Thuiswinkel Talk: “Nieuwe wetgeving biedt eerlijkheid en transparantie op platformen”
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Thuiswinkel.org is een nieuwe weg ingeslagen: vanaf nu wordt het belangrijkste e-commercenieuws uit binnen- en buitenland ook via podcasts verspreid. In de eerste aflevering bespreken Martijn Hos (adviseur platformen), Vincent Romviel (jurist) en Richard van Welie (contentmanager) de nieuwste ontwikkelingen rondom (Europese) wetgeving en de opkomst van marktplaatsen.
Tijdens het gesprek richt het drietal zich al snel op het belang van Europa als we kijken naar e-commercewetgeving. Zo vertelt Vincent dat hij regelmatig vragen krijgt van leden over cross-border ondernemen en waaraan zij dan moeten denken. “Er zitten namelijk nog steeds grote verschillen in wetgeving tussen de verschillende landen, terwijl veel van de wetgeving in ons vakgebied uit Brussel komt.”
Vincent legt uit dat hier twee redenen voor zijn: “De Europese Unie doet aan minimale harmonisatie. Dit houdt in dat ze een bepaald minimum vaststellen voor iedereen binnen de unie, maar de lidstaten mogen hier nog wel iets extra's bovenop doen richting consumenten. Daarnaast heeft elk land ook zijn eigen toezichthouders, die zelf kunnen bepalen waarop ze wanneer gaan handhaven.” Hiermee hebben we nog geen gelijk speelveld binnen Europa, iets wat de EU wel nastreeft.
Eerlijker speelveld op platformen
Een van de meest recente wetgevingen vanuit Brussel is de zogenaamde P2b-verordening, die de relatie tussen een platform en de verkoper op een platform gaat regelen. Marktplaatsen worden steeds belangrijke in de e-commercewereld en kunnen webwinkeliers op verschillende manieren van dienst zijn, bijvoorbeeld met het vergroten van je bereik (in het buitenland). “Dit gebeurt echter wel tegen een prijs, zoals het afdragen van marges en het gemak waarmee deze marges eenzijdig worden verhoogd”, vertelt Martijn. “Dit zijn precies dingen die met de P2b-verordening worden geregeld, zodat hier een betere balans wordt gevonden en er een eerlijker speelveld ontstaat tussen de platformen en de verkopers op deze platformen."
Luister Thuiswinkel Talk
Tijdens de podcast wordt er over nog veel meer onderwerpen gesproken, zoals de AVG, de winner-takes-all-toekomst en het belang van partijen als Amazon en Alibaba in Nederland. Benieuwd wat Martijn, Vincent en Richard hierover te zeggen hebben? Luister dan de eerste aflevering van Thuiswinkel Talk en je bent binnen een half uur weer helemaal op de hoogte.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.