E-commerce bedrijven en partners rekenen af met fraudeurs
Bijgewerkt op: 3 oktober 2024

Wel bestellen, maar niet betalen? Voor webwinkels (ofwel e-commerce), betaalinstanties en vervoerders is de maat vol. Zij ondervinden financiële schade als gevolg van verkoopfraude en willen het de fraudeurs zo moeilijk mogelijk maken om te frauderen. Daarom hebben zij binnen de publiek-private samenwerking ‘integrale aanpak online fraude’ de handen ineengeslagen en concrete maatregelen tegen verkoopfraude gedefinieerd.
*Dit artikel is eerder verschenen op Intergraleaanpakonlinefraude.nl
Netwerk
Organisaties in de keten die geconfronteerd worden met verkoopfraude hebben een netwerk opgebouwd om maatregelen te bedenken tegen fraudeurs die misbruik maken van hun producten of diensten. Deelnemers zijn webwinkels zoals Wehkamp, Bol, Coolblue, Otto, Amazon, Thuiswinkel.org, VNO-NCW, een Payment Service Provider, banken, SurePay, achteraf betaalbedrijven, vervoerders, deurwaarders, de politie, het Openbaar Ministerie en het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.
Criminal journey
De ketenpartners hebben met elkaar onder begeleiding Ernst & Young Forensic & Integrity Services (EY) de zes stappen die de fraudeur neemt in kaart gebracht en verwerkt in de ‘criminal journey’. Het bijbehorende barrièremodel laat per fase zien welke barrières de verschillende partijen kunnen opwerpen tegen verkoopfraude. De criminal journey en het barrièremodel stellen partners in staat om in gezamenlijkheid en individueel passende maatregelen te treffen om verkoopfraude zo veel mogelijk tegen te gaan.
Acties
De partners hebben zowel gezamenlijke als individuele maatregelen geïdentificeerd. Als eerste zullen de e-commerce bedrijven samen met de politie onderzoeken of het aangifteproces voor bedrijven vereenvoudigd kan worden. Verder onderzoekt een van de vervoerders of er additionele informatie uit het leveringsproces kan worden gedeeld. Daarnaast kijken verschillende partijen naar gelegenheden om de doorverkoopmogelijkheden van mobiele apparatuur onmogelijk te maken. Tenslotte zal er met een aantal partners binnen landelijke en/of regionale expertise centra (LIEC en RIEC) casuïstiek worden uitgediept met als doel de pakkans van fraudeurs te vergroten en beter inzicht te krijgen in criminele netwerken.
In het barrièremodel staan ook effectieve en haalbare maatregelen die partijen zelf kunnen nemen. EY adviseert de partners om ook binnen de eigen organisatie - op basis van de inzichten verkregen tijdens de georganiseerde bijeenkomsten - door middel van een risicoanalyse te onderzoeken welke individuele maatregelen passend zijn en deze vervolgens te implementeren.
Een bijdrage leveren
Deelnemende partijen nodigen andere partners ook uit om maatregelen te nemen tegen verkoopfraude. Ook partner worden? Stuur een mail naar onlinefraude@minjenv.nl en sluit je aan bij het netwerk!
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nederland zet vol in op digitale veiligheid: nationaal én internationaal
Gepubliceerd op 19 juni 2025Nederland zet stevig in op digitale veiligheid, nationaal én internationaal, met nieuwe wetten, meer samenwerking en betere ondersteuning, ook voor het mkb en e-commerce.
-
Europese Commissie presenteert actieplan voor sterkere interne markt: focus op barrières voor bedrijven
Gepubliceerd op 5 juni 2025Versnippering, oneerlijke concurrentie en hoge lasten remmen e-commerce. De EU zet in op harmonisatie, toezicht en digitale tools – uitvoering blijft de sleutel.
-
Val kabinet-Schoof: wat betekent dat voor ondernemers en e-commerce?
Gepubliceerd op 3 juni 2025De val van het kabinet-Schoof zorgt voor onzekerheid bij ondernemers. Thuiswinkel.org blijft zich inzetten voor een sterk e-commercebeleid en een veilige digitale economie.
-
SHEIN onder vuur vanwege structureel overtreden EU-consumentenregels
Gepubliceerd op 3 juni 2025SHEIN schendt EU-regels met misleidende kortingen, verborgen info en valse duurzaamheidsclaims. Toezichthouders grijpen in na oproep Thuiswinkel.org.