Retourbetalingen van omnichannel verkopen

Gepubliceerd op: 16 januari 2023
Bijgewerkt op: 16 januari 2023
Geschreven door
Payments Contactloos Betalen 800X400
Business Partner

Een klant koopt iets online en komt het vervolgens in de winkel terugbrengen. Heel logisch in de ogen van die klant, maar vaak lastig te verwerken voor de winkelier. De online en in-store omzet zijn nog twee gescheiden werelden. Achteraf moet dus het één en ander recht worden gerekend. Of de winkelmanager stuurt het pakketje met de interne post door naar de webwinkel; "laat ze het daar maar uitzoeken". Hierdoor moet de consument lang wachten op zijn geld. Voor veel bedrijven is dit een herkenbare situatie. Onze business partner Pay. heeft een kennisartikel geschreven over deze situatie. 

Wat komt er kijken bij een omnichannel retourbetaling?

De grootste hobbel bij het afronden van een omnichannel-terugbetaling is vaak het 'afletteren'. Afletteren is een woord dat ontstaan is in de boekhoudwereld en is een verbastering van 'afvinken'. Hiermee wordt het verwerken van betalingen bedoeld. Het is het koppelen van een betaling aan een openstaande post.

Als de online transacties niet zichtbaar zijn in de kassa van de fysieke winkel (of omgekeerd), zorgt het terugbetalen van een online betaling voor een kasverschil. Er staat immers nog geen transactie tegenover het geld dat de klant heeft gekregen. Dat kan ook gebeuren als een product wordt geruild doordat de verzendkosten niet terug te vinden zijn in de kassa van de fysieke winkel. Dan wordt afletteren lastig.

De meest eenvoudige oplossing is om geen geld aan de klant terug te betalen in de winkel. Dan doet de winkelmanager niks voor de klant. De verantwoordelijkheid ligt dan helemaal bij de webwinkel. Ruilen kan misschien nog wel als er geen verzendkosten zijn betaald.

Mooier is het als een winkelmanager wél wat kan doen. Bovendien heeft een klant rechten die wellicht geschonden worden als de interne processen niet helemaal soepel lopen.

Retourbetalingen van omnichannel verkopen

De omnichannel refund-oplossing van Pay.

Als de online en in-store systemen wel op elkaar zijn aangesloten, zoals bij Pay, wordt het omnichannel retourneren een stuk makkelijker. Dan zijn namelijk alle transacties, waar deze dan ook hebben plaats gevonden, terug te vinden in hetzelfde overzicht. Ook is dan het achteraf afletteren veel makkelijker omdat er niets verrekend hoeft te worden.

Een klant kan dan met z’n online aankoop in de winkel terugkomen en via een retourpin-transactie zijn of haar geld terug krijgen. Of de klant kan bellen met de klantenservice omdat er sprake is van een defect en dan kan de refund door de klantenservice in orde worden gemaakt.

Door het uniforme betaalplatform van Pay. is het mogelijk om kanaalonafhankelijk refunds te doen. Zonder daarbij in de problemen te komen met afletteren of andere administratieve zaken.

Zelfs als er deels met een cadeaukaart is betaald en de rest met pin, waar moet het geld dan heen? Kun je ook geld teruggeven, zonder dat er een transactie bij hoort? Als de klant online met een creditcard heeft betaald en het pakje in de winkel terug komt brengen, is het niet mogelijk om retour te pinnen. Hoe los je dat op? Antwoord op al deze vragen vind je op de website van onze business partner.

Welke-rechten-heeft-een-klant

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Het vakantiegeld komt er weer aan!

    Gepubliceerd op 1 mei 2024
    Kennisartikel

    Met de naderende uitkering van vakantiegeld in Nederland, staat de e-commerce sector op het punt om een stijging in bestellingen te verwachten. Als webshop is het van belang om je hier goed op voor te bereiden, maar hoe doe je dat?

    Pay Day!!! 800X400
  • Ontwikkelingen in Digital Commerce, Businessmodellen en Duurzaamheid

    Gepubliceerd op 30 april 2024
    Categorie

    Kitty Koelemeijer ging in deze podcast met Marlene ten Ham en Chiel van Leeuwen in op de nieuwste trends in digital commerce.

    Interview Man En Vrouw Podcast Gesprek 800X400
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)