3 juli 2018

Europese e-commerceomzet stijgt naar € 534 miljard in 2017

Europese kaart met spelden in verschillende landen

De Europese e-commercemarkt blijft sterk groeien, want de online omzet van het continent steeg in 2017 met 11% naar € 534 miljard. De verwachting is dat dit bedrag in 2018 verder doorstijgt naar € 602 miljard (+13%). Dit blijkt uit de cijfers van het European B2C Ecommerce Report 2018, dat gisteren is gepubliceerd door Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is) en EuroCommerce.

Op het gebied van online retail is West-Europa de sterkste regio van het continent; zo’n 68% van de totale Europese online omzet werd het afgelopen jaar hier gegenereerd. De belangrijkste reden hiervoor is de geavanceerde infrastructuur, de hoge internetpenetratie en het hoge consumentenvertrouwen in de regio. Als we kijken naar regio’s als Zuid-Europa, Noord-Europa en Oost-Europa, zien we dat hun aandeel binnen de totale online omzet met respectievelijk 12%, 8% en 6% een stuk kleiner is, maar dat deze regio’s wel een snellere groei kennen. Zo is de e-commerceomzet van Roemenië het afgelopen jaar met 37% gestegen.

Grootste e-commercemarkten

Met een online omzet van € 156,7 miljard bleef het Verenigd Koninkrijk ook in 2017 de grootste e-commercemarkt binnen Europa. Met respectievelijk € 85,6 miljard en € 81,7 miljard volgden Duitsland en Frankrijk op gepaste afstand. Ter vergelijking, uit de Thuiswinkel Markt Monitor bleek al eerder dat de Nederlandse e-commercemarkt in 2017 goed was voor een jaaromzet van € 22,5 miljard.

Het rapport laat ook zien wat momenteel de grootste barrières voor consumenten zijn om via internet te shoppen. Zo zien de meeste ondervraagden op tegen een te trage bezorgsnelheid en tegen mogelijke technische storingen. Het logistieke niveau speelt dus een belangrijke rol binnen de populariteit van e-commerce en landen als Duitsland, Luxemburg, Nederland en Sweden excelleren op dit gebied.

“Als de Europese e-commerceassociatie zijn we bijzonder blij met deze cijfers aangezien ons doel het versterken en stimuleren van online verkopen in Europa is”, aldus Marlene ten Ham, Secretary General van  Ecommerce Europe. “We streven naar een gelijk speelveld voor webwinkeliers in landen binnen de EU en deze cijfers bieden fantastische inzichten in de Europese e-commercemarkten. Daarmee is dit rapport zeer waardevol voor bedrijven die in Europa over de grens willen gaan verkopen.”

Meer weten?

Leden en business partners van Thuiswinkel.org kunnen het volledige rapport gratis downloaden via Mijn Account. Andere geïnteresseerden kunnen op de website van de Ecommerce Foundation de gratis lightversie van het rapport downloaden of het volledige European B2C Ecommerce Report 2018 kopen.