Europese e-commercemarkt verwacht in 2020 groei naar € 717 miljard

Categorie
Gepubliceerd op: 8 juli 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Onderzoek

In 2019 bereikte de online omzet € 636 miljard, een stijging van 14,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2020 wordt een groei verwacht van ongeveer 12,7%, wat leidt tot een online omzet van € 717 miljard. De volledige impact van de COVID-19-pandemie op de sector zal pas volgend jaar zichtbaar worden. Dat blijkt uit het vandaag door Ecommerce Europe en EuroCommerce gelanceerde European Ecommerce Regional Report 2020.

Dit rapport verschijnt in een tijd van onzekerheid over de hele wereld. De COVID-19-uitbraak en de beperkingen die daardoor zijn ontstaan, hebben een grote invloed gehad op het vertrouwen van bedrijven en consumenten. Terwijl fysieke winkels met name essentiële producten verkochten, heeft e-commerce een cruciale rol gespeeld bij het doorlopen van de economische activiteit in Europa. Retailers van elke omvang hebben hun digitale transformatie versneld door bestaande en nieuwe omnichannel commerce-oplossingen verder te ontwikkelen.

West-Europa meest ontwikkeld, Roemenië, Bulgarije en Spanje hardste groeiers

Uit het rapport van 2020 blijkt dat West-Europa nog steeds de meest ontwikkelde e-commercemarkt van Europa is met 70% marktaandeel van de totale b2c online omzet en het hoogste aantal online shoppers (83%), gevolgd door Zuid-Europa met een marktaandeel van 15%. Noord-Europa (7%), Centraal-Europa (6%) en Oost-Europa (1%) hebben het laagste marktaandeel.

Roemenië (30%), Bulgarije (30%) en Spanje (29%) waren in 2019 de top drie van landen met de grootste omzetgroei in b2c-e-commerce. België (7%), Ierland (7%), Oostenrijk (4%) en IJsland (3%) lieten het afgelopen jaar de minste groei zien in hun online omzet. Verder blijkt dat het Verenigd Koninkrijk het hoogste percentage online shoppers heeft (94%), gevolgd door Denemarken (86%) en Duitsland, Nederland en Zweden (allemaal 84%). In Bulgarije (31%) en Roemenië (29%) werden in 2019 de laagste percentages online shoppers geregistreerd. Wat betreft nationale en grensoverschrijdende aankopen, kochten kopers in Nederland (95%) en Polen (94%) voornamelijk bij nationale verkopers, terwijl Maltese (96%) en Cypriotische (95%) online shoppers vaker grensoverschrijdend (zowel binnen de EU als buiten de EU) shoppen.

Sector toont veerkracht

Luca Cassetti, secretaris-generaal van Ecommerce Europa: “We zijn erg trots op de veerkracht die onze sector de afgelopen maanden heeft getoond en zijn verheugd te zien dat de e-commerce-industrie met succes heeft bijgedragen aan het open houden van de interne markt. Hoewel de COVID-19-pandemie de kracht van de digitale handelssector heeft onthuld, heeft het ook de uitdagingen blootgelegd die online handelaren nog steeds tegenkomen. Gezien het toenemende grensoverschrijdende karakter van e-commerce, hebben Europese bedrijven moeite gehad met het implementeren van nieuwe oplossingen in de hele Unie als gevolg van versnippering van de regelgeving en uiteenlopende nationale benaderingen van de crisis. In het licht van de huidige versnelling van de digitale en groene beleidsagenda's, moeten we onze ambities opvoeren om een ​​sterkere Europese Unie op te bouwen met een echt geharmoniseerde eengemaakte markt.”

Christian Verschueren, directeur-generaal van EuroCommerce: “De COVID-19-pandemie heeft het tempo van de digitale verandering in de detailhandel en de groothandel versneld. Deze trend zet zich voort en zal verder versnellen. Mensen zijn nu gewend om online te kopen en zullen dat blijven doen. Onze leden reageren hierop, maar met moeilijke maanden – en waarschijnlijk jaren – voor de boeg hebben we nationaal en op EU-niveau dringend hulp nodig om de weerbaarheid te vergroten en de digitale transformatie van onze sector te versnellen."

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp