Europese e-commerce groeit nog steeds, maar nieuwe wereldwijde uitdagingen liggen in het verschiet

Categorie
Gepubliceerd op: 28 juni 2022
Bijgewerkt op: 28 juni 2022
Geschreven door
Europa Vlag 1 800X400

De Europese e-commerce is met 13% tot 718 miljard euro gegroeid. Het groeipercentage is stabiel gebleven, hoewel het licht is gestegen ten opzichte van 2020. Uit de B2C-omzetcijfers voor 2021 blijkt dat e-commerce blijft groeien, ondanks het opheffen van lockdowns en de mogelijkheid voor consumenten om weer fysieke winkels te bezoeken. Dit blijkt uit het European E-commerce Report, uitgeven door Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie van Thuiswinkel.org) en EuroCommerce.

Na het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie is e-commerce nog steviger verankerd in de economie en de samenleving. In het algemeen kunnen twee trends worden onderscheiden. Enerzijds de normalisering en stabilisering van de omzet ten opzichte van het uitzonderlijke voorgaande jaar: De e-commerce is in 2021 blijven groeien en zal dat volgens de prognoses ook in 2022 blijven doen, waarbij de groei zich langzaam stabiliseert. Anderzijds signaleert het rapport dat consumenten voorzichtiger zijn in hun uitgaven. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de verstoorde wereldwijde toeleveringsketens en een algemeen gevoel van onzekerheid, brengen de groeicijfers terug naar de niveaus van voor de pandemie. Niettemin toont het feit dat de verkoop van e-commerce tot dusver slechts een kleine daling kent, aan dat de e-commercesector onmisbaar en zeer veerkrachtig is geworden. Bovendien hebben online diensten, zoals e-toerisme, evenementen en ticketing, het afgelopen jaar een gestaag herstel gekend.

Luca Cassetti, secretaris-generaal van Ecommerce Europe, licht toe: "In de afgelopen twee jaar hebben retailers veel ervaring opgedaan met digitalisering. Deze versnelling werd in belangrijke mate gestimuleerd door de pandemie, waarbij e-commerce en retail een essentiële rol hebben gespeeld. Deze ontwikkelingen worden in dit verslag weerspiegeld. In 2022 is Europa helaas het toneel geworden van een groot conflict. Hoewel nog moeilijk in te schatten, zal de oorlog in Oekraïne grote gevolgen hebben voor de Europese economie, alsook voor de e-commercemarkten. Veel van onze leden hebben al melding gemaakt van een daling van de koopkracht en het vertrouwen van de consument, vooral als gevolg van de hoge energieprijzen, de inflatie en de onzekerheid over de toekomst. Wij roepen de EU-lidstaten en beleidsmakers op om de Europese economie en burgers in deze moeilijke tijden te steunen en tegelijkertijd te blijven werken aan een toekomstbestendig wetgevingskader dat geschikt is voor omnichannel retail".

Christel Delberghe, directeur-generaal van EuroCommerce, voegt toe: "De detail- en groothandelsector ondergaat een ingrijpende transformatie om digitaler en duurzamer te worden en nieuw talent aan te trekken. We schatten dat bedrijven hun investeringen tot 2030 zullen moeten verdubbelen om die transformatie tot een goed einde te brengen. Een digitale aanwezigheid wordt voor veel bedrijven een kwestie van overleven. Onze klanten verwachten van ons dat we een naadloze ervaring bieden, met verschillende combinaties van online en offline interacties. Om de digitalisering van het mkb te ondersteunen, is praktische hulp,  technisch advies en bewustwording van de beschikbare online tools nodig. Wij zullen de uitvoering en handhaving van de digitale agenda van de EU nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat Europa een klimaat creëert dat bevorderlijk is voor innovatie en tegelijkertijd eerlijke concurrentie waarborgt."

Het rapport is opgesteld door het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam.

Download het
European E-commerce Report 2023

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden. Geen lid of business partner? Download dan de lightversie van het European E-commerce Report met daarin de hoogtepunten van het rapport.

Mockup European E Commerce Report 23 400X400

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp