Beperkingen door corona? Reizigers mogelijk recht op prijsverlaging

Categorie
Gepubliceerd op: 17 januari 2023
Bijgewerkt op: 17 januari 2023
Geschreven door
Zwembad

Reizigers die door de coronapandemie geen gebruik kunnen maken van alle onderdelen van een pakketreis, bijvoorbeeld door gesloten zwembaden, restaurants of een avondklok, hebben mogelijk recht op prijsverlaging. Dat bevestigt het Hof van Justitie van de EU in een uitspraak. 

Twee reizigers hadden bij een Duitse reisorganisator een pakketreis voor twee weken Gran Canaria in maart 2020 geboekt. Daar werden tijdens hun verblijf maatregelen ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De stranden werden gesloten, er werd een avondklok ingesteld waardoor reizigers hun hotelkamer niet mochten verlaten, de zwembaden en ligstoelen waren niet langer toegankelijk en het animatieprogramma was geannuleerd. Ook moesten zij voortijdig naar huis. Daarom vroegen zij een prijsverlaging van 70%. 

De organisator van de reis was van mening dat hij niet aansprakelijk kon worden gesteld voor wat een 'algemeen levensrisico' was en weigerde de prijsverlaging door te voeren. Het Hof heeft nu geoordeeld dat 'een reiziger recht heeft op een verlaging van de prijs van zijn pakketreis wanneer de non-conformiteit van de in zijn pakketreis inbegrepen reisdiensten te wijten is aan beperkingen die op zijn reisbestemming zijn opgelegd om de verspreiding van een besmettelijke ziekte, zoals COVID-19, tegen te gaan.' 

Volgens het Hof voorziet de richtlijn betreffende pakketreizen in een risicoaansprakelijkheid voor de organisator. Hij is alleen niet verantwoordelijk als de niet-uitvoering of gebrekkige uitvoering van de reisdienst aan de reiziger toe te rekenen is, en dat is hier niet het geval. 

De precieze prijsverlaging wordt nog beoordeeld in het licht van de in de betrokken pakketreis begrepen diensten en moet overeenkomen met de waarde van de diensten waarvan de non-conformiteit is vastgesteld.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)