Wie is de zakelijke besteller en waar bestelt die?

Gepubliceerd op: 11 oktober 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
B2b Beige Gele Groene Klappers 800X400

Afgelopen zomer heeft Multiscope in opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL onderzoek gedaan naar de zakelijke online besteller. Welk profiel heeft de zakelijke besteller en waarop baseert hij zijn keuze voor een bepaalde webwinkel?

Online winkelen blijkt meer ingeburgerd bij kleine dan bij grote bedrijven. Zo bestelt 62% van de bedrijven tot 10 medewerkers al online. Bij grote bedrijven vanaf 251 medewerkers bestelt slechts 24% online. Een leuk detail is dat bedrijven met een eigen webwinkel niet per se meer bestellen dan bedrijven zonder een webwinkel. Wel is het zo dat de bedrijven met een eigen webwinkel ruim twee keer zoveel online besteden als bedrijven zonder webwinkel.

Profiel van de online koper

Het profiel van de zakelijke besteller is diverser dan verwacht. Op basis van ander onderzoek was de verwachting dat millennials de grote aanjagers zouden zijn voor de zakelijke online aankopen. Maar uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat mensen tot 35 en tussen de 35 en 49 evenveel online bestellen. Alleen de groep van 50+ bestelt iets minder online.

Managers bestellen het meest

Oorspronkelijk bestelde alleen de inkoper producten voor bedrijven online, maar die rol wordt inmiddels door meerdere functies binnen een organisatie vervuld. Managers kopen tegenwoordig vaker online dan de afdeling inkoop en ook door operationele functies wordt al een kwart online besteld.

Veel ruimte voor niche

Op de vraag waar de zakelijke besteller zijn laatste bestelling heeft geplaatst, werd bol.com het meest geantwoord. Maar 71% van de orders blijkt verdeeld te zijn over talloze partijen. De (internationale) verschuiving van gespecialiseerde webwinkels naar marktplaatsen en platformen blijkt bij b2b dus nog niet door te zetten. Dit biedt kansen voor kleinere en meer specialistische webwinkels.


Meer weten over de zakelijke online markt?

In opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL heeft onderzoeksbureau Multiscope onderzoek gedaan naar de Nederlandse online b2b-branche. Op basis van dit onderzoek publiceren we een rapportage die inzicht geeft in de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen binnen de zakelijke markt en het gedrag en de voorkeuren van de zakelijke online besteller.

 Het rapport is gratis te downloaden via deze pagina

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp