eBook.nl is twintig jaar geleden gestart met het verkopen van e-books aan de Nederlandse markt. Karin Ruigrok, verantwoordelijk voor de marketing en sales bij eBook.nl, vertelt onder andere over het volledig geautomatiseerde proces achter het online verkopen van e-books.
Kun je wat vertellen over de achtergrond van jullie organisatie?
“eBook.nl is een van de weinige webshops die zich alleen richten op digitale boeken in Nederland. We verkopen al sinds 2000 e-books aan de Nederlandse markt. Eigenlijk zouden we afgelopen jaar ons 20-jarige verjaardag vieren, maar we stellen het feestje door corona nog even uit tot ons 25-jarig jubileum.”
“In 2012 heeft Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv (VBK) eBook.nl verkocht aan ePagine. Dit bedrijf is internationaal actief in de e-booksector en werkt ook al jaren samen met eBook.nl. ePagine is overigens onderdeel van Tite Live, een onderneming die talrijke ict-diensten aan de boekensector levert.”
“Sinds enkele jaren vertegenwoordig ik voor deze eigenaar eBook.nl in Nederland en ben ik verantwoordelijk voor de marketing en sales. Ik onderhoud ook de zakelijke contacten, zoals de contacten met uitgeverijen. Samen met hen zorg ik voor mooie acties – we hebben iedere week een ‘Dinsdagdeal’ en een ‘WeekendDeal’ met een exclusieve actieprijs van populaire titels – en zorg ik voor de communicatie richting onze klanten via nieuwsbrieven, social media (Facebook en Instagram) en andere online marketing.”
Het online verkopen van e-books is iets anders dan het leveren van fysieke producten. Hoe verloopt dit proces en brengt dit extra uitdagingen met zich mee?
“Hoewel meer mensen digitaal zijn gaan lezen, is de markt voor e-books nog steeds relatief klein. Dat komt onder meer omdat veel mensen het vanzelfsprekend vinden dat e-books gratis zijn of heel goedkoop. Maar een e-book is eigenlijk natuurlijk net zo veel waard als een papieren boek.”
“Prijstechnisch is het grote verschil dat we in Nederland te maken hebben met de vaste boekenprijs voor papieren boeken. Voor digitale boeken geldt deze vaste boekenprijs niet. Dat maakt het mogelijk om met e-books prijsacties te doen. Dat is voor ons een positief aspect van het verkopen van e-books. Een ander positief aspect is dat we nooit met voorraden blijven zitten en ook nooit uitverkocht zijn. De verkoop van e-books wordt net als de verkoop van papieren boeken geregeld via Centraal Boekhuis. Voor e-books is dit proces volledig geautomatiseerd. De klant ontvangt het e-book direct op zijn account en via een downloadlink in de mail. Dat is voor de klant fijn, maar ook voor ons als verkopers. Door dit geautomatiseerde proces verloopt bij eBook.nl alles via een digitale distributie. Wij hebben hierdoor minder werk aan de distributie dan organisaties met een fysieke distributie.”
“Een lastigere factor is dat de prijsperceptie van e-books dus heel laag is en daarmee de marges ook. Bovendien wordt de markt gedomineerd door bol.com en zijn er veel abonnementsvormen waarmee lezers onbeperkt e-books kunnen streamen. Dat maakt het een lastige markt.”
“De boekenmarkt is bovendien een hele bijzondere markt met veel onderlinge verbondenheid. Momenteel hebben veel fysieke boekwinkels het erg moeilijk. Ze zijn net als alle andere winkels dicht vanwege de coronamaatregelen. Maart is van oudsher een goede maand voor boekwinkels, omdat dan de Boekenweek is. Maar dit jaar is de Boekenweek uitgesteld tot de zomer. Ook stellen veel uitgevers de publicatie van nieuwe titels uit, onder meer omdat de winkels dicht zijn. Als verkoper van e-books merken wij ook de negatieve effecten van deze gevolgen van de maatregelen. Daarnaast is de boekenmarkt een hechte markt en ook een beetje een idealistische markt. Niemand die bij een webshop werkt waar boeken worden verkocht, zou willen dat de fysieke boekwinkels daardoor uit het straatbeeld zouden verdwijnen. We geloven allemaal in de kracht van het verhaal en dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen lezen en daarvan genieten.”
Waar ben je trots op?
“Ik ben er trots op dat we een hele stabiele en trouwe klantenkring hebben die van lezen houdt, met name van literatuur en thrillers. Uit onderzoek blijkt dat ze heel tevreden zijn en dat ze veel waarde hechten aan onze persoonlijke service.”
Hoe onderscheiden jullie je van de concurrentie?
“Het afgelopen jaar hebben meer lezers eBook.nl weten te vinden. De eerste lockdown in maart zorgde er bovendien voor dat mensen meer gingen lezen. De e-bookmarkt in Nederland als geheel is in 2020 gegroeid met ruim 12% ten opzichte van 2019. eBook.nl zag de omzet groeien met 45%. Dat is ten dele omdat veel Nederlanders meer digitaal zijn gaan lezen. Aan de andere kant is eBook.nl ook actiever geworden op social media door een Instagram-account op te starten en zijn we gestart met drie tot vier grote maandelijkse acties. In deze acties zetten we bijvoorbeeld één auteur centraal als ‘Auteur van de maand’, maar ook genres of de beste boeken van uitgeverijen. Daarmee onderscheiden we ons van andere aanbieders van e-books.”
Welke trends zie je binnen de e-commercemarkt?
“Veel meer mensen kopen online en de service wordt persoonlijker omdat dat de manier is waarop je je kunt onderscheiden als webwinkel. Daarnaast kunnen veel meer ondernemers op een vrij eenvoudige manier een webshop online zetten. Kwaliteit en service zijn dan eveneens onderscheidende elementen.”
“Maar duurzaamheid in verpakking en distributie wordt ook steeds belangrijker. Het is daarbij belangrijk dat de consument zich ook bewust wordt dat retourzendingen eveneens een prijs hebben. Op de verkoop van e-books heeft dit niet direct impact, omdat digitale boeken natuurlijk sowieso niet milieuvervuilend zijn. Sterker nog, e-books zijn een duurzame keuze: geen papierkosten, geen verspilling en geen distributiekosten.”
Welk toekomstplannen hebben jullie nog?
“Afgelopen jaar hebben we marktonderzoek uitgevoerd onder onze klanten. Dat heeft ons een aantal ideeën gegeven die we aan het uitwerken zijn. We hebben dus verschillende plannen, maar ik houd deze nog liever even voor me totdat we ze volledig hebben uitgewerkt en in de markt kunnen zetten.”
Waarom ben je lid geworden van Thuiswinkel Waarborg?
“Het Thuiswinkel Waarborg is hét waarborg om te laten zien aan de klant dat je bij ons veilig kunt winkelen. Ik ben heel blij dat dit bestaat in Nederland. Voor ons als relatief kleine speler is het bovendien belangrijk dat ook klanten die ons nog niet kennen op die manier kunnen zien dat we een betrouwbare winkel zijn waar ze veilig kunnen kopen.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 20230: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?
-
Wereldwijde papier- en e-commerce verpakkingsexpertise naar Benelux in vernieuwd Impact Centre DS Smith
Gepubliceerd op 29 oktober 2024CategorieDS Smith opende vorige week haar deuren van haar volledig gerenoveerde Benelux Impact Centre in Gent. Lees wat het Impact Centre te bieden heeft voor onze sector.
-
Livera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: Samen naar een Duurzamere Toekomst
Gepubliceerd op 24 oktober 2024CategorieLivera behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Martine ter Veld vertelt ons over het proces en wat de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering Livera heeft gebracht.