Thuiswinkel Talk: Welke impact heeft de P2b-verordening?

Gepubliceerd op: 7 juli 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Marktplaatsen 800 X 400

De komende periode staat er veel te gebeuren op het gebied van online platformen en marktplaatsen. Zo treedt de Platform-to-business-verordening (P2b-verordening) in werking, heeft Thuiswinkel.org een certificering voor verkopers op platformen opgezet en heeft de Sociaal Economische Raad in samenwerking met de belangenvereniging een advies opgesteld aan het kabinet over de verkoop van producten op platformen. Genoeg om over te praten dus in de vierde aflevering van Thuiswinkel Talk.

In deze aflevering praat host Richard van Welie (contentmanager) met zijn collega's Just Hasselaar (beleidsadviseur digital transactions en platformen) en Vincent Romviel (jurist en beleidsadviseur) over online platformen en het eerste onderwerp is de P2b-verordening. Deze Europese wet treedt op 12 juli 2020 in werking en geeft meer structuur aan de relatie tussen het platform en de verkopers op het platform. De verordening kent een aantal belangrijke verplichtingen voor platformen:

  • Platformen en zoekmachines moeten de belangrijkste parameters bekendmaken die ze gebruiken om goederen en diensten op hun site te rangschikken. Op deze manier maken zij verkopers duidelijk hoe deze hun ranking kunnen optimaliseren.
  • Platformen moeten transparant zijn over hun bedrijfsvoering en handelingen richting de verkopers. Daarnaast moeten ze bekendmaken welke data zij verzamelen en hoe ze deze gebruiken.
  • Platformen moeten twee externe bemiddelaars aanwijzen waar verkopers terecht kunnen als zij een probleem hebben met het platform en de partijen er samen niet uitkomen. Thuiswinkel.org gaat deze rol van onafhankelijke bemiddelaar ook op zich nemen, dus platformen kunnen de belangenvereniging daarvoor inschakelen.

Pas je cookie-instellingen aan om deze content te bekijken.

 

Certificering van verkopers op platformen

De P2b-verordening zorgt er dus voor dat de relatie van de verkoper met het platform waarop hij verkoopt wordt verbeterd en met de recent opgezette certificering voor verkopers op platformen kan hij zich ook positief onderscheiden richting zijn klanten. Tijdens het certificeringsproces worden retailers gecheckt op onder andere hun retour- en garantievoorwaarden en of ze financieel gezond zijn. Met het certificaat kan de verkoper vervolgens aantonen dat hij een betrouwbare partij is, waarmee hij een streepje voor heeft op zijn (niet-gecertificeerde) concurrenten.

Dat het voor verkopers belangrijker wordt om betrouwbaar te zijn, blijkt wel uit het laatste onderwerp dat tijdens de podcast wordt besproken. De aanwas van verkopers die producten van buiten de EU verkopen, wordt met de dag groter. Vaak bieden zij producten aan die goedkoper zijn dan hun Europese varianten, maar die veelal niet voldoen aan de kwaliteits- en duurzaamheidseisen die hier gelden.

De Sociaal Economische Raad heeft onlangs wel een advies uitgestuurd naar het kabinet en Thuiswinkel.org heeft meegeholpen aan het opstellen van dit advies. Hierin wordt onder meer geadviseerd om te stoppen met de belastingvoordelen die bedrijven uit China bijvoorbeeld, zodat die hun spullen minder goedkoop kunnen aanbieden.

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar de hele podcast, waarin Just, Vincent en Richard wat dieper ingaan op de bovenstaande onderwerpen? Beluister hem dan gratis via de link in het artikel hierboven. Daarnaast kun je hier  de webinar Brussels Talk: Wat betekent de P2b-verordening voor jou? (wachtwoord: 6k&1nhkl) terugkijken.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp