Eindelijk! ‘One voice’ voor e-commerce in Brussel!

Categorie
Gepubliceerd op: 11 september 2019
Bijgewerkt op: 6 december 2021
Geschreven door
Europa Vlag 3 800X400

Vandaag maakten Ecommerce Europe en EMOTA bekend te gaan fuseren. Jarenlang hebben de twee Europese belangenverenigingen voor webwinkels naast elkaar bestaan. Maar nu de online markt steeds volwassener aan het worden is en digitaal Europa schreeuwt om een gelijk speelveld, faire handhaving en eerlijke concurrentie is de tijd rijp gebleken om de handen in een te slaan. Na tien jaar spreken webwinkels en e-commerce vanaf 1 januari 2020 met één stem voor alle retailers en webwinkelondernemers in Europa. 

Snelgroeiende markt

De Europese markt voor online winkelen groeit fors door. In 2018 kochten Europeanen voor € 360 miljard online aan producten en diensten. Voor 2019 wordt een groei verwacht van zo’n 10-15%, waarmee online consumentenbestedingen zo maar eens door de grens van € 400 miljard kunnen gaan. Zo’n 25 Europese e-commercebelangenorganisaties kunnen nu samenwerken en de belangen dienen van onze jonge en snelgroeiende sector.

Vanaf 1 januari spreken webwinkels in Europa met één stem en daarvan zullen ook Nederlandse webwinkels profiteren. Onderwerpen als een gelijk speelveld, faire handhaving en eerlijke concurrentie gaan Nederlandse retailers en webwinkels direct aan. Deze onderwerpen gaan in de komende jaren de concurrentieverhoudingen bepalen, zowel online als in de winkelstraat. Denk aan de opkomst van de platformeconomie, de dominantie van (globale) platformen en de gevolgen van netwerkeffecten van grote (globale) techspelers. Door al in een vroeg stadium samen te werken met Europese beleidsmakers en politici kunnen we Europa – en daarmee Nederland – beter positioneren en klaar maken voor de grote veranderingen op het gebied van online winkelen in het volgende decennium.

Ecommerce Europe

Jarenlang hebben Ecommerce Europe en EMOTA naast elkaar gewerkt in Brussel. Ecommerce Europe als de nieuwe vertegenwoordiger van digital commerce in Europa, EMOTA als de oude vertegenwoordiger van de traditionele postordersector. De trage transitie van postorder naar e-commerce lag in 2010 aan de basis van het uitstappen van meer dan een handvol associaties uit EMOTA. Op 12 februari 2012 werd Ecommerce Europe opgericht in Parijs door zeven nationale e-commerce-associaties, waaronder Thuiswinkel.org. In de afgelopen jaren is Ecommerce Europe met zo’n twintig associaties uitgegroeid tot een factor van belang in Brussel. Voor en achter de schermen is er vanuit Brussel gewerkt aan tal van onderwerpen, zoals privacy, PSD2, cybercrime, pakketverzending in Europa, level playing field met China, platformeconomie, consumentenrecht.

Na acht jaar komen alle nationale belangenorganisaties uit heel Europa weer samen. Eén stem spreekt in Brussel immers luider dan twee. Hoe mooi is het dat we tien jaar na dato toch de handen weer ineen kunnen slaan en samenkomen in een mooie en grote vereniging die de belangen van alle webwinkels in Europa behartigt?

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp