2014 begonnen, hebben we eerst producten toegevoegd aan ons assortiment. We werkten toen met dropshipment: de leveranciers verstuurden voor ons de producten naar de eindklant. We zagen in 2016/2017 dat de leveranciers dat niet op de goede manier deden, want veel producten kwamen te laat. Toen hebben we besloten om het logistieke gedeelte meer in eigen handen te nemen. In 2017 hebben we een logistiekcentrum geopend. Hier hebben we inmiddels meer dan 15.000 verschillende producten op voorraad,” vertelt Jelle.  

Wat maakt Proforto nou echt uniek?

Wat Proforto uniek maakt, is dat zij meer zijn dan alleen een webshop. Rik: “Resellers kunnen zich aansluiten op ons platform en profiteren van onze gunstige inkoopprijzen en logistiek. Waar ze eerst bij de merken rechtstreeks moesten aankloppen, kunnen ze nu bij Proforto in één klap alle merken van bedrijfskleding en PBM inkopen. Op die manier kunnen zij meer aandacht besteden aan hun klanten en een groter assortiment bieden. Inmiddels zitten we op 190 partners die bij ons merken inkopen.”

En Rik vervolgt: “Door te verkopen via de twee andere kanalen dan alleen online, zijn we echt een andere weg ingeslagen. We zijn meer naar een totaaloplossing aan het gaan voor iedereen die iets met bedrijfskleding en PBM doet, een soort ketenregisseur. Waarbij je dus niet meer alleen online kleine orders verstuurt, maar ook meer oplossingen voor grote bedrijven biedt en de resellers ontzorgt. Een belangrijk voordeel daarvan is dat je veel waarde toevoegt naar je leveranciers. Wij zorgen ervoor dat de producten van leveranciers gemakkelijk in alle winkels in Nederland terecht kunnen komen. Dit zorgt voor een win-winsituatie.”

De coronacrisis heeft veel webwinkels hard geraakt. Hoe hebben jullie de afgelopen maanden ervaren?

“De eerste weken was het spannend; we wisten niet wat er ging gebeuren. We hadden toen nog dezelfde omzet, maar daarna zagen we deze flink omhoog lopen. Wij verkopen natuurlijk ook coronaproducten. De druk op de zorg nam ook toe en daarmee steeg de vraag naar zorgkleding en mondkapjes. Deze situatie heeft tot extreme groei geleid bij Proforto. We maken momenteel een omzetgroei door van 80%. Dit hadden we niet verwacht aan het begin van het jaar. Op zich heel fijn natuurlijk, maar de organisatie is enorm onder druk komen te staan. Daar moesten we snel bijsturen en vanaf augustus hebben we het weer goed onder controle gekregen. We hebben daarvoor het team wel flink moeten versterken. Aan het begin van het jaar hadden we nog 45 mensen in dienst en nu zitten we rond de 80 medewerkers,” vertelt Jelle.

Proforto krijgt maar liefst een 9,1 van haar klanten. Waar komt dat door?

“Op dit moment zitten we zelfs al op een 9,4, maar dat is nog steeds 0,6 te weinig. Wij hebben 150.000 klanten die ervoor zorgen dat we kunnen bestaan en we doen alles voor deze helden. Alles om ze veilig te laten werken en om het mogelijk te maken dat zij zich goed kunnen focussen op hun werkzaamheden. Customer centricity is een groot goed bij Proforto; we werken heel iteratief en zorgen dat we elke twee weken iets kunnen verbeteren voor onze klanten,” legt Jelle uit.

Waar zijn jullie het trotst op?

Jelle: “Het trotst zijn we op ons team; we werken met veel jonge mensen die er relatief vanaf het begin bij zijn. Zij hebben zich meerdere malen opnieuw moeten uitvinden. Ook nu we een managementlaag aan de organisatie hebben toegevoegd, is het belangrijk dat iedereen zich vasthoudt aan onze kernwaarden. Het is supergaaf om te zien wat voor teamspirit er bij onze jonge club heerst.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor jullie?

“We willen echt naar een rol van ketenregisseur voor de bedrijfstak bedrijfskleding en PBM. Hierbij hebben we ons het doel gesteld om de hoogste klanttevredenheid van onze markt te behalen, met daarbij ook de hoogste omzet. Onze doelstellingen zijn dus om dé ketenregisseur te worden voor de hele keten, om de hoogste klanttevredenheid te behalen en om een omzet van € 100 miljoen te behalen,” vertelt Rik enthousiast.

Zijn er nog andere zaken die jullie graag willen vertellen?

Jelle: “Naast ons e-commercekanaal zijn we actief voor het mkb. Het doel is om deze bedrijven volledig te ontzorgen. We hebben een team van accountmanagers die onze klanten adviseren over de juiste bedrijfskleding en het gebruik van PBM’s. Op basis van aanvragen via onze website gaan zij met de klanten in gesprek. We bieden bedrijven een kledingmanagementsysteem, een digitale oplossing, waarin een medewerker gemakkelijk zelf zijn kleding kan bestellen. Uiteindelijk krijgt de inkoper volledig inzicht in de totale kosten van de aanschaf van de kleding. Daarnaast bieden we ook passessies op locatie en kunnen we bedrijven helemaal aankleden in de kleuren van het bedrijf. Het lijkt ons daarom leuk om met andere e-commercebedrijven in contact te komen, om te kijken of we iets voor hen kunnen betekenen!”  

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp