Expertgroep werkt aan het verminderen van retouren

Categorie
Gepubliceerd op: 14 augustus 2019
Bijgewerkt op: 30 april 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Pakketpunt

Op 9 juli kwam de expertgroep Get Rid Of Returns in het fulfillmentcenter van PostNL samen voor een nieuwe sessie. Tijdens een rondleiding in het fulfillmentcenter zagen de experts onder andere hoe de pickingprocessen ondersteund worden met geautomatiseerde robots. Daarna zijn de experts verder gegaan met hun vraagstuk: wat zijn de redenen voor het retourneren van online fashionaankopen, wat gebeurt er met de retourgoederen en hoe kan de retourenstroom voorkomen worden?

Archetypen

Om de redenen van retourneren van online fashionaankopen te onderzoeken, is er vanuit literatuuronderzoek een lijst met archetypen samengesteld. Zo zijn er onder andere de fitting roomers, die ook graag winkelen in een fysieke winkel, de onwetende consumenten, die meerdere maten bestellen en de verkeerde retourneren, en de functional shoppers, die alleen maar winkelen uit noodzaak. Omdat deze archetypen te specifiek zijn voor de data die beschikbaar zijn voor de expertgroep, is er besloten om consumenten ook op andere eigenschappen te groeperen. Hieronder vallen onder andere geslacht, leeftijd en het percentage van de bestelling dat wordt geretourneerd.

Standaardisatie van retourprocessen

Er zijn veel verschillende retouroplossingen en -processen die gebruikt worden door bedrijven. Deze grote diversiteit maakt het lastig om de processen te standaardiseren. Toch gaat de expertgroep op zoek naar een framework dat de stappen van meest voorkomende retourprocessen kan beschrijven. Op deze manier is het proces beter te managen en kunnen oplossingen voor het reduceren van het retourpercentage gevonden worden. In het framework worden onder meer de initiatie van het retourneren, het daadwerkelijk retourneren, de retourontvangst en de communicatie na afloop meegenomen.

Reductie van het retourpercentage

Om het retourpercentage van online fashionaankopen te reduceren, kijkt de expertgroep ook naar diverse oplossingen. In een discussie over de mogelijkheden kwam al snel naar voren dat de oplossingen per land verschillend zullen zijn. Zo werkt het in Duitsland wel om veelretourneerders persoonlijk aan te spreken, terwijl Nederlanders daar niet snel van onder de indruk zijn. Daarnaast zijn er ook praktijkvoorbeelden bekeken, zoals een tool om je kledingmaat te bepalen (wat in een pilot verrassend genoeg zelfs tot méér retouren leidde), betalingscondities bij veelretourneerders en zogenoemde bodyscansuits. Momenteel lijken deze implementaties nog niet het succes op te leveren als van tevoren werd gehoopt.

Tijdens de volgende sessie gaat de expertgroep verder aan de slag met het framework en de inventarisatie van andere oplossingen voor de reductie van het retourpercentage. Bovendien stelt de expertgroep tijdens Shopping Today een 3D-scanner beschikbaar, waarmee bezoekers hun eigen lichaamsafmetingen kunnen opmeten. 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Nieuwe business partner: Troostwijk Auctions

  Gepubliceerd op 14 mei 2024

  Vandaag spreken we met Alfred Blom, Accountmanager, over het bedrijf en over hoe zij de leden van Thuiswinkel.org verder kunnen helpen.

  Troostwijk
 • Retouren: duurzaamheid en rendement in harmonie

  Gepubliceerd op 3 april 2024
  Kennisartikel

  Met een effectief retourbeleid kunnen webwinkels niet alleen hun milieu-impact verminderen, maar ook hun rendement verbeteren.

  Kopie Van Kopie Van Kopie Van Ontwerp Zonder Titel (6)
 • 5 key elementen van een sterk retourproces

  Gepubliceerd op 4 maart 2024
  Kennisartikel

  Het is nu eenmaal een feit waar je niet omheen kunt draaien: Retouren zullen altijd een onderdeel blijven van e-commerce. Business Partner Returnless deelt 5 tips voor een sterk retourproces.

  Logistiek En Retouren Bus Vol Pakketjes 800X400
  Business Partner
 • Een beschadigde retourzending ontvangen?

  Gepubliceerd op 29 februari 2024
  Kennisartikel

  Elke webshop krijgt ermee te maken: retourzendingen. Het komt helaas vaak voor dat webshops een retourzending ontvangen en dan blijkt het product beschadigd en gebruikt te zijn.

  Pakketten