Belg blijft massaal online kopen: 170 miljoen aankopen goed voor 14,7 miljard euro in 2022
Bijgewerkt op: 3 april 2023
De meest recente resultaten van de BeCommerce Market Monitor, de Belgische versie van de Thuiswinkel Markt Monitor, tonen aan dat er vorig jaar in België 22% meer online gekocht werd dan in 2021. 8,5 miljoen Belgen shopten in 2022 online. Er werden in totaal 170 miljoen online aankopen genoteerd die een waarde van 14,7 miljard euro vertegenwoordigen.
Opmerkelijke groeicijfers
De resultaten van de monitor tonen aan dat e-commerce in België nog altijd in een opwaartse beweging zit. De cijfers van 2022 overstijgen zelfs die van coronajaar 2020. In 2022, werden 34% meer online aankopen geregistreerd dan in 2020. Ook in de waarde die ze vertegenwoordigen, zit een sterke stijging van 43%: 14,7 miljard euro in 2022 ten opzichte van 10,3 miljard euro in 2020. “Belgen vinden nog steeds hun weg in het online landschap, sterker nog: we stellen vast dat er nog altijd aanzienlijke groei in de markt zit, zo gebeurt 15% van alle productuitgaven reeds online. Bij diensten is dit zelfs 66%” vertelt Greet Dekocker, Managing Director BeCommerce. “In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal online aankopen met 75% gestegen. Ook het bedrag dat Belgen gemiddeld besteden, zit in stijgende lijn. Zo bedroeg het gemiddelde bedrag in het laatste kwartaal van 2022, 537€. Dat is 14% hoger dan dezelfde periode in het jaar daarvoor. ”
Diensten leveren grootste bijdrage
Vorig jaar werd voor 14,7 miljard euro uitgegeven aan online aankopen, dit is 22% meer dan in 2021. Online diensten zijn met name de aanjager voor deze groei. De online uitgaven aan diensten steeg met 53% ten opzichte van 2021 tot 6,7 miljard euro.
De top 3 categorieën binnen de dienstensector staan voor 80% van de totale uitgaven aan diensten. De categorie pakketreizen staat aan de top met 41%, gevolgd door losse vliegtickets & accommodaties met 27% en tickets voor attracties en evenementen met 13%. “We stellen vast dat deze categorieën in een opwaartse beweging zitten. Ook de cijfers van het laatste kwartaal van 2022 bevestigen dit. De top 3 categorieën groeien allemaal ten opzichte van dezelfde periode in het jaar voordien” gaat Greet Dekocker verder. “Als we naar de trends van de voorbije jaren kijken, dan zien we dat er nog ruimte voor groei is. Zo zit bv voorlopig alleen de categorie pakketreizen op hetzelfde niveau dan voor de coronacrisis.”
Meeste productcategorieën blijven groeien
Binnen de productensector is de top 3 van 2022 in uitgaven dezelfde als die van 2021: kleding (22%), food & nearfood (15%) en schoenen & accessoires (11%). Categorieën die het - omwille van de omstandigheden tijdens de coronaperiode in 2020 - goed deden, noteren nu een daling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan computers & accessoires, huishoud toestellen of speelgoed.
Online aandeel stabiel
In het vierde kwartaal van 2022 werden 45,7 miljoen online aankopen afgerond. Dit vertegenwoordigt 12% van alle aankopen binnen de totale markt. Dat is evenveel als in coronajaar 2020. Daar waar de verwachtingen er op leken te wijzen dat consumenten na de coronacrisis massaal terug 'offline' zouden shoppen, geven de cijfers weer dat dit niet zo is. Het aandeel van online aankopen ten opzichte van de totale markt schommelde tussen 12,4% in Q4 2021 en 12% in Q4 2022. Er heerst dus duidelijk een stabiele trend.
Vergelijking met Nederland
In Nederland zien we een vergelijkbare trend in online bestedingen. In 2022 hebben Nederlanders voor € 33,3 miljard online uitgegeven, een groei van 9% t.o.v. 2021. Ook in Nederland was dit vooral te danken aan de bestedingen in de dienstensector. Echter zien we in Nederland een daling in de productensector. Dit in tegenstelling tot België, waar we groei zien voor de meeste productcategorieën. Tot slot is het interessant om te zien dat het online aandeel in Nederland en België gelijk is, namelijk 12% van het totaal aantal aankopen. In beide landen lijkt een stabiele trend zich te ontwikkelen sinds 2020.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Voorkom frustratie tijdens de feestdagen: informeer klanten over levertijden
Gepubliceerd op 8 november 2024De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent extra online bestellingen. Waarom is het juist nu cruciaal om eerlijk en transparant te zijn over verwachte levertijden?
-
Je webshop voorbereiden op de feestdagen?
Gepubliceerd op 5 november 2024Of je nu al jarenlang een webshop runt of net begonnen bent, een goede voorbereiding is essentieel om de feestdagenperiode soepel te laten verlopen. Onze business partner PostNL helpt met 5 tips.
-
Jempi Moens, oprichter van Fresh Forward en Lunar, over leiderschap en energie
Lees het interview met Jempi Moens, oprichter van Fresh Forward en Lunar, waar hij zijn inzichten deelt over leiderschap en de mindset die nodig is om succesvol in beweging te komen als organisatie.
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.