Strengere regels voor online alcoholverkoop op komst: wat betekent dit voor jou?
Bijgewerkt op: 25 februari 2025

Steeds meer consumenten bestellen hun favoriete bier, wijn of sterke drank online. Voor onze leden binnen Thuiswinkel.org, die actief zijn in de online verkoop van alcohol, is het naleven van de wettelijke leeftijdscontrole dan ook een belangrijk aandachtspunt. Net zoals fysieke winkels, moeten webwinkels zowel bij aankoop als bij levering controleren of de koper 18 jaar of ouder is.
Uit recent onderzoek blijkt echter dat deze controle in slechts 25% van de gevallen correct wordt uitgevoerd. Dit heeft geleid tot politieke actie: Tweede Kamerleden Van den Berge en Renkema hebben een wetswijziging voorgesteld om de handhaving te verscherpen. Daarnaast worden in de nabije toekomst meer maatregelen verwacht die impact zullen hebben op online alcoholverkopers. In dit artikel brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat deze betekenen voor jouw webshop.
Verschuiving van de ketenverantwoordelijkheid
Eind vorig jaar maakte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat zij, in opvolging van een motie van de tweede Kamerleden Van den Berge en Renkema, een wetswijziging doorvoeren van de alcoholwet. De wetswijziging moet de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uitbreiden naar vervoerders. Dit betekent dat als een webshop de dienst voor leeftijd controle afneemt bij een vervoerder en deze dienst niet wordt uitgevoerd, de vervoerder juridisch aansprakelijk kan worden gesteld voor het niet naleven van de alcoholwet.
Dit voorstel is door Thuiswinkel.org besproken tijdens een rondetafelbijeenkomst met alcohol verkopende leden. De discussie was de fundering van onze positie in aanloop naar de consultatie toe. In de basis zijn dit de belangrijkste standpunten van Thuiswinkel.org:
- Verantwoordelijkheid moet duidelijk zijn: Thuiswinkel.org steunt de basisgedachte van ketenaansprakelijkheid; een vervoerder moet een leeftijdscheck uitvoeren als de webshop deze dienst heeft afgenomen. Wij benadrukken dat het voorstel verduidelijking nodig heeft, zoals hoe ver de aansprakelijkheid en verwijtbaarheid reikt.
- Gelijke regels voor buitenlandse webshops: Er moet een eerlijk speelveld zijn, ook buitenlandse webshops moeten aan deze regels voldoen en worden gecontroleerd op naleving.
- Kosten en concurrentiepositie: De verschuiving van verantwoordelijkheid kan zorgen voor hogere kosten bij vervoerders, die zich juridisch willen indekken. Deze stijgende kosten worden mogelijk doorberekend aan webshops die compliant zijn, waardoor niet-compliant aanbieders een onterecht voordeel krijgen.
Dat de wetswijzing er komt is een feit, maar er bestaat nog onduidelijkheid over de precieze invulling hiervan. Wij hebben in samenspraak en namens onze leden gereageerd op de internetconsultatie. Het is nu afwachten tot het wetsvoorstel wordt gepresenteerd.
Zie hier de volledige positie.
Presentatie van de nalevingscijfers
In januari dit jaar presenteerde hetzelfde ministerie de nalevingscijfers van de leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol in de periode tussen 2022 en 2024. Uit het onderzoek blijkt dat het nalevingspercentage nog altijd laag is: slechts 25,4%. Er is echter een significante verbetering bij webshops, het nalevingspercentage bij alcoholverkoop steeg van 10% in 2022 naar 25,5% in 2024.
Hoewel deze stijging een positieve ontwikkeling is, benadrukt het ministerie dat het huidige nalevingscijfer nog steeds onacceptabel laag blijft. Daarom blijft het ministerie zich inzetten voor strengere wetgeving.
Nieuwe wetgeving komt eraan
Hoewel de eerste wetswijziging nog op de loer ligt, lijkt het erop dat VWS voornemens is om nog meer nieuwe wetgeving te introduceren: Verplichte etikettering op de verpakking en een betere online leeftijdsverificatie. Thuiswinkel.org sprak donderdag 20 februari met het ministerie over hoe webshops het nalevingscijfer kan verhogen. Hiermee sorteert het ministerie voor op nieuwe wetgeving.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Europese Commissie presenteert Werkprogramma Ecodesign 2025-2030
Gepubliceerd op 8 mei 2025De EU presenteert ecodesignplan 2025-2030 met strengere eisen voor producten om de circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
Terugblik op Brussel: Samen naar een eerlijk speelveld voor Europese e-commerce
Gepubliceerd op 8 mei 2025Thuiswinkel.org pleit in Brussel voor gelijke regels in e-commerce en betere handhaving tegen oneerlijke concurrentie van buitenlandse platforms.
-
NCSC en DTC lanceren gezamenlijke basisprincipes voor digitale weerbaarheid van bedrijven
Gepubliceerd op 22 april 2025CategorieHet Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) introduceren een vernieuwde, set basisprincipes om de digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven te versterken.