Doosopmaat.nl: “Al die lucht in verpakkingen is niet van deze tijd”
Bijgewerkt op: 26 april 2021
Nederland moet op verpakkingsgebied een voorbeeld zijn voor Europa en die middelen zijn er. Dus waar wachten we nog op? Jurgen Vugts, directeur van Doosopmaat.nl, is heel duidelijk in zijn missie: De lucht moet uit de verpakkingen. Niet alleen om de producten tijdens de verzending beter te beschermen, maar ook vanwege milieuoogpunt. “Al die lucht is nergens voor nodig. Je moet producten slim verpakken. Dat kan voordelig met een doos op maat.”
Doosopmaat.nl is 17 jaar geleden gestart met het maken van verpakkingen voor stroopwafels. Jurgen: “Net als veel e-commercebedrijven is Jos Knulst gestart vanuit een schuur bij iemand thuis. In 2018 heeft een investeringsmaatschappij ‘Écart Invest’ het productiebedrijf overgenomen. Kort daarna ben ook ik ingestapt in het bedrijf. We hebben grote stappen gezet in de online transitie en inmiddels gaat 85% van de orders online.” Jurgen is zelf jarenlang directeur geweest van Autoscout24, dus hij kent de online wereld als geen ander.
Aansluiten bij vraag uit de markt
“De transitie naar een volledig online productiebedrijf, is goed geweest. We sluiten aan bij de vraag vanuit de markt: in grote en kleine oplagen op maat gemaakte dozen produceren en leveren. Veel partijen die nu online gaan verkopen, denk aan restaurants, fysieke winkels en hobbyisten met een webwinkel, hebben helemaal geen behoefte aan 50.000 dozen. Zij willen elke twee maanden een kleine oplage bestellen. De gehele productie doen we in huis en we kunnen snel leveren. Onze klanten kunnen rekenen op 100% flexibiliteit tijdens het bestelproces. Dat het goed loopt, zien we terug in de reviews. We krijgen gemiddeld een 8,5.”
Nieuwe doelgroepen door corona
De COVID-19-crisis heeft grote impact op het bedrijf gehad. “We kregen veel meer bestellingen, aangezien veel fysieke partijen ineens online gingen verkopen. De eerdergenoemde ‘restaurants’ bijvoorbeeld, hebben heel specifieke dozen nodig, maar willen starten met een kleine investering”, vertelt Jurgen. Door de drukte liep de levertijd op en breidde de organisatie uit met een extra ploeg. “Nieuwe medewerkers inwerken kost natuurlijk tijd. Zij moeten opgeleid worden. We hebben een mooie groei gemaakt in omzet, maar het kan altijd beter. Er zit veel potentie in de markt.” Inmiddels werken er 50 mensen bij Doosopmaat.nl, waarvan het grootste gedeelte in de productie.
Het afgelopen jaar was qua omzet dus erg goed voor het bedrijf, maar Jurgen en zijn team zagen ook dat het in andere branches minder ging. “Natuurlijk konden we feest vieren, maar een feestje moet je niet in je eentje vieren. Daarom hebben we voor elke doos die we verkochten een aantal cent apart gelegd. Daarvan hebben we restaurantbonnen gekocht en die uitgedeeld aan het zorgpersoneel. Zo konden we die twee beroepsgroepen een beetje steunen. Het was goed om dat te doen.”
Toekomstplannen heeft het bedrijf nog volop. “We komen binnenkort met een e-commercedoos, waarmee je pakketjes sneller logistiek verpakt krijgt. Ook gaan we werken met een verbeterde inlogomgeving, waardoor je makkelijker herhaalaankopen kunt doen. We krijgen een nieuwe machine waarmee we de hele doos professioneler kunnen bedrukken, uiteraard met milieuvriendelijke UV-inkt. Ook gaan we stappen zetten op de Duitse markt. Er is nog genoeg te winnen”, vertelt Jurgen.
Business partner van Thuiswinkel.org
Doosopmaat.nl is onlangs business partner geworden van Thuiswinkel.org. “We wilden wel eerder, maar we waren er nog niet klaar voor. Nu kunnen we de vraag aan en kunnen we echt stappen gaan zetten. Onze slogan is ‘Jouw product. Slim verpakt’. Niet alleen slim omdat je pakketjes naadloos aansluiten, maar ook omdat er geen lucht bij zit en de kans op beschadigingen op deze manier verkleind wordt. Dat scheelt tevens een hoop kosten."
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!
-
Rondetafelgesprek over Duurzaamheidscommunicatie
Gepubliceerd op 28 november 2024KennisartikelThuiswinkel.org faciliteert gesprekken tussen ACM en webshops over verduurzaming, om helderheid te bieden en misleiding te voorkomen.