E-commerce sector komt met agenda voor de toekomst van werk
Bijgewerkt op: 18 november 2024
Den Haag, 18 november 2024
De Nederlandse e-commercesector overhandigt vandaag haar arbeidsmarktagenda “Innovatie voorop, mensen centraal” aan minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nieuwspoort Den Haag. E-commerce Nederland, Thuiswinkel.org en Koninklijke INretail presenteren drie concrete initiatieven om de groeiende rol van e-commerce binnen de Nederlandse economie te laten aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt. De boodschap is helder: de sector heeft een duidelijke koers en roept politiek, vakbonden en het onderwijs op om samen te werken om de groeiende arbeidspopulatie in e-commerce een toekomst met perspectief te bieden.
De sector heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. Met 365 miljoen online aankopen en 34,7 miljard euro omzet verloopt 31% van de retail bestedingen inmiddels digitaal. Daarmee is e-commerce een belangrijke pijler van de economie en arbeidsmarkt. Verdere professionalisering vraagt om intensievere samenwerking op het gebied van goed werkgeverschap in e-commerce en een langetermijnvisie op de e-commerce arbeidsmarkt. De drie organisaties geven drie ambities prioriteit.
1. Code of conduct voor goed werkgeverschap
De partijen die de e-commerce sector vertegenwoordigen ontwikkelen een Code of conduct rondom principes van goed werkgeverschap, zoals eerlijke beloning, structureel werk in loondienst en een focus op innovatie en ontwikkeling. Dat is een belangrijke bijdrage aan zekerheid en een positieve werkcultuur voor alle medewerkers in de sector. De ambitie is dat de alle e-commerce bedrijven de Code in 2025 onderschrijven.
2. Investeren in de werknemer van de toekomst
De sector zet zich in voor een betere aansluiting tussen onderwijs en de praktijk. De samenwerking met het MBO- en HBO-onderwijs wordt verder geïntensiveerd en opleidingen worden afgestemd op de specifieke skills die e-commerce bedrijven nodig hebben, zoals kennis van AI, data-analyse en cybersecurity. Dit zorgt voor instroom van gekwalificeerd personeel, en versterkt de innovatiekracht en productiviteit van de hele sector.
3. Ontwikkelen model arbeidsovereenkomst
Voor de tienduizenden e-commerce medewerkers die nu niet onder een cao vallen ontwikkelen de initiatiefnemers een model arbeidsovereenkomst die past bij werken in e-commerce. Dit biedt zowel werkgevers als werknemers houvast op het gebied van arbeidsvoorwaarden en zekerheid voor medewerkers.
Toekomstbestendig maken
"Met de arbeidsmarktagenda nemen we de verantwoordelijkheid voor de toekomst van werken in e-commerce," aldus de drie organisaties in een gezamenlijke reactie. "We zetten een standaard en nodigen vakorganisaties, politiek en onderwijsinstanties uit om mee te bouwen aan een sterke en innovatieve e-commerce arbeidsmarkt. De politiek vragen we om samen met de sector mee te denken over een langetermijnvisie voor de arbeidsmarkt. Dat is nodig om te kunnen anticiperen op de toekomstige behoeften van werknemers en werkgevers. Het gaat dan ook over het vrijmaken van middelen voor hogere arbeidsproductiviteit en innovatie zoals robotisering en artificial intelligence en voldoende flexibiliteit binnen het vaste dienstverband. Als we samen met het beroepsonderwijs bovendien relevante curricula versneld kunnen vernieuwen, zorgt dat voor een nog betere aansluiting op de behoefte van de arbeidsmarkt. De sector blijft dan een aantrekkelijke werkplek met goede voorwaarden en groei- en ontwikkelmogelijkheden voor iedereen."
Lees de
Arbeidsmarktagenda
In de Arbeidsmarktagenda “Innovatie voorop, mensen centraal” lees je hoe E-commerce Nederland, Thuiswinkel.org en Koninklijke INretail goed werkgeverschap versterken, onderwijs en praktijk beter laat aansluiten en de sector voorbereidt op een toekomst met innovatie en eerlijke arbeidsvoorwaarden.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Nederlandse webshops lopen 4,2 miljard omzet mis door gebrekkige digitale toegankelijkheid
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieUit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse webwinkels naar schatting € 4,2 miljard aan omzet mislopen doordat hun websites niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Lees hier meer over de resultaten.
-
Dag van de Ondernemer: een ode aan ondernemerskracht
Gepubliceerd op 15 november 2024Vandaag, op 15 november, vieren we de Dag van de Ondernemer. Een dag om stil te staan bij de onmisbare bijdrage van ondernemers aan onze maatschappij en economie.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.