Europese e-commercemarkt groeit naar € 757 miljard in 2020

Categorie
Gepubliceerd op: 23 september 2021
Bijgewerkt op: 2 november 2021
Geschreven door
Onderzoek - Pen Wijzend Naar Grafiek 800 X 400

De Europese b2c-e-commerceomzet groeide het afgelopen jaar naar € 757 miljard; een stijging van 10% ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek dat door Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie van Thuiswinkel.org) en EuroCommerce is gepubliceerd en de belangrijkste feiten, cijfers en inzichten van de Europese online retailsector bevat.

Dat 2020 een buitengewoon jaar was, is evident. Vanwege de lockdowns als gevolg van de COVID-19-pandemie ervaren veel meer consumenten het gemak van online winkelen. Dit uit zich in significante groei (+10%), hoewel deze nog achterblijft bij het groeicijfer van 2019 (+14%). Een aanzienlijke groei komt voor rekening van de verkoop van goederen, terwijl de verkoop op diensten ver achterblijft. Overal in Europa richten retailers nieuwe online verkoopkanalen in, krijgen bedrijven toegang tot nieuwe markten via e-commerce en worden oplossingen zoals click & collect omarmt vanwege de steeds veranderende overheidsmaatregelen en consumentenbehoeften.

Volwassen e-commercemarkt

Marlene ten Ham, directeur Thuiswinkel.org: “De groei van de Europese e-commercemarkt laat dezelfde kenmerken zien als die van Nederland in hetzelfde jaar: een stijging van de markt (+7%), een sterke groei van productenverkoop (+43%) en de haast even grote daling van de verkoop van diensten (-39%).

Bekijk het overzicht van de Nederlandse online bestedingen van 2020

De pandemie heeft het belang van digitale transformatie laten zien, toch is deze nog lang niet voltooid. Beleidsmakers in Europa moeten het potentieel van e-commerce erkennen, meer investeren in nieuwe technologieën, in digitale vaardigheden en tegelijkertijd toewerken naar een geharmoniseerd, vooral toekomstbestendig wetgevingskader zonder onderscheid in verkoopkanalen.

Omdat Thuiswinkel.org wil dat Nederland voorop blijft lopen in Europa, vragen we het toekomstig kabinet om een stevige visie op digitalisering van de economie. Juist ook in een Europese context waarin veel wet- en regelgeving op ons afkomt en we de eerlijke concurrentiekansen voor Nederlandse bedrijven willen waarborgen."

Het Europese onderzoek is uitgevoerd door The Centre for Market Insights in opdracht van Ecommerce Europe en Eurocommerce.

Download het 2021 European E-commerce Report

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp