Thuiswinkel Talk: “Nieuwe wetgeving biedt eerlijkheid en transparantie op platformen”

Gepubliceerd op: 4 september 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Online Shoppen 800 X 400

Thuiswinkel.org is een nieuwe weg ingeslagen: vanaf nu wordt het belangrijkste e-commercenieuws uit binnen- en buitenland ook via podcasts verspreid. In de eerste aflevering bespreken Martijn Hos (adviseur platformen), Vincent Romviel (jurist) en Richard van Welie (contentmanager) de nieuwste ontwikkelingen rondom (Europese) wetgeving en de opkomst van marktplaatsen.

Tijdens het gesprek richt het drietal zich al snel op het belang van Europa als we kijken naar e-commercewetgeving. Zo vertelt Vincent dat hij regelmatig vragen krijgt van leden over cross-border ondernemen en waaraan zij dan moeten denken. “Er zitten namelijk nog steeds grote verschillen in wetgeving tussen de verschillende landen, terwijl veel van de wetgeving in ons vakgebied uit Brussel komt.”

Vincent legt uit dat hier twee redenen voor zijn: “De Europese Unie doet aan minimale harmonisatie. Dit houdt in dat ze een bepaald minimum vaststellen voor iedereen binnen de unie, maar de lidstaten mogen hier nog wel iets extra's bovenop doen richting consumenten. Daarnaast heeft elk land ook zijn eigen toezichthouders, die zelf kunnen bepalen waarop ze wanneer gaan handhaven.” Hiermee hebben we nog geen gelijk speelveld binnen Europa, iets wat de EU wel nastreeft.

Eerlijker speelveld op platformen

Een van de meest recente wetgevingen vanuit Brussel is de zogenaamde P2b-verordening, die de relatie tussen een platform en de verkoper op een platform gaat regelen. Marktplaatsen worden steeds belangrijke in de e-commercewereld en kunnen webwinkeliers op verschillende manieren van dienst zijn, bijvoorbeeld met het vergroten van je bereik (in het buitenland). “Dit gebeurt echter wel tegen een prijs, zoals het afdragen van marges en het gemak waarmee deze marges eenzijdig worden verhoogd”,  vertelt Martijn. “Dit zijn precies dingen die met de P2b-verordening worden geregeld, zodat hier een betere balans wordt gevonden en er een eerlijker speelveld ontstaat tussen de platformen en de verkopers op deze platformen."

Luister Thuiswinkel Talk

Tijdens de podcast wordt er over nog veel meer onderwerpen gesproken, zoals de AVG, de winner-takes-all-toekomst en het belang van partijen als Amazon en Alibaba in Nederland. Benieuwd wat Martijn, Vincent en Richard hierover te zeggen hebben? Luister dan de eerste aflevering van Thuiswinkel Talk en je bent binnen een half uur weer helemaal op de hoogte.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp