GS1-barcode is hét paspoort voor uw product

Gepubliceerd op: 13 september 2019
Bijgewerkt op: 26 oktober 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Barcode Scannen Product

Binnen (online) retail zorgen unieke barcodes ervoor dat we miljoenen producten van duizenden aanbieders makkelijk van elkaar kunnen onderscheiden. Net zoals dat jij alleen van de Belastingdienst een btw-nummer krijgt, geeft GS1 als enige unieke geregistreerde identificatienummers (EAN) uit. Deze barcode is hét paspoort voor je product.

EAN- of GS1-codes vormen de taal van (online) business. Door deze unieke code weet iedereen precies om welk product het gaat en wie het verkoopt.

Waarom je geregistreerde barcodes nodig hebt

Soms gaat het mis en staat er in een webshop een product zonder een officieel geregistreerde barcode. Om dit te voorkomen volgen hier zeven relevante weetjes: 

  • Producten herkennen door de unieke cijferreeks

Een barcode identificeert producten met een unieke cijferreeks. Dit betekent dat een GS1-code (EAN, GTIN) een unieke combinatie van cijfers is die onder de barcode staat. Dit nummer is én blijft de sleutel voor je product. Of de nummers zijn verwerkt in een barcode met streepjes, een QR-code of een (RFID)-chip of gewoon als cijferreeks wordt gebruikt, maakt dus eigenlijk niet uit.

  • Albert Heijn: “Een standaard werkt alleen als iedereen meedoet”

Albert Heijn haalde in 1976 de barcode zelf naar Nederland. Fabrikanten moesten op al hun producten barcodes gaan plakken: “Zonder GS1-barcode, geen plek meer op het schap!” Iedereen in de levensmiddelen moest meedoen. Daarom werd GS1 Nederland als onafhankelijke partij opgericht om de wereldwijd unieke identificatiecode (GS1- of EAN-code) uit te geven en de toekenningsregels die daarbij horen te beheren. Zo werd ook de barcode in alle supermarkten ingevoerd.

  • Zonder GS1-barcode geen plek op het schap

 Geen GS1-barcode op een product betekent nog steeds geen plek op het schap. Dat geldt niet alleen voor de supermarktbranche, maar ook voor alle retailkanalen. Ook in het online verkoopkanaal wordt steeds vaker gevraagd en geëist om producten te coderen met EAN-nummers van GS1.

  • Digitaal schap vraagt ook steeds vaker om officiële barcodes

Wil jij als ondernemer je producten via onder andere Alibaba, Amazon, bol.com, Google of Wehkamp aan de man brengen? Zorg dan dat je barcodes aanschaft bij het enige officiële uitgiftepunt: GS1. Zo schrijft bol.com op haar website: “Wil je een uniek of nieuw artikel verkopen via bol.com, maar heb je geen EAN-code? Dan kun je die aanschaffen bij GS1 en ben je automatisch de eerste partner die dit artikel verkoopt via bol.com.”

  • Kan ik voor online codes aanschaffen bij andere barcode-aanbieders?

Via Google zie je meerdere barcode-aanbieders, die (vaak goedkope) EAN-codes aanbieden. Er wordt dan gesteld dat zij ook een officiële aanbieder zijn. Daar begint vanzelfsprekend de verwarring, want waar moet je nu zijn? Let op, in dit geval geldt ook zeker goedkoop is duurkoop, want deze bedrijven gebruiken de nummers illegaal. Het risico dat je hierbij dan loopt is dat je van het digitale schap wordt verwijderd, en vervolgens alsnog nieuwe officiële GS1-nummers moet bestellen.

  • Wat is het probleem bij niet-geregistreerde codes?

Vooral bij online verkopen zien we dat ondernemers verleid worden om barcodes te kopen bij een andere aanbieder dan GS1. Daar begint het probleem, want het kan dan voorkomen dat GS1 diezelfde code uitgeeft aan een ander bedrijf. Je product is dan niet meer uniek te herkennen als jouw product. Daarom controleren online marktplaatsen steeds vaker of je een échte barcode hebt.

  • De unieke nummers uit de barcode helpen webshops met de listing

Jouw unieke nummer zorgt voor een optimale zichtbaarheid van je product in zoekmachines. Een knuffel en een schaar met hetzelfde artikelnummer leveren bijvoorbeeld veel ruis op bij zoekresultaten. Amazon wil daarom dat een artikel één unieke code krijgt. Nu zien ze soms in hun webshop dat eenzelfde product wel door dertig aanbieders wordt aangeboden mét dertig verschillende codes. Online platformen willen daarvan af en nemen passende maatregelen.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp