Social commerce: een ontwikkeling waar je niet meer omheen kunt

Gepubliceerd op: 30 mei 2022
Bijgewerkt op: 1 juni 2022
Geschreven door
Social Media 800X400

Het internet- en Social Media gebruik wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse bevolking. Dit toenemende gebruik is voor Ruigrok NetPanel jaarlijks een reden om hier een onderzoek naar te doen. Zo wordt Social Media nog steeds voornamelijk gebruikt om in contact te blijven met vrienden, maar neemt bijvoorbeeld ook online shoppen via Social Media toe. Zo heeft 42% van de online kopers al iets via Social Media gekocht. Naast het onderzoek naar Social Media gebruik en andere bekende jaarlijkse thema’s zijn er ook nieuwe onderwerpen toegevoegd, zoals social commerce, influencers, flitsbezorging en digitale inclusie.

Devices: Van shoppen tot bankieren, we doen steeds meer via onze smartphone

De afgelopen jaren zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de smartphone en minder van de laptop of desktop. Dit zien we ook terug bij de online aankopen. Met name Generatie Z en Millennials vinden het heel gewoon om online te shoppen via hun smartphone. Waar de oudere generaties nog voornamelijk producten via de laptop of desktop kopen, gebruiken Generatie Z en Millennials vaker de smartphone om online te shoppen. Ook zien we dit jaar voor het eerst dat Nederlanders hun online bankzaken voornamelijk via de mobiele telefoon regelen, meer dan via de laptop. De daling in het gebruik van de laptop of desktop zien we vooral terug onder Millennials.

E-commerce: De opmars van social commerce

We hebben minder vaak online aankopen gedaan dan vorig jaar, de piek na corona is iets gedaald, maar er is wel een stijging ten opzichte van 2020. Daarmee lijkt corona blijvend impact te hebben gehad op onze online koopfrequentie. Dat zien we ook terug bij het aantal aankopen dat via social media wordt geïnspireerd. Vier op de tien online shoppers hebben in het afgelopen jaar wel eens iets via social media gekocht. De oudere generaties vooral omdat het goedkoop en makkelijk is, de jongere generaties omdat ze geïnspireerd worden – vaak door influencers of door advertenties op social media. Iets meer dan een kwart van de volgers van influencers koopt wel eens een product nadat zij een productpromotie van een influencer hebben gezien, onder Generatie Z is dit bijna een derde.

Social Media gebruik

Social media: TikTok snelle stijger, LinkedIn gebruik groeit onder Gen Z

Toen wij in 2007 begonnen met het meten van online gedrag van Nederlanders zat generatie Z nog grotendeels in de luiers. Inmiddels is een deel van hen actief op de arbeidsmarkt en hebben ze eigen geld om te besteden. In de afgelopen 15 jaar hebben we social media zien gaan – zo stopte Hyves in 2013 – en komen: TikTok startte in 2017 en dit kanaal nemen wij sinds 2020 mee in ons onderzoek. WhatsApp en Facebook zijn nog altijd de populairste social media, gevolgd door Instagram en LinkedIn. Het gebruik van TikTok blijft verder stijgen onder Generatie Z. Ook het gebruik van LinkedIn groeit onder deze generatie: als nieuwkomers op de arbeidsmarkt gebruiken zij dit zakelijke netwerk steeds meer.

Online financiën en veiligheid: Meer zorgen over online veiligheid onder jongere generaties

Tijdens het online shoppen zijn we alert, waar we op letten verschilt per generatie. De jongere generaties letten voornamelijk op de uitstraling van een webshop, terwijl de oudere generaties vooral checken of de website beveiligd is en een keurmerk heeft. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens op internet. De jongste generatie, Generatie Z, is zich hier het afgelopen jaar meer zorgen over gaan maken. De grootste zorgen maken we ons over online afluisteren en beeldopnames. Vooral de jongere generaties maken zich hier zorgen over.

Online kopers

Over het onderzoek

What’s Happening Online is een kwantitatief online onderzoek dat sinds 2007 jaarlijks op eigen initiatief wordt uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. In dit rapport splitsen we alle resultaten uit naar Nederlanders van 18 jaar en ouder (totaal) en naar vier verschillende generaties: Digitieners, Millennials, Generatie X en Babyboomers. De doelgroep bestaat uit Nederlanders die gebruik maken van internet. 2.203 Nederlanders van 14 jaar en ouder hebben de online vragenlijst ingevuld. De steekproef van 14 – 17 jaar is representatief voor deze leeftijdsgroep naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar (n=1.988) is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Download gratis het rapport > 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp