Pas op met prijsmisleiding

Gepubliceerd op: 20 september 2022
Bijgewerkt op: 27 oktober 2023
Geschreven door
Winkelwagen met prijskaartje 800 x 400

De Consumentenbond controleert jaarlijks of er voor Black Friday prijsschommelingen zijn bij webshops. Dat onderzoek, waarin webshops die zich niet aan de wet houden op de vingers worden getikt, start altijd zo’n drie maanden voor de bewuste vrijdag. Hoe zit het ook alweer met prijswijzigingen, adviesprijzen en van/voor-prijzen?

De van/voor-prijs

De Consumentenbond ziet jaarlijks dat sommige webwinkels consumenten misleiden met de van/voor-prijs. De doorgestreepte ‘van’-prijs werd volgens hen zelden gerekend. Dat is prijsmisleiding en in strijd met de wet. Zeker tijdens kortingsdagen als Black Friday, Green Friday en Cyber Monday willen webwinkels zo hoog mogelijke kortingen kunnen tonen. Maar daarbij moet je je wel houden aan de regels.

In de OMNIBUS richtlijn staat ook een bepaling over prijzen. Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd. Lees hier hoe het zit

Adviesprijzen

ACM heeft richtlijnen en regels omtrent adviesprijzen. Winkeliers moeten zelf hun verkoopprijs bepalen. Leveranciers mogen alleen een adviesprijs meedelen, maar mogen je niet vragen om de adviesprijs te volgen. Je mag daarvan afwijken zoals je wilt, hoewel de leverancier wel een maximale verkoopprijs met je af mag spreken. Je mag ook de korting geven die je wilt. De leverancier mag je niet indirect onder druk zetten om een bepaalde verkoopprijs te vragen.

Let ook hier op de regelgeving rondom van/voor-prijzen: Je mag als webwinkel je prijs vergelijken met de adviesprijs, als je daarbij duidelijk vermeldt dat het om de adviesprijs gaat en deze daadwerkelijk door de leverancier is gesteld.

Winkeliers kunnen op de ACM site de ‘adviesprijscheck’ doen om te kijken of regels overtreden worden.

Wees voorbereid - Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er meer dan 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je verder met tips & kennisartikelen, bekijk ze hier.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp