28 april 2020

Forse stijgingen online omzet productverkopen sinds corona-uitbraak

computermuis in winkelwagen

Online consumentenbestedingen in non-food zijn sinds de uitbraak van het coronavirus volgens onderzoeksbureau GfK gestegen met 56% ten opzichte van vergelijkbare weken een jaar geleden.*

In week 12, de eerste week na de uitbraak in Nederland, steeg de omzet met 61%. In de weken voor Pasen (week 14 en 15) liep de online omzet op tot zo’n 67%. In week 16 (de week van 13 april) bereikte de online omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder een piek van 72% (wat zo'n € 30 miljoen extra omzet per week betekent). Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: “De door GfK gemeten groeicijfers zijn herkenbaar voor veel productsectoren die het thuis leven en werken mogelijk maken. Ook bij categorieën als online eten en drinken, gezondheid, sport, wonen, boeken en bloemen zijn de online omzetstijgingen meer dan significant.”

Voor, tijdens en na corona

De stijgingen van online bestedingen hebben betrekking op vijf door GfK wekelijks gemeten sectoren: IT en Telecom, Doe-het-zelf en Tuin, Elektronica, Persoonlijke verzorging en Mode. Al deze sectoren dragen bij aan het groeiende online aandeel van consumentenbestedingen.

“De online groei in de weken voor de uitbraak van het coronavirus bedroegen 18% ten opzichte van een jaar eerder. Het is opvallend dat de verschillende productcategorieën rond ‘thuis leven’ en ‘thuis werken’ het erg goed blijven doen”, aldus Wijnand Jongen. “De ‘one million dollar’-vraag is uiteraard in welke mate het nieuwe koopgedrag blijvend zal zijn. Het zou zo maar eens kunnen dat een kwart van de mensen en huishoudens die nu voor het eerst online kopen of veel meer online zijn gaan kopen, dit blijven doen in het tijdperk na de intelligente lockdown. Mensen raken snel gewend aan nieuwe gewoonten die het gemak dienen en een goed gevoel geven. Als je nu toch je online boodschappenlijstje al klaar hebt staan, waarom zou je daar dan ook niet gebruik van blijven maken?”

*Bron: GfK Retail Recap, een wekelijks dashboard waarin op index-basis de omzetontwikkeling van de grootste Nederlandse non-foodretailers in de panels die GfK verwerkt, wordt weergegeven als een snelle indicatie voor de marktontwikkeling.

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Wij zijn benieuwd welke issues omtrent het coronavirus leven bij onze leden, zodat we deze mee kunnen nemen in onze gesprekken met Den Haag. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met ons opnemen via 
Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce